Το είδαμε, το χορτάσαμε, ώρα για απολογισμό. Το Μουντιάλ ανήκει στο παρελθόν και ήδη οι φανατικοί του ποδοσφαίρου ζουν με την προσμονή της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί το 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας.
Οι υπόλοιποι μετρούν άδεια κουτάκια μπίρας, συνεστιάσεις και απόλαυση, αλλά ταυτόχρονα σκέφτονται τα «απόνερα» του ποδοσφαίρου. Εδώ ήρθαμε, λοιπόν, που λένε και στα σινεμά. Τι άφησε το Παγκόσμιο Κύπελλο; Πόσο επηρεάζει τη ζωή μας; Και εν τέλει, είναι τόσο δυνατό το συναίσθημα που μας κάνει να ξεχνάμε τα πάντα; Ποιοι ήταν οι καλύτεροι και ποιος ο κορυφαίος όλων των εποχών; Αλλά επιπλέον, οι έλληνες φίλαθλοι παρακολούθησαν τους αγώνες της Εθνικής και τι συμπεράσματα έβγαλαν;

Η Κάπα Research διεξήγαγε έρευνα το τριήμερο 15-17/7 για «Το Βήμα της Κυριακής». Στον απόηχο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τότε που ακόμη άχνιζε η διοργάνωση που απασχόλησε τους πάντες και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον.
Tι γεύση άφησε το Παγκόσμιο Κύπελλο; Ακρως θετική, καθόσον πάνω από επτά στους δέκα ερωτηθέντες εκτιμούν πως επρόκειτο για την καλύτερη διοργάνωση που παρακολούθησαν ποτέ. Μάλιστα, το 20,2% είδε όλους τους αγώνες, ενώ το 67,9% κάποιους αγώνες. Υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξεως του 11,9 % που δεν είδε κανένα ματς…
Αναφορικά με τον τελικό Γερμανίας – Αργεντινής, μόνο ένα ποσοστό 5,1% δεν συγκινήθηκε καν ώστε να ανοίξει τους δέκτες της τηλεόρασής του. Ακόμη πιο εντυπωσιακό το γεγονός ότι 4,5% δεν είδε το κρίσιμο ματς της Εθνικής εναντίον της Κόστα Ρίκα. Οι πανηγυρισμοί των Γερμανών για την κατάκτηση του τροπαίου έγιναν δεκτοί με αδιαφορία από τους Ελληνες, ενώ ταυτόχρονα προέκυψαν για άλλους συναισθήματα ικανοποίησης ή και απογοήτευσης.

Διχασμένη, λοιπόν, η κοινή γνώμη για την (ποδοσφαιρική) επέλαση των Γερμανών. Ωστόσο, το 68,7% πιστεύει πως η ομαδική νοοτροπία των παικτών του Λεβ έφερε τον θρίαμβο. Σχεδόν 81,8% ήταν απόλυτα ικανοποιημένο από το θέαμα που πρόσφεραν οι ποδοσφαιριστές των 32 ομάδων. Σε σύγκριση, μάλιστα, με παλαιότερες διοργανώσεις, το 75,2% διαπίστωσε πως το θέαμα ήταν ανώτερο σε σύγκριση με το παρελθόν.

