Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης –ως Europa League-, η Ελλάδα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να εκπροσωπείται από τρεις ομάδες της! Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Αστέρας Τρίπολης πέτυχαν το 3×3 στη μάχη για τα «εισιτήρια» στους ομίλους, με δύο νίκες και μία… γλυκιά ήττα.

Συγκεκριμένα, οι «πράσινοι» πήραν διπλό στη Δανία κόντρα στη Μίντιλαντ.

Παράλληλα, ο «Δικέφαλος» του Βορρά αποδείχτηκε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα, φιλοδωρώντας με τέσσερα γκολ την αδύναμη Ζίμπρου.

Τέλος, ο Αστέρας Τρίπολης για πρώτη φορά στην ιστορία του θα παίξει σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, παρά την ήττα ήττα με 3-1 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ουδέτερο έδαφος της Λάρνακας.

Μίντιλαντ – ΠΑΟ (1 – 2)

Αφού ξεπέρασε το μουδιασμένο ξεκίνημα, στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός, δεν είχε κανένα πρόβλημα απέναντι στη Μίντιλαντ στη ρεβάνς των πλέι οφ του Europa League. Μετά το 4-1 της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, οι «πράσινοι» νίκησαν και στη Δανία με 2-1 και προκρίθηκαν άνετα στους ομίλους της διοργάνωσης, επιστρέφοντας μετά από δύο χρόνια απουσίας.

Ο Νάνο έδωσε το προβάδισμα στην ελληνική ομάδα στο 55΄, ο Ιγκμπουν στο 73΄ ισοφάρισε με πέναλτι, αλλά στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Κλωναρίδης διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Η Μίντιλαντ ήταν κυρίαρχη στο παιχνίδι στα πρώτα 10 λεπτά, διάστημα στο οποίο είχε 4 τελικές προσπάθειες και μία κλασική ευκαιρία για να προηγηθεί. Χωρίς να μπορεί να κρατήσει τη μπάλα στη μεσαία γραμμή, ο Παναθηναϊκός περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο μέχρι το 20ο λεπτό, αλλά στη συνέχεια ισορρόπησε και δεν επέτρεψε στους Δανούς να απειλήσουν περισσότερο την εστία του Κοτσόλη.

Η πίεση των γηπεδούχων λίγο έλλειψε να φέρει αποτέλεσμα στο 7΄, όταν δύο διαδοχικά σουτ από καλή θέση μέσα στην περιοχή δε βρήκαν το στόχο, με το δεύτερο του Χασάν να διώχνει σχεδόν πάνω στη γραμμή ο Πράνιτς. Νέο σουτ του Χασάν στο 15΄ πέρασε λίγο άουτ από το δεξί δοκάρι του Κοτσόλη.

Η απάντηση των «πρασίνων» ήρθε στο 21΄ με την τεράστια ευκαιρία που έχασε ο Ατζαγκούν. Ο Νιγηριανός μέσος βρέθηκε απέναντι από τον Χάουγκαρντ, αλλά νικήθηκε από το γκολκίπερ της Μίντιλαντ.

Ανοιχτό ποδόσφαιρο παίχτηκε στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς οι Δανοί δεν είχαν άλλες επιλογές από το να βγουν στην επίθεση για να ανοίξουν το σκορ. Το γκολ ήρθε, αλλά για λογαριασμό του Παναθηναϊκού με το απευθείας φάουλ του Νάνο στο 55΄. Δεν το έβαλαν κάτω οι γηπεδούχοι και απείλησαν δύο φορές την εστία του Κοτσόλη, με τον έμπειρο τερματοφύλακα να κάνει δύο σπουδαίες επεμβάσεις.

Τελικά το 1-1 έγινε στο 73΄ με το πέναλτι του Ιγκμπουν (το έκανε ο Σίλντενφελντ στο Σίστο). Γκολ που δεν χάρηκαν οι παίκτες της Μίντιλαντ, παρά μόνο για λίγα δευτερόλεπτα, καθώς αμέσως μετά τη σέντρα το «τριφύλλι» έκανε το 2-1 με το σουτ του Κλωναρίδη.

