Αν ο πορτογάλος τεχνικός Φερνάντο Σάντος είχε να σηκώσει στις πλάτες του το βάρος της διαδοχής του πρωταθλητή Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδoς Οτο Ρεχάγκελ, ο Ιταλός Κλάουντιο Ρανιέρι θα έχει ακόμη πιο δύσκολο έργο, αφού διαδέχεται τους δύο πιο επιτυχημένους προπονητές στην ιστορία της Γαλανόλευκης. Η Ελλάδα επί των ημερών του Ρεχάγκελ (2002-2010) και του Σάντος (2010-2014) βρέθηκε στο απόγειο της ποδοσφαιρικής δόξας της καθώς όχι μόνο συμμετείχε στις πέντε από τις έξι τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις (Euro 2004, 2008, 2012 και Μουντιάλ 2010, 2014) αλλά κατόρθωσε να αφήσει το στίγμα της στο παγκόσμιο στερέωμα με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου το 2004 στην Πορτογαλία και δύο ιστορικές προκρίσεις στους «8» του Euro της Πολωνίας και της Ουκρανίας και στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας.

Η μάχη για το Euro
Η εποχή Ρανιέρι θα ανοίξει επισήμως στις 25 Ιουλίου, οπότε ο πολύπειρος ιταλός τεχνικός με συνεχή θητεία σε πάγκους μεγάλων ομάδων από το μακρινό 1991 αναμένεται στην Αθήνα για να υπογράψει συμβόλαιο διετούς διάρκειας. Αμέσως μετά ο 62χρονος κόουτς θα πιάσει δουλειά, καθώς ύστερα από 44 ημέρες θα πραγματοποιήσει το επίσημο ντεμπούτο του στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδoς. Η Γαλανόλευκη ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών του Euro 2016 και αντιμετωπίζει στις 7 Σεπτεμβρίου στο άδειο λόγω τιμωρίας «Γ. Καραϊσκάκης» τη Ρουμανία, την οποία απέκλεισε προ μηνών στα μπαράζ που έκριναν τη συμμετοχή στο Μουντιάλ. Ωστόσο η χαμηλή δυναμικότητα των αντιπάλων της Ελλάδας στον 6ο όμιλο (Ρουμανία, Ουγγαρία, Βόρεια Ιρλανδία, Φινλανδία και Νήσοι Φερόε) και η απουσία κάποιου φόβητρου καθιστούν τη χώρα μας φαβορί για πρόκριση. Οτιδήποτε άλλο λοιπόν πέραν της συμμετοχής στο τέταρτο σερί Euro θα θεωρηθεί παταγώδης αποτυχία.
Κάθε άλλο παρά εύκολες θα είναι οι πρώτες ημέρες του κόουτς Ρανιέρι στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, καθώς θα έχει ελάχιστο χρόνο, όχι μόνο για να δουλέψει αλλά ακόμη και για να γνωρίσει τους νέους ποδοσφαιριστές του. Η απόφαση της FIFA για την κατάργηση των διεθνών φιλικών που γίνονταν περί τα μέσα Αυγούστου θα αναγκάσει τον ρωμαίο προπονητή να πραγματοποιήσει λιγοστές προπονήσεις πριν από την επίσημη πρεμιέρα με τους Ρουμάνους. Γι’ αυτό ζήτησε ήδη να πραγματοποιηθεί ένα φιλικό ως τις αρχές Σεπτεμβρίου, κάτι όμως που δεν θεωρείται εύκολο, καθώς δεν υπάρχουν κενές ημερομηνίες.

