«Εγώ θέλω παοκτσάκια στην ομάδα που να χάνουν και να τρελαίνονται». Αυτό είναι το όνειρο του Αγγελου Αναστασιάδη, το οποίο εκφράστηκε μετά το τέλος της αναμέτρησης του ΠΑΟΚ με αντίπαλο τη Νίκη Βόλου. Ο προπονητής του Δικεφάλου στη συνέχεια των δηλώσεών του διαπίστωσε: «Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε ξενομανία, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά παντού».
Η ξενομανία την οποία διαπιστώνει ο Αναστασιάδης αποτελούσε τα τελευταία χρόνια μονόδρομο για πολλές ομάδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως για τον ΠΑΟΚ αυτή η συλλογιστική δείχνει να αποτελεί μακρινό παρελθόν. Αυτή τη στιγμή στην ομάδα από το ρόστερ των 27 ποδοσφαιριστών οι 12 προέρχονται καθαρά από τις ακαδημίες. Και παλαιότερα είχε γίνει μια προσπάθεια να γεμίσει η ομάδα με νέους ποδοσφαιριστές τους οποίους έφερε σε μικρή σχετικά ηλικία ο Δικέφαλος από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όμως η αποτυχία ήταν παταγώδης και οι περισσότεροι από αυτούς, όταν έβγαλαν τη μαυρόασπρη φανέλα, χάθηκαν σε μικρομεσαίες ομάδες και χαμηλότερες κατηγορίες. Κανένας τους όμως δεν εντάχθηκε στις ακαδημίες του Δικεφάλου προτού φορέσει τη φανέλα της πρώτης ομάδας, και αυτή είναι η διαφορά συγκριτικά με αυτό που συμβαίνει σήμερα. Την περίοδο 2005-2006 με προπονητή τον Νίκο Καραγεωργίου και τεχνικό διευθυντή τον Γιώργο Κωστίκο ο ΠΑΟΚ είχε στο ρόστερ του νεαρούς παίκτες, όπως οι Γλύκος, Κυριακίδης, Αραμπατζής, Μελίσσης, Μπαλάφας, Μαλεζάς, Ηλιάδης, Χριστοδουλόπουλος, Βαγγελής, Δελήμπασης, Μουμίν, Πεχλιβάνης και Αθανασιάδης. Από αυτούς, οι Μαλεζάς, Χριστοδουλόπουλος, Δελήμπασης, Πεχλιβάνης και Αθανασιάδης προέρχονταν ξεκάθαρα από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Οι υπόλοιποι είχαν έρθει μεν σε μικρή ηλικία στην Τούμπα, όμως δεν είχαν βγει από τις ακαδημίες της ομάδας.
Από αυτούς, μόνον οι Γλύκος και Αθανασιάδης στέριωσαν στον ΠΑΟΚ και διαπρέπουν. Ο Χριστοδουλόπουλος αποχώρησε με άσχημο τρόπο το 2008 και ακολούθησε μεγάλη καριέρα μακριά από την Τούμπα, ο Μαλεζάς έκανε τον κύκλο του στον ΠΑΟΚ και δοκίμασε την τύχη του στη Φορτούνα Ντίσελντορφ, όπου δεν πήγε άσχημα, προτού καταλήξει στον Παναιτωλικό. Ο Μελίσσης είχε την ευκαιρία του για να κάνει ένα μεγαλύτερο βήμα, πηγαίνοντας το 2008 στον Παναθηναϊκό, όμως δεν τα κατάφερε και η καριέρα του ακολούθησε φθίνουσα πορεία με τις Λάρισα, Μαρίρτιμο, Πανθρακικό και Ολυμπιακό Βόλου να είναι οι επόμενοι σταθμοί του.

«Υποδομή και υπομονή»
Αυτή τη στιγμή στο ρόστερ του Δικεφάλου οι Γιακουμής, Κίτσιου, Κωνσταντινίδης, Κάτσε, Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης, Κουλούρης, Σαββίδης, Τζανδάρης, Πόζογλου, Δεληγιαννίδης και Ποζατζίδης είναι παίκτες που προέρχονται από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, ενώ και ο Γλύκος ήρθε στην Τούμπα σε ηλικία 21 χρόνων, όμως δεν πέρασε από τις ακαδημίες. Παράλληλα υπάρχουν και οι δανεικοί Πέλκας (Βιτόρια Σετούμπαλ), Παναγιωτούδης (Βέροια), Πόποβιτς, Πολύζος (Αιγινιακός), Παπαδόπουλος, Κιόσε (Απόλλων Καλαμαριάς), οι οποίοι είναι παίκτες που έχουν βγει ξεκάθαρα από τις ακαδημίες της ομάδας.
Ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, ως γενικός διευθυντής τμημάτων υποδομής και ανάπτυξης του ΠΑΟΚ, είχε πιστέψει και στηρίξει το όραμα του Θόδωρου Ζαγοράκη που ξεκίνησε να υλοποιείται το 2007 και πλέον βλέπει με ικανοποίηση τις προσπάθειες που γίνονται στις ακαδημίες της ομάδας εδώ και επτά χρόνια να αποφέρουν καρπούς. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι στις ακαδημίες για τα αποτελέσματα που έχουμε αυτή τη στιγμή και νιώθουμε την υποχρέωση να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια» είπε και συνέχισε: «Οι πιο χαρακτηριστικές γενιές ποδοσφαιριστών από τη σχολή ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ θα είναι αυτές των παιδιών γεννημένων το 1999 και το 2000. Αυτό θα είναι το σωστό δείγμα της δουλειάς που γίνεται, γιατί θα είναι παιδιά που θα έχουν δουλέψει στις ακαδημίες μας οκτώ με δέκα χρόνια. Υποδομή σημαίνει υπομονή».
Πολλούς νέους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ του, οι οποίοι είχαν βγει από τις ακαδημίες, είχε ο ΠΑΟΚ και στη διάρκεια της παρουσίας στον πάγκο του του Γιώργου Δώνη. Το 2012 στο ρόστερ του Δικεφάλου υπήρχαν οι Γιακουμής, Αποστολόπουλος, Σταφυλίδης, Κωνσταντινίδης, Ιντζίδης, Παναγιωτούδης, Πέλκας, Κάτσε, Κίτσιου, Πόποβιτς, Αθανασιάδης, Γεωργίου. «Εκείνη τη χρονιά η παρουσία των παιδιών από τις ακαδημίες στην ομάδα είχε προκύψει ως ανάγκη επειδή είχαν φύγει πολλοί παίκτες, ενώ τώρα είναι αποτέλεσμα προγραμματισμού» προσθέτει ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος.
Πίσω από αυτούς τους παίκτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη ομάδα από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, υπάρχουν και πέντε ακόμη, που προετοιμάζονται για το μεγάλο βήμα. Παίκτες τους οποίους παρακολουθεί ο Αγγελος Αναστασιάδης και τους δοκίμασε στο φιλικό που έδωσε ο Δικέφαλος με αντίπαλο τον Αιγινιακό στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όταν απουσίαζαν οι διεθνείς. Πρόκειται για τους Τουμανίδη, Πούγγουρα, Πατράλη, Κούστα και Κάκο.

Δίκτυο εντός και εκτός Ελλάδας
Το σχέδιο αξιοποίησης των ακαδημιών του ΠΑΟΚ μπορεί να το ξεκίνησε ο Θόδωρος Ζαγοράκης με τον Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο, όμως το αγκάλιασε και ο Ιβάν Σαββίδης. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ακαδημιών, πέρα από την καλύτερη προετοιμασία της πρώτης ομάδας, εντάσσεται και η δημιουργία του αθλητικού κέντρου στη Θέρμη, ενώ εφέτος ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τα ηχηρά ονόματα προπονητών από την Ευρώπη, όπως ο Χουμπ Στέφενς, και να στραφεί στη λύση Αναστασιάδη για την ομάδα, αφού είχε συζητήσει μαζί του και είχε διαπιστώσει ότι οι απόψεις τους όσον αφορά την αξιοποίηση των ποδοσφαιριστών που βγαίνουν από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ συμπίπτουν.
Οι προθέσεις του Ιβάν Σαββίδη όσον αφορά τις ακαδημίες προκύπτουν και από τις τοποθετήσεις του προέδρου του Δικεφάλου Ιάκωβου Αγγελίδη, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε είχε πει: «Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια ομάδα με βάση από τις ακαδημίες και έμπειρους παίκτες που να διεκδικεί το πρωτάθλημα σε ετήσια βάση και να έχει επιτυχημένη ευρωπαϊκή παρουσία».
Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ έχει επενδύσει αρκετά χρήματα για τις ακαδημίες της ομάδας. Ηδη στο γήπεδο της Τούμπας υπάρχουν ξενώνες όπου φιλοξενούνται 16 ποδοσφαιριστές των ακαδημιών, ενώ 19 ακόμη νεαροί ποδοσφαιριστές ζουν σε σπίτια που νοικιάζει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην περιοχή γύρω από το γήπεδο της Τούμπας. Παράλληλα αναπτύσσεται συνέχεια το δίκτυο ΠΑΟΚ Football Prints με συνεργαζόμενες ακαδημίες σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γερμανία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