Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι κάθε χρόνο είναι κάτι από τα ίδια! Η διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ, που προσφέρει πακτωλό χρημάτων στις ομάδες, ανακυκλώνεται πάντα με τους ίδιους πρωταγωνιστές, οι οποίοι φυσικά μπορούν να εμφανίζονται καλύτεροι, έχοντας εισπράξει σημαντικά ποσά.
Η κλήρωση της Πέμπτης στο Μόντε Κάρλο ανέδειξε ορισμένα γκρουπ με θεωρητικό ενδιαφέρον, αλλά και κάποια άλλα με συγκεκριμένα φαβορί, πάλι όμως σε θεωρητική βάση. Θυμίζουμε ότι η Βασιλεία έχει «πετάξει» έξω από τα νοκάουτ παιχνίδια τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ και πέρυσι ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στους 16 αφήνοντας εκτός την Μπενφίκα.
Αρκετές ομάδες πάντως έχουν… βαρεθεί να αγωνίζονται με τους ίδιους αντιπάλους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις Αρσεναλ και Ντόρτμουντ. Οι δύο αυτοί σύλλογοι είναι στο ίδιο γκρουπ για τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια!
Και ακόμη Μάντσεστερ Σίτι, Μπάγερν και ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν επίσης στον ίδιο όμιλο στην περυσινή διοργάνωση.
Το Τσάμπιονς Λιγκ μπαίνει μεγαλόπρεπα μέσα στις υπόλοιπες αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων στα εθνικά πρωταθλήματα. Κατά συνέπεια, η σεζόν είναι μεγάλη και κουραστική και πολλά μπορεί να διαφοροποιηθούν.

Συνήθως όμως ελάχιστες εκπλήξεις συμβαίνουν και τα ίδια πάντα φαβορί καταλήγουν να διεκδικούν το τρόπαιο. Ετσι στο τέλος θα μοιραστούν το φιλέτο, με κάποιους απλά να παίρνουν μεγαλύτερο κομμάτι. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο μέλημα του Αρσέν Βενγκέρ είναι να εξασφαλίζει την παρουσία της Αρσεναλ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και ο αγγλικός σύλλογος μετέχει για 17η συνεχόμενη χρονιά.

Στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ επιστρέφει μία από τις κορυφαίες ομάδες, η Λίβερπουλ. Νικήτρια πέντε φορές της διοργάνωσης η Λίβερπουλ επιστρέφει στη διοργάνωση ύστερα από τέσσερα χρόνια! Είναι πολύ νωρίς για να υποστηρίξει κανείς ως πιο σημείο μπορεί να φτάσει. Ο προπονητής της, Μπρένταν Ρότζερς, φρόντισε να δώσει «βάθος» στην ομάδα, που πλέον έχει δύο παίκτες για κάθε θέση, ώστε να αντεπεξέλθει στον μαραθώνιο της Πρέμιερ Λιγκ, στις υπόλοιπες εγχώριες διοργανώσεις, αλλά και στην Ευρώπη. Το πιο δυνατό όνομα πάντως έφτασε στο Ανφιλντ πριν από μερικές ημέρες: ο Μάριο Μπαλοτέλι.
Τι μπορεί να δούμε λοιπόν στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ που αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου: Λίγο-πολύ τα φαβορί είναι τα ίδια. Φυσικά όλοι θα πουν για την κάτοχο του τίτλου Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα που ετοιμάζει την αντεπίθεσή της με τον Λουίς Ενρίκε στον πάγκο και ακόμη την Μπάγερν, που δεν έπαψε να ενισχύει το ρόστερ της ως και την τελευταία στιγμή.
Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που συνηθίζουν να ρίχνουν κλεφτές ματιές στο τρόπαιο, χωρίς να μιλούν. Ενας από αυτούς είναι ο Ζοσέ Μουρίνιο, νικητής με Πόρτο και Ιντερ, που πάντα αναζητεί τη νέα ομάδα με την οποία θα αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Ο πορτογάλος τεχνικός πρόσθεσε στο οπλοστάσιο της Τσέλσι τους Ντιέγκο Κόστα, Σεσκ Φάμπρεγας, Φελίπε Λουίς, ενώ επέστρεψε ο Ντιντιέ Ντρογκμπά. Χωρίς αμφιβολία συγκαταλέγεται και αυτός στα φαβορί.
Σαφώς ενισχυμένες είναι και οι τρεις ομάδες που προαναφέραμε: Η Ρεάλ, με Τόνι Κρόος και Χάμες Ροδρίγες, έγινε ακόμη πιο δυνατή, έστω κι αν έδωσε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Ντι Μαρία. Η Μπαρτσελόνα θα είναι «φωτιά» μπροστά, από τον Οκτώβριο, όταν θα παίζουν μαζί Μέσι, Νεϊμάρ και Σουάρες, ενώ εξαιρετική προσθήκη θεωρείται και ο Ιγκορ Ράκιτις στη μεσαία γραμμή. Ο Λουίς Ενρίκε θωράκισε την άμυνα με τον στόπερ Τόμας Βερμάλεν που πήρε από την Αρσεναλ. Αλλά και η Μπάγερν έκανε καλά τη δουλειά της στο κομμάτι αυτό. Ο πολωνός φορ Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ήρθε από την Ντόρτμουντ, ο μαροκινός στόπερ Μεχντί Μπενατιά θα βοηθήσει στην άμυνα και η απόκτηση του Τσάμπι Αλόνσο θα καλύψει τα κενά από τους τραυματισμούς των Τιάγκο Αλκάνταρα και Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ στη μεσαία γραμμή.
Δεν θα μπορούσε κανείς όμως να υποτιμήσει την περυσινή φιναλίστ Ατλέτικο Μαδρίτης (στον ίδιο όμιλο με τον Ολυμπιακό), έστω κι αν έχασε βασικά στελέχη. Με παίκτες όπως οι Γκοντίν, Κόκε, Αρντά Τουράν, Ραούλ Γκαρθία, αλλά και οι νεοαποκτηθέντες Μάντζουκιτς και Γκριζμάν, κάθε άλλο παρά απαρατήρητη μπορεί να περάσει.

