Χάρις στην κλάση των σέντερ μπάκ της και με αρκετή δόση αγωνίας στο τελευταίο δεκάλεπτο, χωρίς μάλιστα να παίξει και πάλι θεαματικό ποδόσφαιρο, η Βραζιλία επικράτησε της Κολομβίας (2-1) και προκρίθηκε στον ημιτελικό της Τρίτης στο Μπέλο Οριζόντε κόντρα στη Γερμανία.
Όμως τόσο η απώλεια του κορυφαίου σέντερ μπακ της διοργάνωσης (ο Ντιάγκο Σίλβα είδε κάρτα και χάνει τον ημιτελικό) όσο και ο τραυματισμός του Νεϊμάρ που αποχώρησε στο 88’ με φορείο, σε συνδυασμό με την επιθετική ανυπαρξία της ομάδας κάνει το έργο της πολύ δύσκολο κόντρα στους πεισματάρηδες Γερμανούς.
Οι Βραζιλιάνοι παίζοντας πάλι με δέκα παίκτες (με τον Φρέντ να αποτελεί τη γνωστή «σκιά» του εαυτού του και τον επιθετικό φάντασμα, τον χειρότερο στην ιστορία της Σελεσάο με διαφορά) βρήκαν λύση χάρις στην ποιότητα των σέντερ μπακ τους, Ντιάγκο Σίλβα και Νταβίντ Λουίς που όχι μόνο «μάζευαν» όλες τις φάσεις στα μετόπισθεν αλλά σκόραραν και μπροστά καθώς αν περίμεναν από τον Φρεντ, ακόμα θα…έπαιζαν.
Και να φανταστεί κανείς ότι αυτή ήταν η καλύτερη εμφάνιση των πέντε φορές Παγκόσμιων Πρωταθλητών στη διοργάνωση, παίζοντας υπό την ασφυκτική πίεση ενός λαού που λατρεύει τη μπάλα και απαιτεί το τρόπαιο.
Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος αντίπαλος για το συγκρότημα του Φελίπε Σκολάρι στο δρόμο προς τον τελικό και το τρόπαιο.
Η Βραζιλία γνωρίζοντας την εξαιρετική πορεία της Κολομβίας όχι μόνο τη σεβάστηκε, αλλά μπήκε φουριόζα, θέλοντας να της δείξει ποιος είναι το αφεντικό και τα κατάφερε για εβδομήντα λεπτά όπου οι Κολομβιανοί μπλόκαραν και δεν μπόρεσαν να δείξουν τα εξαιρετικά στοιχεία τους που απλόχερα είχαν απλώσει στα γήπεδα της Βραζιλίας ως τώρα.
Το σκορ άνοιξε με το…γόνατο ο Ντιάγκο Σίλβα όταν εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια των Κολομβιανών αμυντικών στο δεύτερο δοκάρι, μετά από φάουλ του Νείμάρ στο 7ο λεπτό. Ο Οσπινα κράτησε χαμηλά το σκορ στο πρώτο μέρος με 2-3 καλές αποκρούσεις (δυσκολότερη αυτή στο δυνατό σουτ του Χούλκ του 27’), αλλά ήταν αδύνατον να αντιδράσει στο εκπληκτικό φάουλ του Νταβίντ Λουίζ στο 70’, με το οποίο η Βραζιλία έκανε το 2-0. Αυτό ήταν το δεύτερο γκόλ στην καριέρα του με την Σελεσάο, και πάλι στο Μουντιάλ αφού είχε σκοράρει και εναντίον της Χιλής στη φάση των «16».
Ο αρχηγός της Βραζιλίας Ντιάγκο Σίλβα ήταν όλα τα λεφτά από το πρώτο ημίχρονο καθώς όχι μόνο άνοιξε το σκορ, αλλά στη μοναδική ευκαιρία των Κολομβιανών στα 45 λεπτά, έκοψε τη μπαλιά του Ροντρίγκεζ προς τους συμπαίκτες του που έμπαιναν στη μεγάλη περιοχή και μαζί μια αντεπίθεση τριών παικτών με μόλις έναν αμυντικό (τον ίδιο). Όμως μια κουτή ενέργεια του να μαρκάρει τον αντίπαλο τερματοφύλακα σε μια ανύποπτη φάση θα του στοιχίσει (λόγω κάρτας) τη συμμετοχή στον μεγάλο ημιτελικό με τη Γερμανία !
