Τα στάδια του σήμερα μοιάζουν με σύγχρονα ανάκτορα που ελάχιστη σχέση έχουν με τα παλιά γνωστά γήπεδα. Ετσι και στη Μόσχα δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικό, εν όψει μάλιστα της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2018. Ενας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της Ρωσίας, η Otkrytie, βοήθησε να χτιστεί το νέο γήπεδο της Σπαρτάκ Μόσχας και φυσικά η έδρα της ομάδας πήρε αυτό το όνομα. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε την άρτια κατασκευή που ξεπερνά σε κόστος τα 300 εκατ. ευρώ και θα μπορεί να φιλοξενήσει 44.000 θεατές.
Το βλέμμα στους μικρούς
Ο Παναθηναϊκός ήταν η πρώτη ομάδα, από τη δεκαετία του ’80 και μετά που ανέπτυξε ένα ωραίο πλάνο με έμφαση στις ακαδημίες. Το προπονητήριο της Παιανίας πήρε τότε διαστάσεις… μύθου και όλοι μιλούσαν για τα δεκάδες ταλέντα που ξεπετάγονταν από τα γήπεδα. Στις μέρες μας ο Ολυμπιακός επιχειρεί παιδομάζωμα και είναι γεγονός πως εκπαιδεύει παίκτες με προοπτική να τους πουλήσει αργότερα. Το ταμείο να γεμίζει και άλλωστε αυτή η τακτική είναι η πλέον σωστή σε εποχές κρίσης. Η ΑΕΚ μάλλον ακολουθεί έναν δρόμο που νωρίτερα έδειξαν ΠΑΟ και Ολυμπιακός. Οσοι νεαροί επιλέγουν τα Σπάτα για «σπίτι» τους διαπιστώνουν πως έχουν ένα ορίτζιναλ σπίτι, μια πολυκατοικία που τους φιλοξενεί! Επίσης υπάρχει και πούλμαν για τις μεταφορές της ομάδας. Αυτό θα πει δουλειά σε επαγγελματικά επίπεδα, αυτό θα πει να συμβαδίζουν οι ελληνικές ομάδες με τις απαιτήσεις των καιρών.
Χωρίς «πράσινη» εκπροσώπηση
Το πώς ακριβώς θα κινηθεί ο Κλάουντιο Ρανιέρι θα φανεί στην προετοιμασία της Εθνικής για το ματς κόντρα στη Ρουμανία την ερχόμενη Κυριακή. Επί του παρόντος κάποια συμπεράσματα: θέλει να δει όλους τους στόπερ και γι’ αυτό κάλεσε αρχικά έξι(!) και εν συνεχεία έκοψε τον (ανέτοιμο) Σιόβα. Σε αυτή τη θέση η Ελλάδα παράγει συνεχώς ποιότητα. Επίσης άφησε χωρίς εκπροσώπηση τον Παναθηναϊκό, μια ομάδα που ήδη έχει αρχίσει τις επίσημες υποχρεώσεις της. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος πως θα έπρεπε να κληθεί ο Καρέλης, παίκτης που βρισκόταν στην προεπιλογή για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά ο Ιταλός είχε διαφορετική άποψη. Το βέβαιο είναι ότι με τις κλήσεις σήκωσε θύελλα συζητήσεων. Να δούμε αν θα μείνουν στεγανά τα αποδυτήρια της άλλοτε πρωταθλήτριας Ευρώπης.
Τα δύο πρόσωπα του Αφελάι
Χαρμόσυνα μαντάτα για τον Αφελάι. Υστερα από περίπου δύο χρόνια, ο ολλανδός επιθετικός κλήθηκε από τον Γκους Χίντινκ στην εθνική της πατρίδας του. Απόδειξη πως η ελληνική λίγκα βοηθά τους ποδοσφαιριστές ειδικά στον τομέα της επανεκκίνησης. Γιατί, μην το ξεχνάμε, ο Αφελάι επί μακρόν ήταν στα πιτς λόγω τραυματισμού. Πρόβλημα αντιμετωπίζει και τώρα, αλλά στον Ολυμπιακό επιμένουν πως δεν είναι κάτι σοβαρό. Μακάρι. Γιατί το πρωτάθλημά μας έχει ανάγκη παίκτες με το αέρινο στυλ του Αφελάι, έστω και με ιατρικό παρελθόν που έχει «θέματα».
Νο 50 ο Ντι Μαρία
Το μεγάλο «μπαμ» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις μεταγραφές είναι ο 50ός παίκτης από την Αργεντινή που θα αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Ντι Μαρία αναμένεται ως ο άσος που θα λυτρώσει τους «κόκκινους διαβόλους» και θα δώσει ώθηση στην ομάδα. Πάντως κρατήστε και τα ακόλουθα: ο μεν Φέργκιουσον στην αυτοβιογραφία του έλεγε πως με τους Αργεντινούς προκύπτουν προβλήματα και έφερε ως παράδειγμα τον Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, από την άλλη όμως ο Φαν Γκάαλ επιμένει πως ο Ντι Μαρία μπορεί να εμπνεύσει τους πάντες στο «Ολντ Τράφορντ». Ποιος ξέρει. Ισως είναι και θέμα προπονητή: γιατί ο σερ Αλεξ ούτε με τον Χάιντσε τα πήγε καλά ούτε με τον Τέβες.
Αυτοί επιμένουν και περιμένουν…
Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, οι έλληνες αθλητές επιμένουν, ξεχωρίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο και απόδειξη ήταν η συλλογή μεταλλίων της Παρασκευής. Ο Ηλιάδης, σπουδαίος τζουντόκα, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (κατηγορία – 90), ενώ το πλήρωμα της τετρακώπου (Γιάνναρος, Μαγδανής, Λευτέρης και Γιώργος Κόνσολας) ήρθε πρώτο στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της κωπηλασίας στο Αμστερνταμ. Η δε Κατερίνα Νικολαΐδου κατέθεσε ψυχή και πήρε πανάξια το ασημένιο μετάλλιο στο σκιφ ελαφρών βαρών.
Εκτός από τα συγχαρητήρια μηνύματα εκ μέρους της Πολιτείας, οι αθλητές που διαφημίζουν την Ελλάδα αναμένουν καλύτερες συνθήκες για την προετοιμασία τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