Ο Γιώργος Σαμαράς παραχώρησε συνέντευξη μέσω του επίσημου καναλιού της Εθνικής Ομάδας στο YouTube και απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.

Μεταξύ άλλων μίλησε για πέναλτι με την Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά και για τον μικρό Jay, για τον οποίο τόνισε ότι έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με την ΕΠΟ, η προσπάθεια για να τον έχουν κοντά τους στη Βραζιλία στο ματς με την Κόστα Ρίκα.

Αναλυτικά:

Πως άντεξες την πίεση στην εκτέλεση του πέναλτι;
«Πολύ απλά, δεν ένιωθα πίεση εκείνη τη στιγμή. Προσπάθησα να κρατήσω την συγκέντρωση μου και το μυαλό μου καθαρό, για να μην έχω πίεση και άγχος. Με βοήθησε ότι η μπάλα ήταν μακριά και στο περπάτημα έκανα ένα μπλακ άουτ. Για αυτό δεν θυμάμαι τι μου είπαν μερικοί συμπαίκτες που μου μίλησαν. Το μόνο που έβλεπαν ήταν το τέρμα και η μπάλα. Ήξερα από πριν που θα το έστελνα, γιατί αν δεν το έχεις αποφασίσει δεν πάει καλά».

Σκεφτόσουν κάτι;
«Να μπει η μπάλα μέσα. Δεν είχα άλλη σκέψη στο μυαλό μου. Κοίταγα μόνο τη μπάλα. Είχα κάτι στην αρχή, αλλά το προσπέρασα».

Πως σε φωνάζουν;
«Δαλάι Λάμα».

Ποιος το έβγαλε;
«Ο Χαλκιάς με τον Κατσουράνη. Στο ματς με την Ρωσία στο πρώτο ημίχρονο είχε γίνει μία διακοπή και εγώ έπαιζα με την μπάλα σα να σουτάρω τρίποντα. Από τότε βγήκε το «είσαι στον κόσμο σου»».

Πως το κάνεις;
«Είμαι και σαν άνθρωπος ήρεμος. Είναι ο χαρακτήρας μου τέτοιος. Άρα μου είναι πιο εύκολο να την βγάζω και στο γήπεδο. Αλλά αυτά για πρόκριση στο 90′, αν τα έβαζα στο μυαλό μου θα υπήρχε πρόβλημα».

Εκείνη την ώρα είχες μια χώρα στην πλάτη σου;
«Όχι δεν το σκεφτόμουν. Την ώρα που κέρδισα το πέναλτι, το οποίο δεν χωράει αμφιβολία αν ήταν ή όχι, κάποιοι ήρθαν, με αγκάλιασαν για να πανηγυρίσουμε… Εγώ τους είπε ηρεμία. Ήξερα ότι έπρεπε πρώτα να μπει γκολ και μετά. Ήθελα να πω ότι το πέναλτι δεν πήρα την μπάλα με το έτσι θέλω, ήταν εντολή προπονητή. Στο ματς με το Ισραήλ που λένε ότι πήρα την μπάλα με το έτσι θέλω, να πω ότι τότε δεν είχε παίξει ο Μπασινάς και στην ομιλία του ο Ρεχάγκελ είχε πει ότι θα το χτυπήσει αυτός που αισθανόταν καλά. Το πήρα και το χτύπησα. Σε όλη την διάρκεια μέχρι να πάρω τη μπάλα, το μόνο που θυμάμαι είναι τα λόγια του Σωκράτη: »Ότι και αν γίνει είμαστε μαζί σου». Ήταν ένα πέναλτι σαν όλα τα άλλα… »

Πως νιώθεις με την μέχρι τώρα πορεία; Είσαι ευχαριστημένος;
«Η αλήθεια είναι ότι ξεκινήσαμε slow τις καλές μας εμφανίσεις. Με την Κολομβία το αν παίξαμε καλά δεν μετράει από τη στιγμή που χάσαμε 3-0. Άρα δεν έχεις ξεκινήσει καλά. Είχαμε κάποια καλά στοιχεία, αλλά και κάποια άσχημα. Προσπαθήσαμε να τα διορθώσουμε. Κλειδί δεν ήταν το ματς με την Ακτή, το οποίο δεν το φοβήθηκα καθόλου. Είχαμε τρομερή αυτοπεποίθηση… Είναι η φάση του Τόρο, η φάση του Λάζαρου, η φάση με τον Σάλπι, θα έμπαινε…

