Το πάθος των Γάλλων για την ποδηλασία και ειδικά για τον δικό τους ποδηλατικό Γύρο δεν γνωρίζει όρια. Η απεικόνιση των ποδηλατών-μύθων του Γύρου της Γαλλίας σε ρολά από άχυρο ξεπερνά τη συνηθισμένη φαντασία και δημιουργεί ένα πρωτότυπο εικαστικό αποτέλεσμα. Οι αμέριμνες αγελάδες ντυμένες στα χρώματα του «Le Tour de France» συμπληρώνουν την καλλιτεχνική δημιουργία του φανατικού φίλου του Γύρου που έστησε το έργο στη διαδρομή του πέμπτου ετάπ, κάπου κοντά στο Αρενμπέργκ Πορτ ντι Ενό, στη Γαλλία. Το έργο βέβαια είναι προσωρινό αφού κάποια στιγμή οι αγελάδες θα το καταβροχθίσουν…
Δαβίδ και Γολιάθ στο ΟΑΚΑ Νο 1
Μια νίκη του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ; ‘Η μια «αθλητική» μάχη, με τον «διαιτητή» να θυμίζει τον Γιαπωνέζο Νισιμούρα στον αγώνα του Μουντιάλ Βραζιλία – Κροατία; Οποια εκδοχή και αν ακολουθήσει κανείς, η ιστορία της διένεξης μεταξύ του ΟΑΚΑ και της ομοσπονδίας μπάντμιντον έχει ενδιαφέρον. Ο Δαβίδ της ιστορίας μας, εν προκειμένω η «μικρή» ομοσπονδία μπάντμιντον, χρωστούσε ως τον Νοέμβριο του 2011 στο ΟΑΚΑ (στον Γολιάθ της ιστορίας μας) 55.464 ευρώ από μισθώσεις γραφείων αλλά και λειτουργικά έξοδα. Η διοίκηση του μεγαλύτερου αθλητικού κέντρου της χώρας προκειμένου να διεκδικήσει τα χρήματά της προσέφυγε τότε στη Δικαιοσύνη με την ελπίδα της δικαίωσης.
Δαβίδ και Γολιάθ στο ΟΑΚΑ Νο 2
Η εξέλιξη της διαμάχης αναμενόταν να είναι ένας περίπατος του… Γολιάθ, ώσπου στη διοίκηση του ΟΑΚΑ ήρθε η κεραμίδα. Πριν από λίγες εβδομάδες ενημερώθηκαν για τη δικαστική απόφαση η οποία απέρριπτε την αγωγή τους με το αιτιολογικό ότι το ΟΑΚΑ αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εκμίσθωση των εγκαταστάσεων τις οποίες είχε παραχωρήσει στην ομοσπονδία μπάντμιντον. Οι άνθρωποι του ΟΑΚΑ δεν πίστευαν στα μάτια τους. Από τη μία κοιτούσαν την αγωγή τους όπου αναφερόταν ότι το ΟΑΚΑ αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, όπως άλλωστε είναι παγκοίνως γνωστόν και πολύ εύκολο να πιστοποιηθεί, και από την άλλη τη δικαστική απόφαση που τους είχε… μετατρέψει σε ΝΠΔΔ!
Δαβίδ και Γολιάθ στο ΟΑΚΑ Νο 3
Μετά το αρχικό σοκ άρχισαν να αναζητούν συσχετίσεις και σχέσεις της ομοσπονδίας μπάντμιντον. Θυμήθηκαν τότε η ομοσπονδία μπάντμιντον δεν είχε παραστεί καν στο δικαστήριο, σε μια απίστευτη εκδήλωση σιγουριάς για την κατάληξη της δικαστικής διαδικασίας. Επιπλέον πρόσεξαν ότι η απόφαση προτού τους κοινοποιηθεί είχε βρεθεί στα χέρια του μέλους της διοίκησης του ΟΑΚΑ ως εκπροσώπου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) Γιώργου Αλικάκου που δεν εκπροσωπεί μια οποιαδήποτε ομοσπονδία αλλά την Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου. Την εν λόγω ομοσπονδία εκπροσωπούσε στο παρελθόν ο νυν πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος. Μέσω αυτής μάλιστα εξασφάλισε την προηγούμενη τετραετία την καρέκλα του προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής. Στην τρέχουσα τετραετία ο πρόεδρος της ΕΟΕ εξασφάλισε την παρουσία του εκπροσωπώντας την ομοσπονδία μπάντμιντον, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει μια εξαιρετική γι’ αυτήν δικαστική απόφαση. Φυσικά όλα αυτά θα μπορούσε να είναι απλές συμπτώσεις, αλλά πώς να πειστούν οι άνθρωποι του ΟΑΚΑ που εκτός των άλλων βλέπουν τα χρέη της ομοσπονδίας μπάντμιντον να έχουν ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ.
***
Πριν από τέσσερα χρόνια ο Κάρλες Πουγιόλ σήκωνε το τρόπαιο του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του. Σήμερα ο ως πρόσφατα εμβληματικός αρχηγός της Μπαρτσελόνα θα είναι αυτός που θα παραδώσει το τρόπαιο στους διοργανωτές του Μουντιάλ στη διάρκεια της τελετής απονομής στους νικητές του τελικού. Σε μια κίνηση τιμής προς τον ισπανό πρώην διεθνή ο οποίος αποχώρησε από την Μπαρτσελόνα, η FIFA τον προσκάλεσε να παραστεί στον σημερινό τελικό. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις το τρόπαιο παραδίδει ο αρχηγός της προηγούμενης παγκόσμιας πρωταθλήτριας, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν (και είναι) ο Ικερ Κασίγιας.

54,03

Ενας Ελληνας που καταρρίπτει παγκόσμιο ρεκόρ στην κολύμβηση θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απρόσμενο όσο και το να κατακτά χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο αλπικό σκι αθλητής από τα νησιά Φίτζι. Και όμως, ο 18χρονος Απόστολος Χρήστου τα κατάφερε, και μάλιστα δύο φορές, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων. Την πρώτη, στα ημιτελικά, πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 54,41 και τη δεύτερη στον τελικό με τον εντυπωσιακό χρόνο 54,03. Η επίδοσή του δεν είναι μόνο η καλύτερη όλων των εποχών στον κόσμο από έφηβο αλλά και η 7η καλύτερη στην Ευρώπη και η 20ή στον κόσμο.
Ολα τα είχε η Μαριορή…

Η παλιά διαμάχη μεταξύ της Λίγκας της Α1 βόλεϊ ανδρών (ΕΣΑΠ) και του συνδικαλιστικού οργάνου των παικτών (ΠΑΣΑΠ) για τους 4 ξένους στο πρωτάθλημα επανήλθε στην επικαιρότητα. Τα σωματεία επιμένουν στη θεσμοθέτηση της παρουσίας ενός ακόμη ξένου, την ίδια ώρα που χρωστούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε νυν και πρώην παίκτες τους και αγωνίζονται στο Πρωτάθλημα χάρη στη μεγαθυμία των αρμόδιων Αρχών. Οι εκπρόσωποι των σωματείων προβάλλουν το επιχείρημα της ανόδου της ποιότητας των ομάδων, όταν η συντριπτική πλειονότητα των ξένων που αγωνίζονται στην Ελλάδα εσχάτως είναι μικρομεσαίου βεληνεκούς.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