Οι μνηστήρες

Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι βλέπουν ψηλότερα

Εκτός από τα μόνιμα φαβορί, στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ υπάρχουν ομάδες με αξιοπρόσεκτη παρουσία τα τελευταία χρόνια: Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι ένας σύλλογος με πολλά χρήματα και με φιλοδοξία να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης. Είναι άγνωστο πάντως αν μπορεί να τα καταφέρει εφέτος, καθώς το οικονομικό φερπλέι της UEFA την εμπόδισε να προχωρήσει στην ενίσχυση που θα ήθελε. Δυνατή προσθήκη πάντως είναι ο Βραζιλιάνος Νταβίντ Λουίζ που αποκτήθηκε από την Τσέλσι. Η Παρί είναι στον ίδιο όμιλο με Μπαρτσελόνα και Αγιαξ. Στους δύο αυτούς συλλόγους έχει αγωνιστεί στο παρελθόν ο σουηδός φορ της γαλλικής ομάδας Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς!

Στην ίδια κατηγορία με την Παρί είναι και η Μάντσεστερ Σίτι, που επίσης δεν προχώρησε σε ουσιαστική ενίσχυση λόγω του φερπλέι της UEFA. Ωστόσο η πρωταθλήτρια Αγγλίας διαθέτει εξαιρετικό υλικό και ένα επιπλέον στοιχείο είναι η παρουσία στον πάγκο του πολύ καλού προπονητή Μανουέλ Πελεγκρίνι.

Τα ερωτηματικά

Μπενφίκα, Ντόρτμουντ, Γιουβέντους και ΑΠΟΕΛ

Η Μπενφίκα, στην οποία αγωνίζεται πλέον ο Ανδρέας Σάμαρης με παρουσία τα τελευταία δύο χρόνια σε τελικούς του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά και η Ντόρτμουντ, φιναλίστ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2013, είναι επίσης σύλλογοι που παρουσιάζουν ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την προσπάθειά τους για διάκριση. Η πρωταθλήτρια Ιταλίας Γιουβέντους (αντίπαλος του Ολυμπιακού) δεν έχει δείξει κάτι ιδιαίτερο στα ευρωπαϊκά γήπεδα τα τελευταία χρόνια, ενώ ερωτηματικό είναι η παρουσία ομάδων όπως η Ρόμα (των Βασίλη Τοροσίδη και Κώστα Μανωλά), η Μονακό, η Πόρτο και η Αθλέτικ Μπιλμπάο (με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο). Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε και την τρίτη παρουσία του ΑΠΟΕΛ (με προπονητή τον Γιώργο Δώνη). Η εκπρόσωπος της Κύπρου προκρίθηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με το επιβλητικό 4-0 επί της Ααλμποργκ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