Δεν πηγαίναν όμως καλά τα πράγματα… Χαμένες φάσεις, δοκάρια, τραυματισμοί…
Για εσένα που είσαι φίλαθλος. Σε αυτά που λες κακοτυχία, εγώ όλα τα άλλα εκτός από τους τραυματισμούς τα λέω θετικά. Γιατί δείξεις ότι θέλεις να βάλεις γκολ και ότι έχεις ευκαιρίες. Κλειδί ήταν το ματς με την Ιαπωνία. Το να παίζεις 60 λεπτά με παίκτη λιγότερο είναι σημαντικό. Μας αρέσουν τα δύσκολα… Είτε να παίζουμε με 10, είτε να κυνηγάμε την πρόκριση».

Που την αφιερώνεις;
«Στους ανθρώπους που αγαπώ και με στηρίζουν και φυσικά στην Ελλάδα. Ελπίζω να δώσαμε χαρά στους ανθρώπους στην πατρίδα και να είχαν λόγο να χαμογελάσουν».

Είπε τίποτα ο Σάντος πριν την έναρξη του αγώνα;
«Τα ίδια. Δεν είναι από τους προπονητές που θα σε γεμίσουν με λόγια. Σε αφήνει να ηρεμήσεις. Ξέρει καλά την ψυχολογία του ποδοσφαιριστή και σε αφήνει να συγκεντρωθείς. Θα μιλήσει στο ημίχρονο. Ούτε μετά το τέλος του παιχνιδιού θα πει κάτι».

Έχεις κάποιο γούρι;
«Όχι».

Για τον μικρό Jay…
«Ανατριχιαστικό, συγκινητικό. Αυτό το παιδί που δίνει τόσο πολύ δύναμη, που είναι απίστευτο. Δεν υπάρχουν λόγια… Νιώθω τόσο πολύ την αγάπη του. Την αγάπη που νιώθω εγώ, την νιώθουν και κάποιοι στην Ελλάδα. Υπάρχει σελίδα στο Facebook για να έρθει στην Βραζιλία; Είμαι ενήμερος… Σήμερα το πρωί στην ομιλία που είχαμε με τον κύριο Σαρρή, είπαμε αν γίνεται να κανονίσουμε τα εισιτήρια για να έρθει και να δει το ματς με την Κόστα Ρίκα. Αν δεν προλάβω τώρα, ελπίζω να πάνε όλα καλά και να έρθει στο παιχνίδι. Θα επικοινωνήσουμε με τον πατέρα του παιδιού, θα τον ενημερώσουμε και θα δούμε… Αν πάρουμε το ΟΚ. Μέχρι να το κάνουμε αυτό… Έχουμε μία φανέλα εδώ, την οποία θα την υπογράψω εγώ τώρα και στο φαγητό θα την υπογράψουν όλα τα παιδιά. Είναι ένα μικρό δώρο που μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε δώσει ραντεβού στο Μπέλφαστ».

Τι κλίμα υπάρχει στα αποδυτήρια; Είναι καλό;
«Δεν υπάρχει ούτε υπήρχε θέμα. Το να υπάρχει ένταση στα αποδυτήρια είναι φυσιολογικό. Είμαστε στο ξενοδοχείο μαζί, περνάμε πολύ χρόνο μαζί… Για το κλίμα δεν έχω να πω κάτι. Και εγώ και ο προπονητής και όλοι μας, έχουμε δώσει τις απαντήσεις. Το κλίμα ήταν, είναι και θα είναι για αρκετό καιρό οικογενειακό, όπου ο ένας στηρίζει τον άλλον στα λάθη του. Υπάρχει αυτή η θυσία που κάνουμε στους αγώνες. Αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της ομάδας. Στον αγώνα με την Ακτή, ο Μανιάτης ζήτησε νερό και πήγε και του έδωσε ο Τζαβέλλας. Για αυτό είπα ότι έχουμε δώσει απαντήσεις. Δεν είμαστε υποκριτές. Ότι η ελληνική ομάδα είναι το πιο υγιές κομμάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα λέει όλα».

