Σε στενωπό βρίσκεται από τις πρώτες κιόλας ημέρες της παρουσίας του στον πάγκο της Εθνικής ποδοσφαίρου ο Ιταλός κ. Κλαούντιο Ρανιέρι. Ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός στην πρεμιέρα της προκριματικής φάσης για το Euro 2016, που θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία, γνώρισε την ήττα (1-0) από τη Ρουμανία στο «Γ. Καραϊσκάκης» πέφτοντας θύμα των δικών του λαθών, της άγνοιας που έχει για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τους έλληνες παίκτες αλλά και του περιβάλλοντος που πρόλαβε να τον περιστοιχίσει…
Προφανώς μια ήττα μόλις στην αφετηρία μιας μακράς διαδρομής, όπως είναι τα προκριματικά, δεν είναι ικανή για να φέρει την καταστροφή ως προς την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για τέταρτη σερί φορά. Ηταν αρκετή όμως για να επαναφέρει εντός και πέριξ της Εθνικής μια περίεργη ατμόσφαιρα που θύμισε τα δύσκολα, μίζερα και ψυχροπολεμικά χρόνια προτού αναλάβει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ο αναμορφωτής γερμανός τεχνικός κ. Οτο Ρεχάγκελ, ο οποίος κατόρθωσε –πέραν βεβαίως της ανεπανάληπτης κατάκτησης του Euro το 2004 –να αποτραβήξει και να απομονώσει την ομάδα από οτιδήποτε άλλο (κακό) συνέβαινε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στο ίδιο μοτίβο παρέμεινε και ο διάδοχός του και γνώστης της ελληνικής ποδοσφαιρικής κουλτούρας κ. Φερνάντο Σάντος, ο οποίος για αρκετό καιρό κατά την τετραετή παρουσία του (όχι όμως και προς το τέλος της θητείας του) κράτησε συσπειρωμένη και ενωμένη μια ομάδα, που είχε πολλές αφορμές για να… διαλυθεί.
Το φάντασμα του παρελθόντος ωστόσο φαίνεται ότι πλανάται εκ νέου πάνω από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Η νέα εποχή Ρανιέρι άρχισε με μια κάκιστη εμφάνιση, λανθασμένες επιλογές τόσο στις κλήσεις των διεθνών όσο και στην ενδεκάδα αλλά και μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που απειλεί να γκρεμίσει μεμιάς ό,τι χτίστηκε με πολύ κόπο και μπόλικο ιδρώτα τα προηγούμενα δώδεκα χρόνια. Ακόμη όμως και αν αγωνιστικά ο πολύπειρος κόουτς βρει την κατάλληλη χημεία προκειμένου να επαναφέρει τη Γαλανόλευκη στον δρόμο των επιτυχιών, είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει να περιορίσει ή και να εξαλείψει το αρνητικό κλίμα που αρχίζει να δημιουργείται γύρω από την Εθνική –σε επίπεδο ΕΠΟ, συλλόγων, οπαδών, μέσων ενημέρωσης, ακόμη και ποδοσφαιριστών –με αφορμή την έλευση Ρανιέρι, τις πρώτες επιλογές του για το ματς με τη Ρουμανία, την απουσία μιας ηγετικής φυσιογνωμίας από τα αποδυτήρια όπως ήταν ο «οικουμενικός» Γιώργος Καραγκούνης, τη μη ανανέωση της συνεργασίας τού επιτυχημένου τεχνικού διευθυντή Τάκη Φύσσα, το «ξήλωμα» ή την υποβάθμιση συνεργατών του κ. Σάντος ή στελεχών της Ομοσπονδίας, την απόφαση να μην τοποθετηθεί δίπλα στον κόουτς Ρανιέρι κάποιος γνώστης του ελληνικού ποδοσφαίρου, τις σαρωτικές αλλαγές που έγιναν σε επίπεδο τεχνικής ηγεσίας στα περισσότερα κλιμάκια των εθνικών ομάδων μικρότερων ηλικιών, ακόμη και τη «φαγωμάρα» που λέγεται ότι υπήρξε μεταξύ παικτών για τη φανέλα με το νούμερο δέκα, η οποία έμεινε «ορφανή» μετά την αποχώρηση του Καραγκούνη!
