Η μεγάλη ποδοσφαιρική βεντέτα Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς γεννήθηκε στο Μάλμε από γονείς μετανάστες και ξεκίνησε τη σπουδαία καριέρα του στην ομώνυμη ομάδα σε ηλικία 18 ετών (1999-2001). Το άστρο του σουηδού διεθνούς φορ έχει λάμψει σε Αγιαξ, Γιουβέντους, Ιντερ, Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Παρί Σεν Ζερμέν.
Ωστόσο περισσότερα χρόνια στη Μάλμε έχει αγωνιστεί ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού Τζίμι Ντουρμάζ (2008-2012), ο οποίος φαίνεται ότι θα είναι ο καλύτερος κατάσκοπος για τον Μίτσελ!
Ο 25χρονος σουηδός διεθνής εξτρέμ, τουρκικής καταγωγής (αγωνίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια στην Γκεντσεμπιρλιγκί), γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στη Μάλμε και θα δώσει τις κατάλληλες πληροφορίες στον προπονητή του.
Η σουηδέζα Σταχτοπούτα των ομίλων θα βρεθεί την ερχόμενη Τετάρτη στον δρόμο του Ολυμπιακού στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής. Η Μάλμε προέρχεται από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας και στα χαρτιά θεωρείται ο αδύναμος κρίκος του 1ου ομίλου.
Η πρωταθλήτρια Σουηδίας ήταν φιναλίστ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών πριν από 35 χρόνια στο Μόναχο! Εχασε το τρόπαιο από τη Νότιγχαμ Φόρεστ το 1979 (1-0). Τα χρόνια πέρασαν και η Μάλμε δεν είχε κατορθώσει να παίξει ποτέ στην ιστορία της σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ! Τα κατάφερε την εφετινή σεζόν θέτοντας νοκ άουτ στον β’ και γ’ προκριματικό γύρο τις Βέντσπιλς (Λετονία), Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) αντίστοιχα και στα πλέι οφ την αυστριακή Ζάλτσμπουργκ (2-1 και 0-3).
Η πρωτοπόρος του σουηδικού πρωταθλήματος διαθέτει έδρα-κλουβί (χωρητικότητας 21.000 θέσεων). Ηδη τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί. Οι Σουηδοί θέλουν να γιορτάσουν με νίκη στο «Σβέντμπανκ» την ιστορική πρόκριση στους ομίλους, έχοντας στην επίθεση το βαρύ πυροβολικό Μάρκους Ρόζενμπεργκ. Ο 32χρονος σουηδός φορ με παραστάσεις από Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία είναι το μεγάλο αστέρι της Μάλμε, της ομάδας όπου είχε ξεκινήσει την καριέρα του το 2001.
Βεντέτες στο σουηδικό σύλλογο θεωρούνται ο μεσοεπιθετικός Μάγκνους Ερικσον και ο νεοφερμένος γκανέζος αμυντικός μέσος Ενόχ Κόφι Αντού.
Η Μάλμε, με το μικρότερο μπάτζετ στον 1ο όμιλο, είχε ισορροπία σε μεταγραφές-αποχωρήσεις το περασμένο καλοκαίρι. Αποκτήθηκαν πέντε παίκτες: οι επιθετικοί Ρόζενμπεργκ, Τελίν, Μεχμέτι, ο μέσος Αντού, ο αμυντικός Τίνερχολμ, ενώ επέστρεψε ο Κονατέ (είχε δοθεί δανεικός στην Εστερ). Αποχώρησαν οι Αλμπορνόζ (πουλήθηκε στο Ανόβερο αντί 1,5 εκατ. ευρώ), Οζέν, Πέτροβιτς (δανεικοί σε Ερσίγεσπορ, Ραντίντσκι, αντίστοιχα), Γιάνσον, Σούντιτς (ελεύθεροι).
Στον πάγκο της βρίσκεται ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Νορβηγίας (με θητεία 5 ετών) κ. Αγκε Χαρέιντε.
