Ο «ισπανικός στόλος» έκανε και εφέτος την επιδρομή του στο Νησί και φρόντισε να «αρπάξει» ό,τι καλύτερο υπήρχε. Πριν από μερικά χρόνια ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο, πέρυσι ο Γκάρεθ Μπέιλ, αυτό το καλοκαίρι ο Λουίς Σουάρες.
Ετσι, ενώ στην Πριμέρα Ντιβιζιόν χειροκροτούν τα μεγάλα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο βρετανικός Τύπος γκρινιάζει γιατί στην Πρέμιερ Λιγκ θα αγωνίζονται όσοι «περισσεύουν» από τη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα.
Εκτός από τον Λουίς Σουάρες που άφησε το λιμάνι του Λίβερπουλ και τον βροχερό καιρό για το μεσογειακό κλίμα της Βαρκελώνης, η Μαδρίτη θα βλέπει τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Μπέιλ, τον πρώτο σκόρερ του Μουντιάλ, Κολομβιανό Χάμες Ροντρίγκες, αλλά και τον γερμανό παγκόσμιο πρωταθλητή Τόνι Κρόος.
Από την άλλη πλευρά, ο προπονητής της Τσέλσι Ζοσέ Μουρίνιο ανέλαβε να σώσει την τιμή της Πρέμιερ Λιγκ, φέρνοντας στο «Στάμφορντ Μπριτζ» το αστέρι της περυσινής πρωταθλήτριας Ισπανίας, Ατλέτικο Μαδρίτης, τον Ντιέγκο Κόστα.
«Η Πρέμιερ Λιγκ υποχωρεί μπροστά στην Ισπανική Λίγκα» αναφέρει η «Daily Mail». «Η Αρσεναλ απέκτησε Μεσούτ Οζίλ και Αλέξις Σάντσες, αλλά δεν είναι το ίδιο».
Με όλα αυτά, οι Αγγλοι άρχισαν να μετρούν τους παίκτες που έχουν χάσει από την ισπανική λίγκα. Και οι περισσότεροι περνούν τη Μάγχη και μετακομίζουν στη Μαδρίτη. Στην αρχή ήταν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, που άφησε το Ολντ Τράφορντ για το Μπερναμπέου το καλοκαίρι του 2003. Εναν χρόνο αργότερα, σχεδόν την ίδια διαδρομή έκανε ο Μάικλ Οουεν. Και οι δύο άφησαν τα κορυφαία κλαμπ της Αγγλίας (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ) για να γίνουν «γκαλάκτικος».
Το 2009 ήταν η σειρά του Κριστιάνο Ρονάλντο, για τον οποίο η Ρεάλ Μαδρίτης πλήρωσε 94 εκατ. ευρώ για να τον φέρει στο Μπερναμπέου. Και αυτή είναι η ακριβότερη μεταγραφή στην Ιστορία.
Κι όμως, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο κυριαρχούσε τόσο εντός γηπέδου όσο και στο κομμάτι του μάρκετινγκ, ενώ αντίθετα, η Ρεάλ, τα τελευταία πέντε χρόνια κατέκτησε μόλις μία φορά το πρωτάθλημα στην Ισπανία και τον περασμένο Μάιο αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης ύστερα από 12 χρόνια.
Πέρυσι λοιπόν ήταν η σειρά του Γκάρεθ Μπέιλ να μετακομίσει από το Βόρειο Λονδίνο και την Τότεναμ στη Μαδρίτη αντί 91 εκατ. ευρώ.
Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν η Πρέμιερ Λιγκ είδε και την Μπαρτσελόνα να έρχεται αγριεμένη, πληρώνοντας 81 εκατ. ευρώ στη Λίβερπουλ για τον Ουρουγουανό Λουίς Σουάρες.
Ο αντιπερισπασμός λοιπόν ήρθε από την Τσέλσι. Ο Μουρίνιο «χτύπησε» την πρωταθλήτρια Ισπανίας, Ατλέτικο Μαδρίτης, δίνοντας 40 εκατ. ευρώ για τον επιθετικό Ντιέγκο Κόστα και 20 εκατ. ευρώ για τον αριστερό οπισθοφύλακα Λουίς Φελίπε.
Ο πορτογάλος τεχνικός πήρε και από την Μπαρτσελόνα τον Σεσκ Φάμπρεγας με 37 εκατ. ευρώ. Αλλη μια ομάδα του Λονδίνου, η Αρσεναλ, προτίμησε και εφέτος την ισπανική αγορά, παίρνοντας τον Αλέξις Σάντσες από την Μπαρτσελόνα έναντι 37 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι πέρυσι είχε αποκτήσει από τη Ρεάλ Μαδρίτης τον Μεσούτ Οζίλ.
Ο βρετανικός Τύπος αναφέρει ότι οι δύο μεγάλοι ισπανικοί σύλλογοι κυριαρχούν των αγγλικών στις περισσότερες μεταγραφικές μονομαχίες. Για παράδειγμα, τον Τόνι Κρόος ήθελε και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά ο 24χρονος Γερμανός προτίμησε τη Ρεάλ.
Χωρίς αμφιβολία, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα δαπανούν τεράστια ποσά για να προσελκύσουν τα μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου. Μεγάλα ποσά μπορούν να προσφέρουν και κάποιοι μεγάλοι αγγλικοί σύλλογοι. Τελικά όμως φαίνεται να παίζουν ρόλο και άλλα ζητήματα, όπως το κλίμα, ή ακόμα ο τρόπος ζωής. Ενα ακόμα στοιχείο που μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο είναι και ο δυνατός τρόπος παιχνιδιού στην Πρέμιερ Λιγκ, σε αντίθεση με το πιο τεχνικό ισπανικό πρωτάθλημα.
Η Λίβερπουλ, μία από τις κορυφαίες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, έδωσε λοιπόν τον Λουίς Σουάρες στην Μπαρτσελόνα. Δεν έχουν καταφέρει όμως ως τώρα να προσελκύσουν έναν ανάλογης αξίας παίκτη. Ετσι, αποφάσισαν να κινηθούν πιο ρεαλιστικά, φέρνοντας στο «Ανφιλντ» κυρίως μικρής ηλικίας παίκτες, όπως ο 20χρονος εξτρέμ Λαζάρ Μάρκοβιτς από την Μπενφίκα και ο συνομήλικός του Εμρε Τσαν από τη Λεβερκούζεν. Να προσθέσουμε τον διεθνή κροάτη στόπερ Ντέγιαν Λόβρεν, ο οποίος αναμένεται να υπογράψει, και τον 26χρονο μέσο Ανταμ Λαλάνα. Και οι δύο από τη Σαουθάμπτον. Ουσιαστικά, η Λίβερπουλ έχει μόλις δύο παίκτες άνω των 30 χρόνων. Τον 34χρονο αρχηγό Στίβεν Τζέραρντ και τον 32χρονο επιθετικό Ρίκι Λάμπερτ που αποκτήθηκε επίσης από τη Σαουθάμπτον.
Στο Ανφιλντ έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης από ό,τι στους άλλους μεγάλους αγγλικούς συλλόγους που έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν περισσότερα. ‘Η μπορεί να είναι περισσότερο ρεαλιστές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