Τι σε έκανε να παρηγορήσεις τον αντίπαλο τερματοφύλακα;
«Αυτό που είπα πριν ότι είμαστε συμπαίκτες και μετά τους τσακωμούς τα βρίσκουμε, ισχύει και για τους αντιπάλους. Δεν μου άρεσε η εικόνα του να κάθετε να κλαίει για τον συγκεκριμένο αγώνα. Όποιος παίκτης και αν ήταν. Πριν πάω σε αυτό, έδωσαν το χέρι μου σε όλους τους υπόλοιπους και πήγα και του είπα ότι πρέπει να είναι υπερήφανος για αυτό που έχει κάνει και πρέπει να φανεί δυνατός. Σήκωσε το κεφάλι του, με είδε, αλλά μετά ήρθε ένας φροντιστής της ομάδας και σηκώθηκε. Στο τέλος είμαστε όλοι άνθρωποι. Ένα παιχνίδι παίζουμε… Δεν θα πω να χαλαρώσουμε, αλλά να αγαπήσουμε το ποδόσφαιρο. Αυτό μας λείπει. Κάνουμε κάτι καλό, μην προσπαθούμε να βγάλουμε προς το έξω το κακό, από τη στιγμή που έχουμε το καλό. Αυτό βγάζει κάποια μιζέρια. Δεν την είχαμε παλιότερα. Είναι μία τάση να νιώθουμε μίζεροι. Η Ελλάδα είναι Ελλάδα, δεν είναι Ελλαδίτσα. Μπορεί να γίνει Ελλάδα, αλλά Ελλαδίτσα δεν θα γίνει ποτε. Είμαστε υπερήφανοι. Για αυτό αγάπη για το ποδόσφαιρο, για την χώρα μας, για τους διπλανούς μας… Νομίζω ότι το έχουμε χάσει αυτό».

Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία;
«Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών. Το έχω δει τέσσερις φορές».

Η αγαπημένη σειρά;
«Το Game Of Thrones».

Μουσική;
«Ελληνικά, στα ξένα ακούσω soul.

Σακίρα ή Μπιγιονσέ;
«Καμία!»