Ο 60χρονος κόουτς ακολουθεί το σύστημα 4-4-2 στο σουηδικό πρωτάθλημα, ενώ στην πρεμιέρα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ στο Τουρίνο κόντρα στη Γιουβέντους (2-0) παρέταξε τη Μάλμε με 5-3-2. Οι Σουηδοί άντεξαν αμυντικά για περίπου μία ώρα και δέχτηκαν τα δύο γκολ από τον Κάρλος Τέβες (59′ πλασέ, 90′ με φάουλ). Παίκτης-κλειδί της Μάλμε είναι ο Μάρκους Χάλστι. Ο 30χρονος φινλανδός αμυντικός αναλαμβάνει ρόλο τρίτου στόπερ ανάμεσα στους Χελάντερ, Γιόχανσον όταν η Μάλμε παίζει με σφιχτή άμυνα και προωθείται στη μεσαία γραμμή ως παρτενέρ του Αντού. Ο σουηδικός σύλλογος διαθέτει ενισχυμένο κέντρο με τους Αντού, Χάλστι, Φόρσμπεργκ, Ερικσον, ενώ στην επίθεση ο κ. Χαρέιντε έχει επιλέξει το δίδυμο Ρόζενμπεργκ – Τελίν. Τους στόπερ πλαισιώνουν στην αμυντική γραμμή οι δύο πλάγιοι μπακ Τίνερχολμ (δεξιά), Κονατέ (αριστερά), ενώ την εστία υπερασπίζεται ο Ολσεν.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Η συνταγή του Μίτσελ

Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει για δεύτερη φορά στην ιστορία του σουηδική ομάδα. Η πρώτη ήταν τη σεζόν 1982-1983, όταν είχε αποκλείσει στον α’ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την Εστερ (2-0, 0-1). Μετά το ιδανικό ξεκίνημα των Ερυθρολεύκων στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με τη σπουδαία νίκη επί της Ατλέτικο Μαδρίτης (3-2) ο κ. Μίτσελ προσανατολίζεται να παρατάξει την ομάδα του με την πετυχημένη συνταγή 4-3-2-1. Ο Ρομπέρτο θα έχει σωματοφύλακες τους πλάγιους μπακ Ελαμπντελαουί (δεξιά), Μαζουάκου (αριστερά) και τους στόπερ Αμπιντάλ, Μποτία. Στη μεσαία γραμμή η προσθήκη του Μανιάτη (δεξιά) στο ματς με την πρωταθλήτρια Ισπανίας στο «Γ. Καραϊσκάκης» κρίθηκε απόλυτα πετυχημένη. Ο διεθνής αμυντικός μέσος βοήθησε τα μέγιστα τους Κασάμι (στον άξονα), Μιλιβόγεβιτς (αριστερά) σε ό,τι αφορά τα μαρκαρίσματα, ενώ έδωσε βοήθειες και στην επίθεση. Εξάλλου ο κ. Μίτσελ δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει το τρίγωνο Αφελάι, Ντομίνγκες, Μήτρογλου (στην κορυφή).
Ο Ολυμπιακός θα έχει τη συμπαράσταση 1.000 οπαδών του στο «Σβέντμπανκ», το οποίο στις διοργανώσεις της UEFA χάνει την εμπορική του ονομασία. Το «Μάλμε Στάντιον» ανήκει σε ποσοστό 75% στον σουηδικό σύλλογο και 25% στην εταιρεία που το κατασκεύασε τον Απρίλιο του 2009. Το βόρεια διάζωμα της ανατολικής εξέδρας του γηπέδου έχει βαφτιστεί ανεπίσημα σε «γωνία του Ρόι», προς τιμήν του ομοσπονδιακού τεχνικού της Αγγλίας Ρόι Χόντσον, ο οποίος είχε οδηγήσει τη Μάλμε στην κατάκτηση πέντε σερί τίτλων (1985-1989).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