Διαιτητής: Ντάνι Μακέλι (Ολλανδία)

Κίτρινες: Πόουλσεν – Λαγός, Σίλντενφελντ

ΜΙΝΤΙΛΑΝΤ: Χάουγκαρντ, Λάρσεν, Λαούριντσεν, Γιένσεν, Ρόμερ, Σπαρβ (77΄ Ισούνα), Πόουλσεν, Άντερσον (59΄ Ιγκμπουν), Λάρσεν (46΄ Ονουάτσου), Σίστο, Χασάν.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κοτσόλης, Σίλντενφελντ, Ρισβάνης, Μπούρμπος, Μέντες (79΄ Δώνης), Λαγός (60΄ Μπούι), Ζέκα, Ατζαγκούν, Νάνο, Πράνιτς, Καρέλης (66΄ Κλωναρίδης).

ΠΑΟΚ – Ζίμπρου: 4 – 0

Στα… μέτρα του πήγε το παιχνίδι από την αρχή ο ΠΑΟΚ, πιέζοντας τη Ζίμπρου, για να πετύχει γρήγορα γκολ και να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα στη Μολδαβία. Με τους Μακ, Ρατ δραστήριους από τα άκρα και τους Περέιρα, Αθανασιάδη, να «κόβουν» και να «ράβουν» ποικιλοτρόπως γύρω από την εστία του Ρούσου, ο «δικέφαλος» του Βορρά έφτασε γρήγορα στον ποθητό στόχο.

Στο 11’ ο Αθανασιάδης με «ψαλίδι» και έχοντας πλάτη στο τέρμα της Ζίμπρου, βρήκε τον Περέιρα και ο τελευταίος, μόνος απέναντι στον αντίπαλο τερματοφύλακα, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Τα λεπτά που ακολούθησαν κύλησαν περισσότερο νευρικά, με τους «ασπρόμαυρους» να προσπαθούν βεβιασμένα να σκοράρουν εκ νέου και τους Μολδαβούς να παραμένουν ανήμποροι να σταθούν με αξιώσεις στον αγωνιστικό χώρο.

Τα πράγματα απλοποιήθηκαν από το 42’ λεπτό και μετά, όταν οι φιλοξενούμενοι έμειναν με δέκα παίκτες, λόγω δεύτερης κίτρινης κάρτας που αντίκρισε, για διαμαρτυρία, ο Αμανί. Ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε την αριθμητική υπεροχή ανεβάζοντας «στροφές» και «απείλησε» στο 43’ με κεφαλιά του Περέιρα (άουτ). Δευτερόλεπτα πριν σφυρίξει ο διαιτητής για το ημίχρονο, ο Ρατ κυνήγησε χαμένη μπαλιά, μετά από σέντρα του Περέιρα, τροφοδότησε τον Αθανασιάδη και ο τελευταίος με…αρχοντικό σουτ στην κίνηση, παραβίασε για δεύτερη φορά την εστία του Ρούσου.

Χωρίς πολλές… συγκινήσεις το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, με τον ΠΑΟΚ να επαναπαύεται περισσότερο στην…ασφάλεια του 2-0 που απόκτησε στα πρώτα 45 λεπτά. Σταδιακά το συγκρότημα του Αναστασιάδη έγινε πιο «ζωηρό» και με ένα τρίλεπτο πίεσης, πριν συμπληρωθεί το 70’ λεπτό, πλησίασε στο τρίτο γκολ.

Αρχικά, με τον Τζαβέλλα στο 67’, το γυριστό σουτ του οποίου έφυγε άουτ, με τον Ρούσου να εξουδετερώνει στην πορεία, «τακουνάκι» του Αθανασιάδη (68’) και κεφαλιά του Περέιρα (69’). Το ταμπλό έγραψε το 3-0, εν τέλει, στο 79’ λεπτό με σκόρερ τον Μακ, ο οποίος ευνοήθηκε από διαδοχικές κεφαλιές στην περιοχή και με δεξί σουτ παραβίασε την εστία του Ρούσου.

Την τελευταία… πινελιά στο ματς για τον ΠΑΟΚ έβαλε στο 84’ λεπτό ο Μάρτενς με όμορφο, δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα.

* Δύο τάιμ άουτ έδωσε ο διαιτητής στο παιχνίδι, στο 30’ και 75’ λεπτό, λόγω της έντονης ζέστης, για να δροσιστούν οι ποδοσφαιριστές των ομάδων

* Πενήντα περίπου οπαδοί της Ζίμπρου φιλοξενήθηκαν στη θύρα 8 του γηπέδου της Τούμπας

Διαιτητής: Σέργκι Μπόικο (Ουκρανία)

Κίτρινες: Σκόνδρας, Ρατ – Τζαρντάν, Μπουργκίου, Βρεμέα

Κόκκινη: Αμανί (42’, δεύτερη κίτρινη)

ΠΑΟΚ (Αγγελος Αναστασιάδης): Γλύκος, Κίτσιου, Σκόνδρας, Τζαβέλας, Ρατ, Τζιόλης, Μαντούρο (52’ Κάτσε), Μακ (83’ Πόζογλου), Περέιρα, Σαλπιγγίδης (62’ Μάρτενς), Αθανασιάδης.

