Η Ελλάδα, λοιπόν, έγραψε ιστορία! Καταφέρνοντας να υποτάξει (2-1) την Ακτή Ελεφαντοστού προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου θα αντιμετωπίσει την ομάδα-έκπληξη του Δ’ Ομίλου Κόστα Ρίκα την ερχόμενη Κυριακή (23.00) στο Ρεσίφε της Βραζιλίας.
Το δραματικό φινάλε της αναμέτρησης με την ομάδα του Ντιντιέ Ντρογκμπά και το ιστορικό γκολ του Γιώργου Σαμαρά με πέναλτι, που αμφισβητήθηκε από αρκετούς Ελληνες και ξένους, στο 93′, έβγαλαν τους Ελληνες στους δρόμους και το πάρτι της μαγευτικής πρόκρισης κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες στις περισσότερες ελληνικές κεντρικές πλατείες.
Ακούστηκαν, ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά για τον άθλο της Εθνικής, ο οποίος καθήλωσε ένα ολόκληρο έθνος μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες. Η επιτυχία της Εθνικής έκανε τον γύρο του κόσμου προκαλώντας υπερηφάνεια στους Ελληνες του εξωτερικού, οι οποίοι φορώντας φανέλες με το εθνόσημο συμμετείχαν για αρκετές ώρες στον διαδικτυακό παροξυσμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο Facebook και στο Twitter.
Αν, πάντως, γράφτηκε κάτι που ξεχώρισε ανάμεσα στους διθυραμβικούς τίτλους των ευρωπαϊκών εφημερίδων είναι η υλοποίηση της σκέψης της γαλλικής «Equipe», η οποία αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της: «Οι «ελέφαντες» κατρακύλησαν από τον Ολυμπο». Οι «ελέφαντες», παρωνύμιο της Ακτής Ελεφαντοστού, είχαν την πρόκριση στα χέρια τους, αλλά υπάρχουν στιγμές στον αθλητισμό που επιβάλλεται δικαιοσύνη. Η πρόκριση της Ελλάδας συνιστούσε δικαιοσύνη και αυτό το παραδέχθηκαν άπαντες.
Αναμφισβήτητα, τρεις φωτογραφίες ξεχώρισαν από τον θρίαμβο της Εθνικής. Ο «ογκόλιθος» της ελληνικής άμυνας και μέλος της καλύτερης ενδεκάδας της γερμανικής Μπουντεσλίγκα Σωκράτης Παπασταθόπουλος κρύβει το πρόσωπό του με τη φανέλα του αρνούμενος να δει την εκτέλεση του πέναλτι από τον Σαμαρά στο 93′, όπως ο Νίκος Φιλίππου κοιτούσε προς την αντίθετη πλευρά στις ιστορικές βολές του Αργύρη Καμπούρη στον τελικό του Ευρωμπάσκετ 1987.
Η δεύτερη είχε πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Σαμαρά, ο οποίος μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή σκύβει πάνω από τον περίλυπο τερματοφύλακα της Ακτής Ελεφαντοστού Μπουμπακάρ Μπάρι αποδεικνύοντας ότι εκτός από απίστευτα ποδοσφαιρικά κότσια διαθέτει και καρδιά, έχει ανθρωπιά και ξέρει να συμπονεί τον ηττημένο, που εκείνη τη στιγμή είναι ψυχολογικά ράκος.
Η τρίτη από τις δεκάδες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν είναι χιουμοριστική. Ουσιαστικά πρόκειται για κολάζ από τις αφίξεις τριών εθνικών ομάδων στη Βραζιλία. Η αποστολή της Αγγλίας αποπνέει στρατιωτική πειθαρχία, η αποστολή της Ιταλίας διακρίνεται για τη γνωστή φινέτσα, ενώ η αποστολή της Ελλάδας είναι η πιο… ρέμπελη και ατημέλητη! Η ουσία είναι ότι οι κάτοχοι παγκόσμιων τίτλων αποκλείστηκαν από το Μουντιάλ και ότι η Ελλάδα συνεχίζει στους «16». Απίστευτο κι όμως ελληνικό!
Και τώρα η σειρά της Κόστα Ρίκα, μιας χώρας με τον μισό και ακόμη λιγότερο πληθυσμό (4,8 εκατ.) από την Ελλάδα αλλά με ισάξια δίψα για διάκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Ξεκινώντας ως το απόλυτο αουτσάιντερ του Δ’ Ομίλου, «καταδικάστηκε» σε σίγουρη αποτυχία μόλις κληρώθηκε στον ίδιο όμιλο με τρία μεγαθήρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, την Ιταλία (4 τρόπαια), την Αγγλία (1 τρόπαιο) και την Ουρουγουάη (2 τρόπαια).
Και όμως, η «πυραυλοκίνητη» ομάδα του Κολομβιανού Χόρχε Λουίς Πίντο, προπονητή, που δεν έπαιξε ποτέ επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά ξεκίνησε την καριέρα του μετά τη φοίτηση στη Γυμναστική Ακαδημία, εξέπληξε (3-1) την Ουρουγουάη, με την οποία δεν είχε αγωνιστεί ο… Χάνιμπαλ Λουίς Σουάρες, επικράτησε (1-0) στα ίσια της Ιταλίας και έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση απέσπασε ισοπαλία (0-0) από την απογοητευμένη Αγγλία σφραγίζοντας το εισιτήριο για τις καλύτερες 16 ομάδες του Μουντιάλ.
Αν, πάντως, αναλογιστούμε ότι η Κόστα Ρίκα δεν διαθέτει σπουδαία ποδοσφαιρική ιστορία, εξαιρουμένης της πρόκρισης στη φάση των «16» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας το 1990, ούτε βαριά φανέλα και ειδικό βάρος, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια «χρυσή» ευκαιρία ώστε να κάνει μία ακόμη αγωνιστική υπέρβαση και να προκριθεί στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Μουντιάλ. Και πλέον το συστατικό δεν θα είναι μόνο η αμυντικογενής λειτουργία και η περιλάλητη ελληνική καρδιά αλλά η αυτοπεποίθηση, η ταχύτητα και η επιθετική δημιουργία.

HeliosPlus