Θα ήταν εύκολο, είτε βάσει του πρόσφατου (στην περίπτωση του πρώτου χρονικά ματς) είτε βάσει του γενικότερου (στην περίπτωση του δεύτερου) παρελθόντος, να χαρακτηρίσει κανείς ως φαβορί τις Γερμανία και Βραζιλία στις αποψινές αναμετρήσεις τους με τις Γαλλία και Κολομβία αντιστοίχως. Ωστόσο η ως σήμερα εικόνα των τεσσάρων μονομάχων της αυριανής προημιτελικής βραδιάς προμηνύει αμφίρροπες μάχες και αφήνει ανοιχτό οποιοδήποτε αποτέλεσμα!
Καθοδηγούμενη από τον (πρώτο σκορ του Μουντιάλ ως σήμερα με 5 γκολ) εκπληκτικό Χάμες Ρορδρίγες, η Κολομβία έχει αποδώσει καλύτερο ποδόσφαιρο από τη διοργανώτρια Βραζιλία, η οποία δικαίως συγκαταλέγεται στις λιγότερο ταλαντούχες και περισσότερο προβλέψιμες αγωνιστικά Σελεσάο όλων των εποχών. Για την ακρίβεια, αν δεν υπήρχε ο εξαιρετικός Νεϊμάρ, δύσκολα η πεντάκις παγκόσμια πρωταθλήτρια θα είχε φτάσει ως τους «8» της διοργάνωσης, ενδεχομένως να μην είχε προχωρήσει περισσότερο και από τη φάση των ομίλων.
Η Βραζιλία παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα πειθαρχημένο τακτικά σύνολο, απουσιάζουν όμως από το γήπεδο οι προσωπικότητες που θα σταθούν στο πλευρό του Νεϊμάρ. Παρ’ όλα αυτά παραμένει μία ομάδα δυσκολοκατάβλητη, δημιουργεί αρκετές φάσεις ανά αγώνα (τις οποίες δεν εκμεταλλεύεται λόγω της πρωτοφανούς για την ιστορία της έλλειψης ενός ικανού γκολτζή) και διαθέτει στον πάγκο της έναν οξυδερκή και ιδιαίτερα αγαπητό στις τάξεις των ποδοσφαιριστών προπονητή (Λουίς Φελίπε Σκολάρι), γύρω από τον οποίο συσπειρώνονται άπαντες.

Η Κολομβία του Ροδρίγες αλλά και του διακαούς πόθου των ευρωπαϊκών μεγαθηρίων του ποδοσφαίρου, εξτρέμ Χουάν Κουαδράδο (ο οποίος στα 27 του απασχολεί τις Λίβερπουλ, Μ. Γιουνάιτεντ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου!), είναι ομάδα περισσότερο απρόβλεπτη και επιθετική. Παίζει σε γρήγορο τέμπο, υπάρχουν στιγμές που γίνεται καταιγιστική. Και σίγουρα δεν φοβάται. «Θεωρώ ότι τους έχουμε, αν παίξουμε όπως εμείς ξέρουμε και μπορούμε, τότε θα περάσουμε στα ημιτελικά» τόνισε ο ενθουσιώδης τεχνικός της ομάδας κ. Χοσέ Πέκερμαν.

Και στο άλλο ζευγάρι ωστόσο, αυτό ανάμεσα στη Γερμανία με τις δύο συνεχόμενες τρίτες θέσεις στα Μουντιάλ του 2006 και του 2010 και στη Γαλλία που μόλις την τελευταία διετία κατάφερε να πετύχει μία σοβαρή αναδιοργάνωση και να παρουσιάσει ένα αξιόλογο προφίλ, φαβορί δεν προκύπτει ούτε στη θεωρία! Τα Πάντσερ δεν ενθουσιάζουν, είχαν μία εξαιρετική πρεμιέρα (4-0 την Πορτογαλία), όμως στη συνέχεια ζορίστηκαν με όσες ομάδες αντιμετώπισαν. Περισσότερο με την Αλγερία, το εμπόδιο της οποίας ξεπέρασαν στην παράταση για να φτάσουν στους «8» του Μουντιάλ.
Στην αντίπερα όχθη οι ανανεωμένοι Τρικολόρ παρουσιάζουν μετά από αρκετά χρόνια τέτοια αρμονία στο παιχνίδι τους. Ο Πολ Πογκμπά κάνει εξαιρετικά πράγματα στη μεσαία γραμμή και εξελίσσεται σε βελτιωμένη έκδοση του Πατρίκ Βιεϊρά, ενώ ο Καρίμ Μπενζεμά (συνεπικουρούμενος από τους εξαιρετικούς Βαλμπουενά και Ματουιντί) είναι πλέον όσο ώριμος και αποτελεσματικός πρέπει για να αποτελεί ένα μόνιμο φόβητρο. Η Γαλλία έγινε ξανά μία ομάδα που παίζει γρήγορα και θαυμάζεται για την ομοιογένεια μεταξύ των ποδοσφαιριστών της, στοιχείο που είχε εκλείψει και αποτέλεσε την εκατόμβη των ονείρων της στις προηγούμενες μεγάλες διοργανώσεις.

HeliosPlus