ΖΙΜΠΡΟΥ ΚΙΣΙΝΑΟΥ (Ολεγκ Κουμπάρεφ): Ρούσου, Μπουργκίου, Ερχάν, Πάβλιουτσεκ, Βρεμέα, Γιαρντάν (79’ Σπατάρου), Ντέντοφ, Κλίμοβιτς, Τσεπτίν (46’ Βισνάκοφς), Αμανί, Γκρόσου (46’ Αλεξέεφ).

Ο Αστέρας Τρίπολης για πρώτη φορά στα… αστέρια του Europa League

Ο Αστέρας Τρίπολης προκρίθηκε στους ομίλους του Europa League για πρώτη φορά στην ιστορία του, παρά την ήττα με 1-3 (27΄ Μπαντάς, 64΄ πεν. Ζάχαβι, 75΄ Πρίτσα – 23΄ Γκοϊάν) στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» της Λάρνακας από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, καθώς υπερασπίστηκε το υπέρ του 2-0 από τον αγώνα της αρκαδικής πρωτεύουσας.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με την ομάδα της Τρίπολης αρκετά επιθετική και τους Ρόλε (3΄), Μάσα (8΄) να έχουν δύο αξιόλογα σουτ που κατέληξαν άουτ. Η Μακάμπι από την πλευρά της απείλησε με τον Μπεν Μπασάτ στο 9΄ και το 11΄, με τον Θεοδωρόπουλο να αποκρούσει το σουτ στην πρώτη περίπτωση και την κεφαλιά του Ισραηλινού να φεύγει άουτ στη δεύτερη.

Τελικώς οι Αρκάδες άνοιξαν το σκορ με κεφαλιά του προωθημένου Γκοϊάν σε φάουλ του Ρόλε στο 23΄, αλλά δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν για πολύ την πρωτοπορία, αφού στο 27΄ ο Μπαντάς ισοφάρισε. Το γκολ όμως που είχαν σημειώσει οι παίκτες του Βεργέτη ήταν «χρυσή» παρακαταθήκη για τη συνέχεια, αφού η Μακάμπι θα έπρεπε πλέον να αναζητήσει τρία τέρματα για να προκριθεί.

Τελικά από αυτά βρήκε τα δύο, καθώς ο Αστέρας έπαιξε με τη φωτιά αλλά δεν κάηκε… Στο 54΄ ο Παντελιάδης έκανε πέναλτι στον Μπαντάς και ο Ζάχαβι νίκησε από τα 11 μέτρα τον Θεοδωρόπουλο, ενώ ο τερματοφύλακας της ελληνικής ομάδας υπέπεσε σε σοβαρό λάθος στο 75΄, όταν έδιωξε άσχημα την μπάλα και ο νεοεισελθών Πρίτσα «έγραψε» το 3-1 σε άδεια εστία.

Στο διάστημα που απέμεινε ως τη λήξη η άμυνα της πελοποννησιακής ομάδας γνώρισε πίεση αλλά άντεξε, με τον Πρίτσα να αστοχεί ελάχιστα στο 85΄ και τον Ζάχαβι να «σημαδεύει» το δοκάρι στο 90΄, με τον Θεοδωρόπουλο να έχει βρει σωτήρια την μπάλα.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ντενίζ Αϊτεκίν (Γερμανία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Τίμπι – Ρόλε, Θεοδωρόπουλος, Ζησόπουλος

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Ζόρντι Κρόιφ): Πάμπλο, Τίμπι, Μπεν Αρούζ, Γκαρσία, Αλμπερμάν, Ζάχαβι, Μίκα, Γένι, Ιγκιεμπόρ (62΄ Μπεν Χαΐμ), Μπεν Μπασάτ (72΄ Πρίτσα), Μπαντάς (85΄ Ράντι).

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Στάικος Βεργέτης): Θεοδωρόπουλος, Παντελιάδης, Λούι, Γκοϊάν, Μουνάφο, Ουσέρο, Ρόλε (77΄ Σανκαρέ), Ζησόπουλος, Κουρμπέλης, Ντε Μπλάσις (86΄ Φακούντο Πάρα), Μάσα (59΄ Τιε Μπι).

Live Blog Οι ελληνικές μάχες για τους ομίλους του Europa League