Τι έχεις να πεις σε όσους κατακρίνουν την Εθνική;
«Δεν έχω πρόβλημα. Είναι κάποιοι που κάνουν την δουλειά τους, γράφουν αυτό που θέλουν να γράψουν… Μπορούν να γράψουν οτιδήποτε. Ο κάθε ένας έχει μία άποψη, παίρνει το στιλό του και γράφει ότι θέλει. Με τα Social Media πλέον ο κάθε ένας μπορεί. Δεν με ενοχλεί η κριτική, αλλά οι χαρακτηρισμοί που γίνονται στο πρόσωπο κάποιου. Με ενοχλεί η κριτική που γίνεται με αφορμή εξωαγωνιστικά. Το τι κάνει στην ζωή του έξω από το γήπεδο. Για τα 90 λεπτά μπορεί να γράψετε οτιδήποτε, αλλά όχι για οικογένειες, φιλενάδες κτλ… Αν έχει κάποιος να κρίνει εμένα, με λένε Γιώργο Σαμαρά και ας με κρίνει για τα 90 λεπτά. Η κριτική δεν με ενοχλεί γιατί όποιος και αν γράψει κάτι δεν ξέρει το αντικείμενο, επειδή δεν παίζει ποδόσφαιρο. Εγώ ξέρω καλύτερο ποδόσφαιρο. Την πιο σκληρή κριτική στον εαυτό μου την κάνω εγώ. Μετά από κάθε παιχνίδι, όταν γυρνάμε στο μαγευτικό Αρακαζού που λέει και ο Καρνέζης, κάθομαι και βλέπω ξανά το ματς… Ενώ ξέρουμε τι έχουμε κάνει, το ξαναβλέπουμε… Δεν περιμένω τα sites ή τις εφημερίδες. Αυτή η κριτική δεν αφορά εμένα, αλλά τον κόσμο. Ας κρίνουν όμως τα 90 λεπτά… Γίνεται επειδή πουλάει… Θα πουλήσει το πολύ καλό ή το πολύ κακό. Μέση λύση δεν υπάρχει. Και νομίζω ότι δεν υπάρχει ούτε στην Σκωτία. Είναι τι θα πουλήσει στον κόσμο. Αφορούν τον κόσμο, αλλά δεν αφορούν εμένα ή τον προπονητή, γιατί εμείς ξέρουμε καλύτερα τι έχουμε κάνει και τι πρέπει να διορθώσουμε. Για να πουλήσουμε κάτι πρέπει να έχει και λίγο σάλτσα… Να είναι πολύ καλό ή το πολύ κακό. Οι εφημερίδες πουλούσαν όμως μετά από καλό αποτέλεσμα… Το θέμα είναι ότι εμείς δύσκολα χάνουμε, αλλά και πάλι… Παράδειγμα: Περνάμε στους «16» είμαστε στο Μουντιάλ και αντί να χαρούν τη νίκη και την πρόκριση, αντί να αγαπήσουν αυτό που κάναμε, ασχολούμαστε με το αν ήταν πέναλτι ή όχι. Από όλο το καλό αυτό, ασχολούμαστε με το αν ήταν πέναλτι ή όχι. Αν το αγαπάς και στο κέντρο αν γινόταν, θα έπαιρνες τη μπάλα και την έστηνες».

Σε ποια ομάδα θα πας μετά το Μουντιάλ;
«Είμαι ελεύθερος. Έχω τελειώσει από την Σέλτικ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο η Εθνική. Δεν ασχολούμαι με κάτι άλλο, είμαι απόλυτα αφοσιωμένος. Όταν και όποτε τελειώσουμε, θα μιλήσουμε με τις ομάδες και τους προπονητές των ομάδων για να δω ποια θα είναι η επόμενη στάση».

Που οφείλεται η βελτίωση; Μας ταιριάζει η Κόστα Ρίκα;
«Η βελτίωσή μου από το 2008 οφείλεται στο γεγονός ότι βρήκα την ηρεμία μου, υπογράφοντας στην Σέλτικ. Μου ταίριαζε ως ομάδα. Ωρίμασα σαν ποδοσφαιριστής και σαν άνθρωπος. Αυτό που με έκανε η Σέλτικ να νιώσω και της αξίζουν μπράβο, είναι ότι με έκανε νικητή. Να θέλω να κερδίζω. Με έκανε να νιώθω σημαντικός. Με έκανε να νιώθω οτι είμαι από τους καλούς παίκτες της ομάδας και οτι βασίζονται σε εμένα. Είχαμε τα πάνω και τα κάτω μας, αλλά άνθρωποι είμαστε… Με έκανε να κυνηγάω τη νίκη».

Αγαπημένος ποδοσφαιριστής;
Μάρκο Φαν Μπάστεν και όσο μεγάλωνα ο Ρονάλντο.

Είναι ουτοπικό να κερδίσουμε το Μουντιάλ;
Ας είμαστε ρεαλιστές;

Πόσες καρδιές έχει κλέψει ο Κονέ στην Βραζιλία;
Καμία.

Υπάρχει κάποιος άλλος;
Ο Ορέστης, αλλά είναι σε σχέση…

Ένα μήνυμα στον Jay;
Μου δίνεις τρομερή δύναμη. Το χαμόγελο και η υποστήριξή σου, δίνει δύναμη σε όλους μας στην Εθνική ομάδα. Ελπίζω να σε δω σύντομα. Αν δεν τα καταφέρεις θα σου στείλω αυτή την εμφάνιση. Είμαι πολύ περήφανος που είσαι φίλους μου. Ελπίζω να σε δω σύντομα, φιλαράκι.