Κορυφαίος του Μουντιάλ παίκτης ήταν ο Αριεν Ρόμπεν (Ολλανδία), με ποσοστό 33,7%. Δεύτερος στις προτιμήσεις του (ελληνικού) κοινού ήταν ο Χάμες Ροντρίγκες, ένας παίκτης που αποκλείστηκε φορώντας τη φανέλα της Κολομβίας αλλά βγήκε πρώτος σκόρερ και κέρδισε την καρδιά του πλήθους με ποσοστό 21%. Καθόλου άσχημα. Πρώτος από την Αργεντινή ο μαχητής Μασκεράνο, ενώ ο «πολύς» Μέσι πήρε ένα ποσοστό μόλις 6%. Οι Ελληνες, συνεπώς, διαφωνούν με την άποψη της FIFA!
To κοινό ψήφισε Ολλανδία (48%) και ακολούθησε η Αργεντινή με 41,2%, ενώ η Γερμανία είχε 28% και η Βραζιλία μετά βίας συγκέντρωσε 19,1%. Καλύτερος γκολκίπερ ο Νόιερ (48%) με δεύτερο τον Νάβας (Κόστα Ρίκα) με 35,9%. Από τους τεχνικούς ο Φαν Γκάαλ έκανε… περίπατο με 51,1% και ο πρωταθλητής Λεβ πήρε 34,8%. Το ωραίο; Βρέθηκε κάποιος να ψηφίσει τον Σκολάρι! Ο βραζιλιάνος τεχνικός έλαβε 0,1%. Ο κόσμος δεν έπαιξε στοίχημα στο Μουντιάλ (75,6%), η διοργάνωση χαρακτηρίζεται επιτυχημένη και θα ωφελήσει τη Βραζιλία στους τομείς του τουρισμού και στη βελτίωση των υποδομών.
Και κάτι που διαχρονικά προκαλεί θύελλα συζητήσεων. Στην ερώτηση για τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών, ο Μαραντόνα με διαφορά στήθους (67,7%) πήρε την πρωτιά, αφήνοντας πίσω τον Πελέ (66,5%) και τρίτο τον Ζιντάν (52,8%). Μετά ψηφίστηκαν ο Γιόχαν Κρόιφ, ο Ρονάλντο, ο Πλατινί και ο Μπεκενμπάουερ. Ο Μέσι συγκέντρωσε μόλις 17,7% και βρέθηκε στην όγδοη θέση. Ισως το φινάλε του αργεντινού μέσου στη διοργάνωση να έπαιξε ρόλο.
Επόμενο στάδιο της έρευνας ο συσχετισμός του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Ελλάδα. Στην ερώτηση αν θα ήθελαν οι Ελληνες να φιλοξενηθεί στην πατρίδα τους η τελική φάση Μουντιάλ, το 45,3% απάντησε θετικά. Το υπόλοιπο ποσοστό έμεινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες μάλλον, αν και το Μουντιάλ έχει πιο πολλά έσοδα όπως διδάσκει η Ιστορία.
Η ενότητα που ακουμπά στην Ελλάδα φανερώνει πως μολονότι υπήρξε πίκρα για τον τρόπο που ήρθε ο αποκλεισμός, ένα ποσοστό υψηλό (85%) ικανοποιήθηκε από την πορεία των παικτών του Σάντος. Μάλιστα, το 78,2% θεωρεί πως η Εθνική άξιζε την πορεία της στη διοργάνωση και γίνεται σοβαρή δουλειά τα τελευταία χρόνια.
Εδώ, ένα επίσης εντυπωσιακό νούμερο (66,2%) λέει πως η πορεία της Εθνικής Ελλάδας στις τελευταίες διοργανώσεις αποτελεί ένδειξη βελτίωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι ένα τυχαίο γεγονός. Αυτό, αν και το 70,5% δεν είναι ικανοποιημένο από το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου και επίσης το 69,4% αναφέρει πως δεν αξιοποιήθηκε η επιτυχία του 2004. Για τα φαινόμενα βίας ευθύνονται οι διοικήσεις των ομάδων (45,5%) και οι οργανωμένοι οπαδοί (33,6%), σύμφωνα πάντα με την έρευνα που έγινε στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Η μεγαλύτερη ελληνική ομάδα είναι ο Ολυμπιακός (34,9%) και ακολουθεί ο Παναθηναϊκός (31,3%). Ο κόσμος προτιμά λιγότερες (42%) από τις 18 ομάδες, ενώ 37,2% θέλει 18 ομάδες στη Σούπερ Λίγκα. Προτιμούν οι οπαδοί ορθή οικονομική διαχείριση (88,6%) και η δημοφιλία ποδοσφαίρου και μπάσκετ είναι περίπου η ίδια.
Επιστροφή στο Μουντιάλ. Ο Παπασταθόπουλος ήταν ο καλύτερος παίκτης, η Εθνική άξιζε να περάσει στην οκτάδα, ικανοποίηση και υπερηφάνεια προέκυψαν από την πορεία της ομάδας και βέβαια αξίζει να επισημανθεί ότι το 80,7% πιστεύει πως η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου θα έχει κι άλλες διακρίσεις στο μέλλον. Με αρχή, ίσως, το Ευρωπαϊκό της Γαλλίας το 2016…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