Ο καλύτερος κατάσκοπος του Ολυμπιακού εν όψει της αναμέτρησης με την Ατλέτικο Μαδρίτης θα μπορούσε να είναι ο κ. Νίκος Αναστόπουλος καθώς έζησε από κοντά για τρεις εβδομάδες την πρωταθλήτρια Ισπανίας.
Ο βετεράνος άσος του Ολυμπιακού θέλησε να πλουτίσει τις γνώσεις του στην προπονητική γι’ αυτό ταξίδεψε πρόσφατα στη Μαδρίτη και παρακολούθησε τις προπονήσεις της ομάδας του κ. Ντιέγκο Σιμεόνε στο υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο Μajadahonda, σε ένα προάστιο της Μαδρίτης, 25 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας.
Το σύστημα Σιμεόνε


Ο έμπειρος τεχνικός είχε την ευκαιρία να τσεκάρει ιδίοις όμμασι τους Ροχιμπλάνκος σε τέσσερα παιχνίδια, καταγράφοντας το σύστημα του κ. Σιμεόνε και τις κινήσεις των ποδοσφαιριστών του στο τερέν. Ο κ. Αναστόπουλος έδωσε το «παρών» στα δύο ματς για το Σούπερ Καπ με τη Ρεάλ Μαδρίτης (1-1 στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου και 1-0 στο Βιθέντε Καλντερόν), στον εκτός έδρας αγώνα πρωταθλήματος με τη Ράγιο Βαγεκάνο (0-0) και στον τελικό τουρνουά με τη Σαμπντόρια (1-0).

«Για να μη γίνει κάποια παρεξήγηση, δεν θέλω να υποδείξω στον κ. Μίτσελ πώς θα στήσει τον Ολυμπιακό. Εγώ θα σας κάνω την ανάλυση του συστήματος της Ατλέτικο, τη δουλειά που κάνει ο κάθε ποδοσφαιριστής στον αγωνιστικό χώρο και τις σημειώσεις που κράτησα στις προπονήσεις δίπλα στον κ. Σιμεόνε»
, τόνισε μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Νίκος Αναστόπουλος, ο οποίος συγκαταλέγει τον Αργεντινό στην ελίτ των προπονητών. Ο βετεράνος διεθνής σέντερ φορ ξεχώρισε τα δυνατά σημεία της Ατλέτικο Μαδρίτης.
1. Είναι ομάδα δουλεμένη, έχει τον ίδιο κορμό. Ο προπονητής βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Μαδρίτη. Ο κ. Σιμεόνε έχει δημιουργήσει μια συμπαγή ομάδα συνόλου. Το ισπανικό κλαμπ δεν στηρίζεται σε πολύ μεγάλα ονόματα.
2. Μεγάλο όπλο της είναι το ανελέητο πρέσινγκ. Δεν αποτελεί σχήμα λόγου, αλλά πραγματικότητα. Δέκα παίκτες με εξαιρετική αλληλοκάλυψη αμύνονται κάτω από τη σέντρα, όταν ο αντίπαλος βρίσκεται στην επίθεση. Εχουν άριστη φυσική κατάσταση και αυτό φαίνεται από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό.
3. Η Ατλέτικο παρουσιάζεται εξαιρετικά επικίνδυνη στο ψηλό παιχνίδι, άρα η δύναμή της είναι τα στημένα.
4. Οι γραμμές παίζουν κοντά. Δεν υπάρχουν κενά. Το παιχνίδι υπομονής με πολλές πάσες δεν έχει καμία τύχη απέναντι στον ισπανικό σύλλογο.
5. Διαθέτει ψηλή άμυνα. Εκτός από τους στόπερ, ψηλά παιδιά είναι και οι δύο οπισθοφύλακες. Επομένως παιχνίδι με σέντρες αποτελεί εύκολη λεία για την ισπανική άμυνα.
6. Ο κ. Σιμεόνε έχει περάσει στο παιχνίδι της πρωταθλήτριας Ισπανίας το σύστημα των γρήγορων αντεπιθέσεων. Η Ατλέτικο βγαίνει συχνά στην κόντρα επίθεση και αν βρει ανοργάνωτη άμυνα δεν συγχωρεί.
Οσο για τα μειονεκτήματα; «Σίγουρα απώλεια για την Ατλέτικο είναι οι αποχωρήσεις του πρώτου σκόρερ Ντιέγκο Κόστα, του δυναμικού αμυντικού Φιλίπε Λουίς και του βέλγου γκολκίπερ Κουρτουά. Ωστόσο ο αργεντινός τεχνικός έχει βρει λύσεις. Για παράδειγμα, ο φορ Μάντζουκιτς κάνει συγκεκριμένη δουλειά στην επίθεση. Είναι πολύ δυνατός στο ψηλό παιχνίδι, όμως έχει βαρύ κορμί και δεν μπορεί να ελίσσεται με ευχέρεια εντός περιοχής. Οι αμυντικοί είναι αποτελεσματικοί στις στημένες φάσεις, όμως στο γρήγορο χαμηλό παιχνίδι παρουσιάζονται ευάλωτοι. Τρώνε ντρίμπλες» σημειώνει ο κ. Αναστόπουλος. Το σύστημα του «Τσόλο» στην πρωταθλήτρια Ισπανίας είναι 4-4-2 τόσο στα εντός όσο και στα εκτός έδρας παιχνίδια, όπως κατέγραψε ο «allenatore».
Ασφυκτικό πρέσινγκ


