Η Ολλανδία με εντυπωσιακή ανατροπή στα τελευταία λεπτά, επικράτησε 2-1 του Μεξικού και πήρε την πρόκριση στους «8» του Μουντιάλ, όπου περιμένει τον νικητή του ζευγαριού Ελλάδα – Κόστα Ρίκα.

Οι Μεξικανοί προηγήθηκαν στο 48′ με τον Τζιοβάνι Ντος Σάντος, αλλά ο Σνάιντερ ισοφάρισε στο 88′ και ο Χούντελααρ με πέναλτι που κέρδισε ο Ρόμπεν, έστειλε τους Ολλανδούς στα προημιτελικά.

Η Ολλανδία που τόσο εντυπωσίασε στη φάση των ομίλων, παρουσιάστηκε μεταμορφωμένη προς το χειρότερο και περιορίστηκε στο πρώτο ημίχρονο σε παθητικό ρόλο, απέναντι σε ένα Μεξικό το οποίο παρουσίασε την ίδια εξαιρετική αμυντική λειτουργία με τους πρώτους αγώνες του, αλλά παράλληλα έπαιξε ποδόσφαιρο κατοχής και είχε τον έλεγχο της αναμέτρησης.

Ισως οι «οράνιε» να επηρεάστηκαν από τη ζέστη που φοβόταν ο Φαν Γκάαλ (μάλιστα ο Προένσα έκανε χρήση των τάιμ-άουτ που έχει θεσπίσει η FIFA και στα δύο ημίχρονα), αλλά και από την αναγκαστική αλλαγή του Ντε Γιονγκ μόλις στο 9ο λεπτό, σε κάθε περίπτωση όμως ήταν υποδεέστεροι από τους Λατινοαμερικάνους, τουλάχιστον στο πρώτο μέρος.

Οι Μεξικανοί πήραν από την αρχή τα ηνία του αγώνα και απείλησαν για πρώτη φορά στο 17΄, όταν το συρτό σουτ του Περάλτα πέρασε «ξυστά» δίπλα από το δεξί δοκάρι του Σίλεσεν. Ο Ολλανδός τερματοφύλακας ήταν πρωταγωνιστής σε δύο περιπτώσεις στη συνέχεια, αποκρούοντας στο 24΄ το δυνατό σουτ του Σαλσίδο και στο 42΄ το σουτ του Τζιοβάνι Ντος Σάντος, που βρέθηκε απέναντι από τον Σίλεσεν, αλλά από πλάγια θέση δεν μπόρεσε να τον νικήσει.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι «οράνιε» είχαν να αντιπαρατάξουν ένα άστοχο σουτ του Φαν Πέρσι στο 27΄, ενώ ζήτησαν πέναλτι (και μάλλον είχαν δίκιο) σε μαρκάρισμα του Μορένο και του Μαρκές επί του Ρόμπεν στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους.

Το γκολ που δικαιούτο η ομάδα του Μιγκέλ Ερέρα ήρθε τελικά στο 48΄, χάρη στην έμπνευση του Τζιοβάνι Ντος Σάντος, ο οποίος ελίχθηκε έξω από την περιοχή και, παρότι μαρκαρισμένος από δύο αντιπάλους, σούταρε στη γωνία του Σίλεσεν και «άνοιξε» το σκορ.

Οπως ήταν φυσιολογικό, οι Ολλανδοί προσπάθησαν να αντιδράσουν γρήγορα, όμως η τύχη τους… γύρισε την πλάτη στη φάση του 57ου λεπτού, όταν την κοντινή προβολή του προωθημένου Ντε Φράι απέκρουσε ενστικτωδώς ο Οτσόα, η μπάλα χτύπησε και στο αριστερό δοκάρι και απομακρύνθηκε.

Στο 61΄ ο Ρόμπεν έστρωσε στον Σνάιντερ, το σουτ του οποίου όμως κόντραρε με αυτοθυσία ο Ροντρίγκες και στο 74΄ ο Ρόμπεν με εξαιρετική ατομική προσπάθεια έφτασε απέναντι από τον Οτσόα, ο οποίος όμως έκανε ακόμη μία φανταστική απόκρουση.

Το τάιμ-άουτ που ακολούθησε λίγο αργότερα έκοψε το ρυθμό των «οράνιε», οι οποίοι όμως πίεσαν ως το τέλος και τελικά δικαιώθηκαν στο 88΄: κόρνερ του Ρόμπεν, κεφαλιά-γύρισμα του Χούντελααρ και ο επερχόμενος Σνάιντερ από το ύψος του πέναλτι έπιασε έναν «κεραυνό» στον οποίο δεν μπορούσε να κάνει τίποτα ο Οτσόα.

Κάπου εκεί φάνηκε το «ειδικό βάρος» των δύο ομάδων. Τη στιγμή που το καταπονημένο και απογοητευμένο Μεξικό περίμενε απλώς να πάει το ματς στην παράταση, η Ολλανδία κυνήγησε στο χρόνο που απέμενε το νικητήριο γκολ και το βρήκε.

Ο Ρόμπεν ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Μαρκές, ο διαιτητής έδειξε πέναλτι και ο Χούντελααρ στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και την ομάδα του στους «8», σταματώντας για έκτη συνεχόμενη διοργάνωση (!) την πορεία του Μεξικού στους «16». Η «τρι» δεν έχει καταφέρει να περάσει στα προημιτελικά, παρά μόνο στα δύο Μουντιάλ που φιλοξένησε, το 1970 και το 1986.

Διαιτητής: Πέδρο Προένσα (Πορτογαλία)
Κίτρινες: Αγκιλάρ, Μαρκές, Γκουαρδάδο

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Λουίς φαν Γκάαλ):1. Γιάσπερ Σίλεσεν, 2. Ρον Φλάαρ, 3. Στεφάν ντε Φράι, 5. Ντάλεϊ Μπλιντ, 6. Νάιτζελ ντε Γιονγκ (9΄ 4. Μρούνο Μάρτινς Ίντι), 9. Ρόμπιν Φαν Πέρσι (76΄ 19. Κλάας-Γιαν Χούντελααρ), 10. Γουέσλι Σνάιντερ, 11. Αριεν Ρόμπεν, 12. Πολ Φερχέγκ (56΄ 21. Μέμφις Ντεπάι), 15. Ντιρκ Κάιτ, 20. Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ

ΜΕΞΙΚΟ (Μιγκέλ Ερέρα):13. Γκιγιέρμο Οτσόα, 2. Φρανσίσκο Ροντρίγκες, 3. Κάρλος Σαλσίδο, 4. Ράφαελ Μάρκες, 6. Εκτορ Ερέρα, 7. Μιγκέλ Λαγιούν, 10. Τζιοβάνι Ντος Σάντος (61΄ 20. Χαβιέρ Ακίνο), 15. Εκτορ Μορένο (46΄ 5. Ντιέγκο Ρέγες), 18. Αντρές Γκουαρδάδο, 19. Ορίμπε Περάλτα (75΄ 14. Ερνάντες), 22. Πολ Αγκιλάρ

Live Blog Live Ολλανδία – Μεξικό