Γνωρίζοντας τους παίκτες
Παράλληλα ο κ. Ρανιέρι δεν θα έχει προλάβει να σχηματίσει σφαιρική άποψη για τους έλληνες ποδοσφαιριστές, αφού το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας θα αρχίσει στις 23 Αυγούστου. Ως εκ τούτου ο κ. Ρανιέρι, τουλάχιστον απέναντι στους Ρουμάνους, θα πορευθεί κατά προσέγγιση και σύμφωνα με τα συμπεράσματα που έβγαλε παρακολουθώντας από την τηλεόραση (και εν συνεχεία αρκετές φορές σε βίντεο) τους αγώνες της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στη Βραζιλία πάντως βρέθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας της Γαλανόλευκης στενός συνεργάτης του ιταλού προπονητή, ο οποίος αποκρυπτογράφησε την ελληνική ομάδα. Δεδομένου όμως ότι η αγωνιστική κατάσταση των ποδοσφαιριστών θα είναι τελείως διαφορετική στο ξεκίνημα της νέας σεζόν απ’ ό,τι ήταν στο κλείσιμο της αγωνιστικής περιόδου, για τον λόγο αυτόν ο κ. Ρανιέρι προτίθεται να παρακολουθήσει στενά τα περισσότερα φιλικά προετοιμασίας των ελληνικών συλλόγων, προκειμένου να αρχίσει να μαθαίνει την αποκαλούμενη «ελληνική νοοτροπία».
Ο πρώην τεχνικός της γαλλικής Μονακό επί του παρόντος γνωρίζει μόνο τα βασικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, κάτι όμως που δεν είναι απαραιτήτως κακό. Επί παραδείγματι, όταν πρωτοανέλαβε την εθνική ομάδα ο κ. Ρεχάγκελ είχε ελάχιστη γνώση για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ κατά την οκταετή θητεία του απέφευγε όπως ο Διάβολος το λιβάνι να αφουγκραστεί την ελληνική νοοτροπία. Το ακριβώς αντίθετο ίσχυε για τον κ. Σάντος, ο οποίος ήξερε το ελληνικό ποδόσφαιρο απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη, όπως επίσης την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Προφανώς αυτό τον βοήθησε στην άμεση προσαρμογή, ωστόσο πολλές φορές τον οδήγησε και σε λανθασμένες επιλογές-κρίσεις κυρίως λόγω της συναισθηματικής σχέσης που είχε δημιουργήσει με αρκετούς εκ των διεθνών ποδοσφαιριστών.

Αμυνα με πινελιές επίθεσης
Το βέβαιο είναι ότι ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα τον χαρακτήρα και την ποδοσφαιρική φιλοσοφία της Εθνικής. Δεν έχει άλλωστε αυτή την πολυτέλεια μέσα στις λίγες ημέρες που θα προπονεί τους διεθνείς ποδοσφαιριστές, ενώ αντιλαμβάνεται ότι τυχόν άμεσες, άκομψες και απότομες αλλαγές μπορεί να αποβούν εις βάρος της ομάδας θέτοντας σε κίνδυνο την πρόκριση στην τελική φάση του Euro της Γαλλίας. Γι’ αυτό η Εθνική του κ. Ρανιέρι, ιδίως στο ξεκίνημα, σε επίπεδο τακτικής αναμένεται να μοιάζει αρκετά με την ομάδα του κ. Σάντος. Κατά πάσα πιθανότητα, ο ιταλός προπονητής θα επιλέξει σύστημα 4-2-3-1, καθώς αφενός μεν θεωρεί ότι αυτό ταιριάζει περισσότερο στο ποδοσφαιρικό στυλ των ελλήνων ποδοσφαιριστών, αφετέρου δε προσδίδει τη μεγαλύτερη ισορροπία σε άμυνα και επίθεση.
Στόχος του άλλωστε δεν είναι να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο με κάθε τίμημα, διαλύοντας το μεγαλύτερο όπλο της ελληνικής ομάδας που είναι η άμυνα, αλλά να βάλει πινελιές επίθεσης σε μια ομάδα που θα συνεχίσει να «αμύνεται περί πάτρης». Εξάλλου κατά κύριο λόγο επελέγη από τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Γιώργο Σαρρή διότι στις μεταξύ τους συζητήσεις έδειξε εντυπωσιασμένος από το αμυντικό παιχνίδι της Ελλάδας και τον χαρακτήρα που βγάζει ως ομάδα στο γήπεδο, στοιχεία τα οποία δήλωσε αποφασισμένος να διατηρήσει. Αντιθέτως, υπήρξαν υποψήφιοι ομοσπονδιακοί προπονητές, που δήλωναν διατεθειμένοι να τα αλλάξουν όλα, όπως ο Ολλανδός Μάρτιν Γιολ

Οι αλλαγές στο τεχνικό επιτελείο
Ενα πέπλο μυστηρίου καλύπτει πάντως τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο τεχνικό επιτελείο της Εθνικής, καθώς ο κ. Ρανιέρι θα στελεχωθεί από νέους συνεργάτες. Εξαιρουμένου του πορτογάλου προπονητή τερματοφυλάκων κ. Ζουστίνιο, ο οποίος ήδη έχει ανανεώσει το συμβόλαιό του με την ΕΠΟ, όλοι οι υπόλοιποι συνεργάτες του κόουτς Σάντος αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν από την Εθνική Ανδρών, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας κ. Τάκη Φύσσα.
Ο ιταλός κόουτς έχει ενημερώσει ήδη την Ομοσπονδία για τους συνεργάτες που θα έχει στο πλευρό του, ενώ η διοίκηση της ΕΠΟ αναζητεί ιταλομαθή έλληνα βοηθό προπονητή (ακούστηκε το όνομα του παλαίμαχου διεθνούς γκολκίπερ του Ολυμπιακού Δημήτρη Ελευθερόπουλου) αλλά και τεχνικό διευθυντή που να προέρχεται από τις τάξεις της εθνικής ομάδας. Μολονότι κυκλοφορούν διάφορα ονόματα (μεταξύ των οποίων και αυτά των παλαίμαχων ερυθρόλευκων άσων Στέλιου Γιαννακόπουλου και Αντώνη Νικοπολίδη) ακόμη δεν έχει βρεθεί ο «εκλεκτός» που θα αποτελέσει τον επικεφαλής όλων των εθνικών ομάδων και τον σύνδεσμο της διοίκησης με το ποδοσφαιρικό τμήμα.
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Οι παλιοί που φεύγουν, οι αναντικατάστατοι και οι νέοι που ελπίζουν

