Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας υπάρχουν ομάδες που χαίρεσαι να τις παρακολουθείς. Μία από αυτές είναι, κατά γενική ομολογία, το Μεξικό, το οποίο με δύο νίκες επί της Κροατίας και του Καμερούν και μια «λευκή» ισοπαλία με την οικοδέσποινα Βραζιλία προκρίθηκε στη φάση των «16», όπου θα συγκρουστεί με την «πυραυλοκίνητη» Ολλανδία την ερχόμενη Κυριακή (29/6) στο «Εστάδιο Καστελάο» της Φορταλέζα.
Οπως σε κάθε οικογένεια, βέβαια, έτσι και η Εθνική του Μεξικού κρύβει ενδιαφέρουσες ιστορίες και, αν πριν από μερικούς μήνες έλεγε κανείς ότι η ομάδα του Μιγκέλ Ερέρα θα εμφανιζόταν καταιγιστική στα γήπεδα της Βραζιλίας, ενδεχομένως να τον περνούσαν για φρενοβλαβή ή στην καλύτερη περίπτωση ρομαντικό. Ε, λοιπόν, το Μεξικό προκρίθηκε στο Μουντιάλ από το… παράθυρο και οφείλει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην Εθνική ΗΠΑ για το ανέλπιστο «δώρο» την τελευταία αγωνιστική της προκριματικής φάσης.
Με απολογισμό δύο νίκες, πέντε ισοπαλίες και τρεις ήττες σε δέκα αγωνιστικές, το Μεξικό φλέρταρε με τον αποκλεισμό έπειτα από πέντε σερί συμμετοχές στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Με δύο όμως γκολ στις καθυστερήσεις, οι ΗΠΑ επικράτησαν του Παναμά και έτσι το Μεξικό βρέθηκε από το πουθενά να δίνει αγώνες πλέι οφ με αντίπαλο τη Νέα Ζηλανδία. Εκείνες τις ημέρες, πριν από τους δύο αγώνες, που επρόκειτο να ολοκληρωθούν με θριαμβευτικό τρόπο για τους Μεξικανούς (5-1 στο Μέξικο Σίτι και 4-2 στο Γουέλινγκτον), η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας προέβη σε αλλαγή προπονητή δίνοντας το χρίσμα στον νυν τεχνικό Ερέρα.
Εδώ υπάρχει μια εκκωφαντική λεπτομέρεια. Ηταν ο… τέταρτος προπονητής που καθόταν στον πάγκο της Εθνικής σε διάστημα ενός μήνα! Ακριβώς, ενός μήνα. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ως τις αρχές Οκτωβρίου 2013, το Μεξικό καθοδηγούσε αρχικά ο Χοσέ Μανουέλ ντε λα Τόρε, εν συνεχεία αντικαταστάθηκε από τον Λουίς Φερνάντο Τένα, που με τη σειρά του έχασε τη δουλειά του για να αναλάβει το τιμόνι ο Βίκτορ Μανουέλ Βούτσετιτς. Ούτε αυτός μακροημέρευσε σε έναν πάγκο που μοιάζει με… ηλεκτρική καρέκλα δίνοντας τη θέση του στον Ερέρα.
Για την ιστορία, ο Ερέρα, που είχε οδηγήσει την Αμέρικα σε ένα ακόμη πρωτάθλημα, ανέλαβε ως προσωρινός προπονητής για να οδηγήσει την Εθνική στους δύο αγώνες μπαράζ και μόνο. Η εικόνα όμως της ομάδας και το συνολικό 9-3 επί της Νέας Ζηλανδίας παρέτειναν την παραμονή του και για το Μουντιάλ. Για να τα καταφέρει χρησιμοποίησε δέκα παίκτες του από την Αμέρικα, ενώ σταδιακά επιχείρησε την ενσωμάτωση των ποδοσφαιριστών άλλων μεξικανικών συλλόγων, καθώς και των ευρωπαϊκών ομάδων. Τα κατάφερε περίφημα και το αποτέλεσμα φάνηκε στα γήπεδα της Βραζιλίας για την κάτοχο του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όπου παρεμπιπτόντως το Μεξικό είχε υποτάξει τη Βραζιλία.
Υπάρχει και άλλη μια ενδιαφέρουσα ιστορία για τον 46χρονο προπονητή, ο οποίος ανεξάρτητα από την έκβαση της νοκ άουτ αναμέτρησης με την Ολλανδία θα μείνει στην ιστορία για τις απίστευτες αντιδράσεις και γκριμάτσες του στο ματς της πρόκρισης με την Κροατία. Από την ημέρα που ανέλαβε το τιμόνι της Εθνικής κάλεσε… 44 ποδοσφαιριστές και για να επιλέξει την τελική 23άδα επιστράτευσε ένα ειδικό λογισμικό που χρησιμοποιούσε και στην Αμέρικα μέσω του οποίου είχε τη δυνατότητα να φιλτράρει και να αξιολογήσει τα στατιστικά και τις επιδόσεις τους μέσα από 400.000 συστήματα. Η εταιρεία λέγεται GolStats και εδρεύει στη Γουαδαλαχάρα.

HeliosPlus