Ηδη μια μεγάλη μερίδα του Τύπου, και δη του λεγόμενου οπαδικού, αφήνει αιχμές για επιλογές που πηγάζουν, όχι από αντικειμενικά αλλά συλλογικά ή ακόμη και… μανατζερικά κριτήρια. Η προτίμηση του κ. Ρανιέρι στους Ερυθρολεύκους Κώστα Φορτούνη, Δημήτρη Διαμαντάκο, Αβραάμ Παπαδόπουλο και Δημήτρη Σιόβα, η μη κλήση ούτε ενός ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, η μη χρησιμοποίηση του φορμαρισμένου Στέφανου Αθανασιάδη (επελέγη αντ’ αυτού ο επίσης Ερυθρόλευκος αλλά ντεφορμέ Κώστας Μήτρογλου), ο «αποκλεισμός» από την αρχική ενδεκάδα των ανερχόμενων Παναγιώτη Κονέ και Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου, το ρίσκο του ιταλού προπονητή να ρίξει μεμιάς στα βαθιά τον πρωτάρη στην Εθνική Πέτρο Μάνταλο που αγωνίζεται στη Β’ Εθνική με την ΑΕΚ αλλά και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν της ήττας από τους Ρουμάνους, που έκαναν λόγο για έναν ατζέντη ο οποίος, τις ημέρες πριν από την πρεμιέρα, λειτούργησε ατύπως σαν τεχνικός διευθυντής, αποτελούν μερικά από τα… φάλτσα που παίχθηκαν στην πρώτη μόλις παρουσία του νέου μαέστρου της Γαλανόλευκης, ο οποίος καλείται να επαναφέρει την ορχήστρα του στην τάξη, αρχής γενομένης από τα επερχόμενα ματς με τη Φινλανδία εκτός έδρας και τη Βόρεια Ιρλανδία εντός έδρας στις 11 και 14 Οκτωβρίου αντιστοίχως.
Ειδικό βάρος
Το κενό του Καραγκούνη

Από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο ρέκορντμαν συμμετοχών με την εθνική ομάδα Γιώργος Καραγκούνης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γιώργος Σαρρής τού πρότεινε να αναλάβει πόστο στη Γαλανόλευκη δίπλα στον νέο ομοσπονδιακό τεχνικό κ. Κλάουντιο Ρανιέρι. Η γνώση της ιταλικής γλώσσας αλλά κυρίως η επιρροή που έχει στα αποδυτήρια της Εθνικής καθιστά τον αποκαλούμενο «Τυπάρα» ιδανική περίπτωση για να τοποθετηθεί στο πλευρό τού Ρανιέρι, ο οποίος επί του παρόντος παραμένει ξένος ως προς την ιδιοσυγκρασία του έλληνα παίκτη, αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Σε πρώτη φάση, όπως φάνηκε και στην πρεμιέρα με τη Ρουμανία, ο Καραγκούνης λείπει περισσότερο από την ενδεκάδα της Γαλανόλευκης απ’ ό,τι σε ένα διοικητικό πόστο, καθώς κανείς από τη νέα γενιά των χαφ του ελληνικού ποδοσφαίρου (που ούτως ή άλλως δυσκολεύεται στην παραγωγή δημιουργικών μέσων) δεν έχει το ειδικό βάρος για να καλύψει το δυσαναπλήρωτο κενό του τέως αρχηγού της ομάδας. Ο ίδιος πάντως στα 37 του χρόνια προτιμά ακόμη τον ρόλο του παίκτη από αυτόν του παράγοντα, γι’ αυτό και θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια προκειμένου να συνεχίσει να φοράει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του τουλάχιστον για μία ακόμη σεζόν…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