Ο κ. Κλάουντιο Ρανιέρι έχει ήδη αρχίσει να καταρτίζει τη λίστα με τους υποψήφιους προς κλήση στην Εθνική έλληνες ποδοσφαιριστές. Ο ιταλός τεχνικός έχοντας άμεση συνεργασία με το επιτελείο του μελετά τα παιχνίδια της τελευταίας διετίας και τις κλήσεις στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ενώ δημιουργεί αρχείο για κάθε παίκτη ξεχωριστά με τις θέσεις που μπορεί να αγωνιστεί, τα ποδοσφαιρικά στοιχεία που διαθέτει, τον χαρακτήρα του κ.τ.λ.

Αυτό το οποίο θεωρείται βέβαιο είναι ότι μόλις αποκτήσει σαφή άποψη για κάθε έλληνα παίκτη που είτε αγωνίζεται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό τότε θα αναδείξει τη δική του Εθνική που τουλάχιστον στο ξεκίνημα θα έχει πολλά κοινά με την ομάδα του κ. Σάντος. Από εκεί και πέρα το παρελθόν του κ. Ρανιέρι στους πάγκους αρκετών ομάδων δείχνει ότι αρέσκεται σε ανανεώσεις. Ηδη ο εμβληματικός αρχηγός της Εθνικής Γιώργος Καραγκούνης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Γαλανόλευκη, ενώ προς το τέλος της καριέρας τους οδεύει και ο έτερος εναπομείνας της γενιάς του 2004 Κώστας Κατσουράνης, αλλά και ο πρώτος εν ενεργεία σκόρερ Φάνης Γκέκας, γεγονός που δίδει στον πολύπειρο κ. Ρανιέρι την ευκαιρία για φρεσκάδα και νέα πρόσωπα στον δρόμο προς τη Γαλλία.
Ηδη η Εθνική ομάδα που συμμετείχε με επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας έβγαλε νέους πρωταγωνιστές που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο σύνολο του ρωμαίου κόουτς. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος αναδείχθηκε στην ηγετική φυσιογνωμία της νέας γενιάς και μαζί με τον Κώστα Μανωλά συνέθεσαν ένα αμυντικό δίδυμο παγκόσμιας κλάσης, ενώ εξαιρετική παρουσία είχαν οι «Ιταλοί» Παναγιώτης Κονέ και Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος αλλά και ο Ανδρέας Σάμαρης στη θέση των κεντρικών χαφ, όπου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται έλλειψη στην παραγωγή ταλέντων. Επίσης οι έτεροι «Ιταλοί» Γιάννης Φετφατζίδης και Παναγιώτης Ταχτσίδης αναμένεται να πάρουν περισσότερες ευκαιρίες, ενώ στον κορμό της Εθνικής αναμένεται να παραμείνουν και οι βασικοί και αναντικατάστατοι στην πορεία προς τη Βραζιλία Βασίλης Τοροσίδης, Γιώργος Σαμαράς, Ορέστης Καρνέζης, Γιάννης Μανιάτης και Κώστας Μήτρογλου. Ιδίως τον τελευταίο ο κόουτς Ρανιέρι τον θεωρεί σημαντικό κεφάλαιο στην επόμενη ημέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου και στοχεύει να τον επαναφέρει σε υψηλές πτήσεις.
Δεν θα πρέπει να αποκλειστούν πάντως και οι εκπλήξεις, καθώς ο κ. Ρανιέρι, όπως αποδεικνύει η πολύχρονη προπονητική καριέρα του, δεν θα διστάσει να καλέσει στην Εθνική τον οποιονδήποτε ταιριάζει στο ποδοσφαιρικό στυλ που θέλει να αποδώσει, ανεξαρτήτως ηλικίας και εμπειριών. Γι’ αυτό και θεωρείται βέβαιο ότι επί των ημερών του θα είναι πολλοί οι νέοι που θα περάσουν την πόρτα της Γαλανόλευκης και αρκετοί οι παλιοί που δύσκολα θα ξαναφορέσουν το εθνόσημο στο στήθος…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