Λουίς φαν Γκάαλ: Επειτα από μια πλούσια καριέρα, γεμάτη τίτλους, τα τελευταία δύο χρόνια έγινε ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Και αφού πέρασε με επιτυχία την πρώτη επικίνδυνη αποστολή, οδηγώντας την Ολλανδία στην τρίτη θέση του Μουντιάλ της Βραζιλίας, ετοιμάζεται τώρα για τη δεύτερη, για πολλούς πιο περίπλοκη και επικίνδυνη. Να «αναστήσει» τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ύστερα από μια ιδιαίτερα άσχημη σεζόν.
Ο 62χρονος Ολλανδός ήταν χωρίς αμφιβολία ο κορυφαίος προπονητής του Μουντιάλ. Δημιούργησε μια ομάδα με αρκετά νέα παιδιά, χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις και με βάση σπουδαίους παίκτες: Ρόμπεν, Σνάιντερ, Φαν Πέρσι, Κάιτ. Η Ολλανδία ολοκλήρωσε το Μουντιάλ χωρίς να χάσει κάποιο παιχνίδι στην κανονική διάρκειά του, καθώς στον ημιτελικό με την Αργεντινή ο αποκλεισμός ήρθε στα πέναλτι.
Ο Φαν Γκάαλ είναι ένας προπονητής που συνήθως δεν έχει καλές σχέσεις με παίκτες-βεντέτες, αντίθετα, τρελαίνεται να δουλεύει με νέα παιδιά. Θυμηθείτε τον Αγιαξ της περιόδου 1994-95, με τους Ράικαρντ, Κλάιφερτ, Οφερμανς, Λιτμάνεν. Είναι σκληρός στη δουλειά του, απαιτητικός με τους παίκτες, λάτρης της πειθαρχίας και πάνω απ’ όλα ικανότατος παίκτης στη σκακιέρα του γηπέδου.
Ο ολλανδός τεχνικός πιστώνεται την ανατροπή του αγώνα με το Μεξικό (στη φάση των 16) και την αλλαγή τερματοφύλακα στον προημιτελικό με την Κόστα Ρίκα, πριν από τη διαδικασία των πέναλτι.
Στο ματς με το Μεξικό και ενώ η Ολλανδία ήταν πίσω στο σκορ (1-0), ο Φαν Γκάαλ άλλαξε την τακτική χρησιμοποιώντας τέσσερις αμυντικούς αντί για τρεις, ενώ πέρασε στη δεξιά πλευρά τον Ρόμπεν και στην αριστερή τον Ντεπάι. Παράλληλα Κάιτ και Ιντι ανέβαιναν, με αποτέλεσμα να αυξάνουν την πίεση προς την άμυνα του Μεξικού. Αποτέλεσμα: Τα γκολ των Σνάιντερ και Χούντελααρ έφεραν την ανατροπή.
Στον προημιτελικό με την Κόστα Ρίκα, ο Φαν Γκάαλ τράβηξε τον «άσο» λίγο πριν από τη διαδικασία των πέναλτι. Αντικατέστησε τον βασικό τερματοφύλακα Σίλεσεν με τον τρίτο που είχε στην αποστολή, Τιμ Κρουλ! Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό! Ο Κρουλ απέκρουσε δύο πέναλτι και η Ολλανδία προκρίθηκε στην ημιτελική φάση.
Ο Λουίς φαν Γκάαλ δεν θέλησε να ξεκουραστεί μετά το Μουντιάλ και ήδη βρίσκεται στο Μάντσεστερ. «Θέλω η Μάντσεστερ να γίνει όπως η Ολλανδία» είπε ο 62χρονος τεχνικός που έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί να δουλέψει με 23 παίκτες. Αυτό σημαίνει πως θα αποχωρήσουν αρκετοί από το Ολντ Τράφορντ. Το γεγονός είναι ότι στο Μάντσεστερ επικρατεί ενθουσιασμός με την παρουσία του Φαν Γκάαλ στον πάγκο της Γιουνάιτεντ. Υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την επιστροφή της ομάδας στις επιτυχίες και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχουν εξαντληθεί και τα 55.000 εισιτήρια διαρκείας.
Στην Πρέμιερ Λιγκ, ο Φαν Γκάαλ θα βρει αντίπαλο κι έναν φίλο του. Μέντορας του Ζοσέ Μουρίνιο, ήταν ο άνθρωπος που τον εμπιστεύθηκε και τον βοήθησε στα πρώτα του προπονητικά βήματα. Δεν είναι τυχαίο πως ο Μουρίνιο έχει πολλά στοιχεία ακόμη και από τον χαρακτήρα του Φαν Γκάαλ.
Ενα βασικό πρόβλημα του Ολλανδού είναι οι εκπρόσωποι του Τύπου. Οταν έφυγε από την Μπαρτσελόνα, κατηγόρησε τις καταλανικές αθλητικές εφημερίδες ότι τον ανάγκασαν να φύγει. «Πάντα αρνητικά σχόλια, ποτέ θετικά. Συγχαρητήρια, φεύγω» είχε πει. Την πρώτη φορά που εργάστηκε στην Εθνική Ολλανδίας έδιωξε μέσα στη νύχτα έναν άγγλο δημοσιογράφο του οποίου το έντυπο είχε την ατυχή έμπνευση να του κλείσει δωμάτιο στο ίδιο ξενοδοχείο.
Η ουσία είναι ότι ο Φαν Γκάαλ είχε, όπου κι αν δούλεψε, επιτυχίες: Αγιαξ, Μπαρτσελόνα, Αλκμααρ, Μπάγερν, Εθνική Ολλανδίας. Τώρα έρχεται η σειρά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ένα μεγάλο στοίχημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