Οσο καλύτερη ποιοτικά ή περισσότερο αποτελεσματική κι αν παρουσιάζεται η Γερμανία, ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις την εξέλιξη ενός τελικού Μουντιάλ. Ασφαλώς τα Πάντσερ θα επιχειρήσουν να επιβάλουν τη θεωρητική ανωτερότητά τους την ώρα που η Αργεντινή θα προσπαθήσει με τη δύναμη και την αποφασιστικότητα που τη διακρίνουν να της κόψει από νωρίς τον αέρα. Οκτώ στοιχεία που θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα του αγώνα υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας είναι τα ακόλουθα:
1. Ο περιορισµός του Μέσι: Ο τρόπος με τον οποίο η Ολλανδία (μαν του μαν ο Ντε Γιονγκ στον περισσότερο χώρο του γηπέδου και πολλές βοήθειες στα άκρα) αντιμετώπισε τον σουπερστάρ της Μπαρτσελόνα κατέδειξε ότι η εξουδετέρωσή του δεν είναι πλέον (όπως παλαιότερα) μια υπόθεση ακατόρθωτη. Αντιθέτως, με συγκεκριμένη αμυντική τακτική, ο Μέσι μπορεί να απομονωθεί από τους υπόλοιπους και να βγει εκτός αγώνα. Είναι μία από τις προτεραιότητες για τη Γερμανία.
2. Η απόδοση των τριών χαφ της γερµανικής µηχανής: Με αντίπαλο ίσως τη χειρότερη μεσαία γραμμή που παρουσίασε ποτέ σε Μουντιάλ η Βραζιλία, οι Σβαϊνστάιγκερ, Κεντίρα και Κρος έκαναν ό,τι ήθελαν. Απέναντι στη σαφώς πιο πειθαρχημένη και σκληρή Αργεντινή εξυπακούεται ότι θα πρέπει να μοχθήσουν περισσότερο, να είναι πιο προσεκτικοί ανασταλτικά αλλά και να δράσουν αποτελεσματικά στις σαφώς λιγότερες ευκαιρίες που θα τους παρουσιαστούν για την προώθησή τους και την απειλή της αντίπαλης εστίας, εν συγκρίσει με την ευκολία που το έκαναν στον ημιτελικό.
3. Υπεροψία εναντίον αυτογνωσίας: Στη Γερμανία ήδη πανηγυρίζουν θεωρώντας βέβαιη την κατάκτηση του Μουντιάλ. Το κλίμα ευφορίας μετά το 7-1 επί της Βραζιλίας, σίγουρα σε έναν βαθμό θα έχει συνεπάρει και τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Η σκληρή και πειθαρχημένη Αργεντινή θα επιχειρήσει από το πρώτο λεπτό να καταστήσει σαφές στους Γερμανούς πως «αυτή δεν είναι η αλάνα σας να κάνετε ό,τι θέλετε». Και ασφαλώς ποντάρει στη δημιουργία άγχους και νευρικότητας στα Πάντσερ.
4. Το γρήγορο γερµανικό γκολ: Σε συνδυασμό με το παραπάνω, για την Αργεντινή σημαντικό ρόλο για να αποκτήσει περισσότερες πιθανότητες απέναντι στη Γερμανία θα παίξει η αποφυγή ενός εις βάρος της γκολ στα πρώτα 15 λεπτά του αγώνα. Τα Πάντσερ σκόραραν πολύ νωρίς απέναντι στην Πορτογαλία, στη Γαλλία και στη Βραζιλία, και δεν έκαναν πολύ εύκολα τα πράγματα για εκείνους.
5. Η συµπεριφορά του κοινού: Είναι μεγάλο το δίλημμα για τους πολυπληθείς Βραζιλιάνους που θα βρεθούν στο «Μαρακανά» για το αν πρέπει να συνταχθούν με μία πλευρά και ποια θα είναι αυτή. Με την Αργεντινή η έχθρα είναι διαχρονική, όμως το 7-1 από τη Γερμανία είναι πολύ νωπό για να ξεχαστεί. Παρουσία δεκάδων χιλιάδων Αργεντινών, η Γερμανία θα ήθελε πολύ τη στήριξη του ντόπιου στοιχείου.
6. Η κατάσταση του Μαστσεράνο: Κατά τη διάρκεια του ημιτελικού, έχοντας δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι το οποίο θα οδηγούσε οποιονδήποτε άλλον ποδοσφαιριστή εκτός αγώνα, ο εξελιχθείς σε εμβληματική μορφή για την Αλμπισελέστε Χαβιέρ Μαστσεράνο δεν ήταν σε θέση μέσα στη ζάλη του να ξεχωρίσει αν βρισκόταν στο Σάο Πάολο ή στο… Μπουένος Αιρες. Αγωνίστηκε για μεγάλο διάστημα του αγώνα με διάσειση και ακόμη υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα παρουσιαστεί απόλυτα έτοιμος στο ματς της Κυριακής.
7. Ο χρόνος αποκατάστασης: Η Αργεντινή έπρεπε να «φτύσει» αίμα για να κατακτήσει την πρόκριση στα πέναλτι, την ώρα που η Γερμανία περνούσε (μία ημέρα πριν μάλιστα) το πιο εύκολο βράδυ της στη διοργάνωση απέναντι στη Βραζιλία, δίνοντας την ευκαιρία στους Κλόζε, Κεντίρα και Χούμελς να πάρουν λεπτά ξεκούρασης εξερχόμενοι από τον αγωνιστικό χώρο σχετικά νωρίς. Η λογική λέει ότι η Γερμανία θα παρουσιαστεί πιο φρέσκια και ξεκούραστη.

8. Η συµµετοχή του Ντι Μαρία: Με τον Αγουέρο έξω από τα νερά του (εξαιτίας και ενός τραυματισμού στη διάρκεια της διοργάνωσης), ο Μέσι είχε βρει το βασικό στήριγμά του στο πρόσωπο του άσου της Ρεάλ Μαδρίτης. Αν ο Ανχελ ντι Μαρία δώσει το παρών στον τελικό ευρισκόμενος σε καλή κατάσταση και όχι αισθανόμενος φόβο υποτροπής, αναμφίβολα οι πιθανότητες της Αλμπισελέστε να πάρει το τρόπαιο θα αυξηθούν σημαντικά. Ο Μέσι θα βρει περισσότερους χώρους και η Αργεντινή θα έχει περισσότερους τρόπους να απειλήσει. Δίχως τον Ντι Μαρία θα προσδοκά στην αφύπνιση του Αγουέρο ή στο να ξεπεράσει τον εαυτό του κάποιος εκ των Ιγουαΐν, Παλάσιο ή Μάξι Ροντρίγκες.

HeliosPlus