Με τα δικά του μάτια αναλύει το παιχνίδι τού κάθε ποδοσφαιριστή: «Ο γκολκίπερ Μόγια είναι εξπέρ στα χαμηλά. Εχει αντίληψη των φάσεων και παρά το μπόι του οριζοντιώνεται στο τερέν. Εχει ένα θέμα με τις εξόδους. Δείχνει ότι φοβάται να βγει να καθαρίσει φάσεις. Οι στόπερ Μιράντα, Γκοντίν μαζί με τους ψηλούς μπακ Χουανφράν, Ανσάλδι είναι ειδικοί στην αεροπορία. Δεν είναι όμως ανίκητοι. Αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο γρήγορο χαμηλό παιχνίδι. Στη μεσαία γραμμή οι δύο αμυντικοί χαφ Γκάμπι, Σουάρες, με τους Κόκε αριστερά και τον Μεξικανό Ραούλ Χιμένεθ δεξιά, ασκούν ασφυκτικό πρέσινγκ. Παίζουν κοντά στην αμυντική γραμμή όταν η Ατλέτικο αμύνεται και βγαίνουν σαν σίφουνες στην αντεπίθεση. Στη γραμμή κρούσης οι Μάντζουκιτς, Γκριζμάν δεν είναι και το καλύτερο δίδυμο της Ευρώπης. Είναι περισσότερο αποτελεσματικοί στο ψηλό παιχνίδι. Ο κ. Σιμεόνε χρησιμοποίησε και τον Ραούλ Χιμένεθ παρτενέρ του Μάντζουκιτς στην επίθεση, ενώ στις πτέρυγες είδα και τον Ουρουγουανό Ροντρίγκες. Ως τώρα δεν έχει πετύχει πολλά γκολ σε παιχνίδι» κατέληξε ο κ. Αναστόπουλος.

Πειθαρχία
Τα μυστικά των προπονήσεων

Στις 15 προπονήσεις των Ισπανών που παρακολούθησε ο κ. Αναστόπουλος διαπίστωσε ότι η πειθαρχία είναι το «άλφα και το ωμέγα» στο καθημερινό πρόγραμμα, το οποίο είχε μεγάλη ποικιλία στις ασκήσεις τακτικής. Ο κ. Σιμεόνε δούλευε συνήθως σε δύο γκρουπ. Ο ίδιος είχε την επίβλεψη των αμυντικών και μέσων, ο συνεργάτης του Μπρόγος δούλευε με τους επιθετικούς.
Ο Αργεντινός έχει επτά συνεργάτες (γυμναστές, προπονητές γκολκίπερ, ομάδα εργοφυσιολόγων) και γίνεται επιστημονική δουλειά στους Ροχιμπλάνκος.
Ο κ. Νίκος Αναστόπουλος είπε ότι κανένας από τον Ολυμπιακό δεν τον ρώτησε για την Ατλέτικο Μαδρίτης και σχολίασε ότι «σύμφωνα με την αγωνιστική κατάσταση των δύο ομάδων, η ισοπαλία θα είναι καλό αποτέλεσμα στην πρεμιέρα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ για τον Ολυμπιακό».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