Στο 80’ η Κολομβία ξαναμπήκε προσωρινά στο παιχνίδι μετά το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ροντρίγκεζ, το οποίο κέρδισε ο Μπάκα όταν – από εκπληκτική πάσα του Ροντρίγκεζ- βγήκε απέναντι στον Ζούλιο Σέζαρ και ο τελευταίος τον ανέτρεψε χωρίς να δει την κόκκινη κάρτα όπως έπρεπε (τη γλύτωσε με κίτρινη…). Η Βραζιλία με νύχια και με δόντια κράτησε το υπέρ της σκορ και πέρασε στον ημιτελικό.
Συγκλονιστικές στιγμές έζησε ο ιστορικός αρχηγός της Κολομβίας, Μάριο Γιέπες, στο ιδανικό φινάλε της καριέρας του σε ένα κατάμεστο γήπεδο στη Βραζιλία κόντρα στην κορυφαία ποδοσφαιρική δύναμη του πλανήτη. Δάκρυα και για τον Χάμες Ροντρίγκεζ, που αποχαιρετά τη διοργάνωση με έξι γκολ (δεν αποκλείεται η επίδοση αυτή να του χαρίσει το χρυσό παπούτσι) αλλά το μέλλον ανήκει στον νεαρό. Ο οποίος απογοήτευσε και τους υπαλλήλους του εστιατορίου που διατηρεί στην Πορτογαλία, καθώς τους είχε υποσχεθεί πρίμ από 5000 ευρώ στον καθένα εφόσον κατακτούσε τον τίτλο με την Κολομβία.
Ο Ισπανός ρέφερι Βελάσκο Καρβάλιο άφησε το σκληρό παιχνίδι και στις δύο ομάδες με αποτέλεσμα να μην δείξει κίτρινη κάρτα την πρώτη ώρα του παιχνιδιού, πράγμα αδιανόητο.
Ο Φερναντίνιο για παράδειγμα για τους γηπεδούχους είχε γίνει «σκιά» του πρώτου σκόρερ του Μουντιάλ, του Χάμες Ροντρίγκεζ τον οποίο είχε εξουδετερώσει πλήρως αντιμετωπίζοντάς τον με χέρια και πόδια και κάποιες φορές υπέρ το δέον σκληρά χωρίς να δει την κίτρινη κάρτα. Αντίθετα την είδε πρώτος ο Ροντρίγκεζ (!) έστω και αν ήταν σωστή η απόφαση στη φάση που έκανε σκληρό φάουλ ο επιθετικός της Κολομβίας.
Οι φίλοι της Κολομβίας δεν ξέχασαν τον Πάμπλο Εσκομπάρ, τον διεθνή άσο που είχε δολοφονηθεί ακριβώς πρίν από 20 χρόνια κατά την επιστροφή του στην πατρίδα μετά τον πρόωρο αποκλεισμό της Κολομβίας από τους ομίλους στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994 (όπου ο Εσκομπάρ είχε σημειώσει και αυτογκόλ στον άτυχο αγώνα κόντρα στους διοργανωτές. Στις εξέδρες του «Καστελάο» της Φορταλέζα είχαν αναρτήσει ένα πανό με την φωτογραφία του άτυχου παίκτη.
Βραζιλία (Σκολάρι): Σέζαρ, Μαϊκόν, Σίλβα, Λουίζ, Μαρτσέλο, Φερναντίνιο, Παουλίνιο (86’ Ερνάνες), Χούλκ (83’ Ραμίρες), Οσκαρ, Νεϊμάρ (88’ Ενρίκε), Φρέντ.
Κολομβία (Πέκερμαν): Οσπινα, Ζουνίγκα, Ζαπάτα, Γιέπες, Αρμέρο, Κουαντράντο (81΄Κιντέρο), Γκουαρίν, Σάντσεζ, Ιμπάρμπο (46’ Ράμος), Ροντρίγκεζ, Γκουτιέρες (70’ Μπάκα).