Ηταν 26 ετών όταν οδήγησε την Εθνική Αργεντινής στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τότε ο κατά πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών Ντιέγκο Μαραντόνα χαρακτηρίστηκε «μισός άγγελος και μισός δαίμονας» συνδυάζοντας ευφυΐα και πονηριά στον αγώνα με την Εθνική Αγγλίας, κατά τη διάρκεια του οποίου σημείωσε ένα γκολ που αναγνωρίζεται ακόμη ως το καλύτερο στην ιστορία των Μουντιάλ και ακόμη ένα με το χέρι του, το οποίο, αν και θα έπρεπε να συμβολίζει την ανομία, εν τούτοις και καθ’ υπερβολήν αντιμετωπίζεται ως επίτευγμα («το χέρι του Θεού»).
Στην ίδια ηλικία βρίσκεται σήμερα ο Λιονέλ Μέσι. Εχοντας πετύχει ήδη πολύ περισσότερα σε συλλογικό επίπεδο σε σύγκριση με το ποδοσφαιρικό ίνδαλμά του, αλλά μη έχοντας καταφέρει να οδηγήσει την Μπιανκοσελέστε στην κορυφή του κόσμου, ούτε καν σε έναν τελικό Μουντιάλ, όπως ο Μαραντόνα έπραξε και το 1990 με την ελλιπέστατη τότε σε ταλέντο Αργεντινή. Θα το καταφέρει άραγε στη Βραζιλία προερχόμενος από την πιο «προβληματική» σεζόν των τελευταίων ετών;
Μια κουβέντα είναι κι αυτή βέβαια περί κακής χρονιάς… Υπάρχουν μετρήσεις που παραπέμπουν σε έλλειψη διάθεσης, όπως αυτή που κατέδειξε ότι είχε τρέξει όσο ένας τερματοφύλακας στην πρώτη αναμέτρηση για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, προφανώς ενοχλημένος και «ξενερωμένος» από το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε στα άκρα της επίθεσης, κάτι που δεν του αρέσει.
Μέσα από άλλες διαπιστώνεται μια πρωτοφανής για εκείνον αδυναμία να βρει δίχτυα απέναντι σε ομάδες που προσαρμόζουν την αμυντική στάση τους με πρωτεύοντα στόχο τον περιορισμό του Αργεντινού. Απέτυχε να σκοράρει και στα έξι ματς που έδωσε μέσα στη σεζόν η Μπαρτσελόνα με αντίπαλο τη νέα πρωταθλήτρια Ισπανίας, ενώ μακριά από το γκολ έμεινε και στον τελικό του ισπανικού Κυπέλλου απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Εχασε για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, στον οποίο «παρέδωσε» και τη Χρυσή Μπάλα, ενώ δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο για πρώτη φορά από τη σεζόν 2008/09 και εντεύθεν!
Κι όμως στη χειρότερη για εκείνον σεζόν τα τελευταία έξι χρόνια ο Αργεντινός πέτυχε περισσότερα πράγματα από εκείνα που άλλοι καταφέρνουν μια φορά στην καριέρα τους και τους αναγνωρίζονται ως σπουδαία επιτεύγματα! Επί παραδείγματι, το χρυσό αγόρι της εφετινής Πρέμιερ Λιγκ, ο επιθετικός της Λίβερπουλ Λουίς Σουάρεζ, πέτυχε 31 γκολ σε 32 αγώνες του αγγλικού πρωταθλήματος ενώ έμεινε στο μηδέν στις δύο άλλες εγχώριες διοργανώσεις (Κύπελλο και Λιγκ Καπ).
Ο Μέσι στη χαρακτηρισθείσα «κακή» σεζόν του σκόραρε 41 τέρματα σε 42 ματς που έλαβε μέρος σε όλες τις διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Κύπελλο Ισπανίας (5) και το Τσάμπιονς Λιγκ (8). Μάλιστα έδωσε 13 τελικές πάσες για γκολ, όσες ακριβώς και ο Σουάρες! Να σημειωθεί επίσης ότι στις πιο παραγωγικές σεζόν της καριέρας τους ποδοσφαιριστές που είχαν αποκτήσει ερωτική σχέση με τα δίχτυα, όπως ο Γάλλος Τιερί Ανρί, ο Ισπανός Ραούλ Γκονζάλες και ο Αγγλος Αλαν Σίρερ, είχαν σημειώσει από 39, 32 και 37 γκολ αντιστοίχως.
Σε κάθε περίπτωση οι επιδόσεις του Μέσι τη σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν όντως κατώτερες του αναμενομένου. Για να οδηγηθεί στο σημείο αυτό συνέβησαν αρκετά και διάφορα που τον δυσκόλεψαν και δεν του επέτρεψαν να είναι ο εαυτός του. Από τον τραυματισμό που τον κράτησε για περίπου δύο μήνες εκτός δράσης ως την αναπόφευκτη κόπωση από τα συνεχή ματς, περισσότερα από 400 (συμπεριλαμβανομένων των φιλικών αναμετρήσεων) τα τελευταία έξι χρόνια. Ακόμη περισσότερο όμως λέγεται ότι τον επηρέασε η αίσθηση ότι η Μπαρτσελόνα δεν τον περιέβαλε με την ίδια εμπιστοσύνη, αμφιβολία η οποία ενισχύθηκε μέσα του με την απόκτηση του Βραζιλιάνου Νεϊμάρ και την αποκάλυψη ότι μαζί με τα μπόνους ήταν πιο ακριβοπληρωμένος από εκείνον.

«Για να αποδώσει ο Μέσι αυτά που πραγματικά μπορεί πρέπει να νιώθει ήρεμος και ασφαλής. Η αμφιβολία και η αμφισβήτηση είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του»
είχε πει παλαιότερα ο πρώην τεχνικός της Μπαρτσελόνα Πεπ Γουαρδιόλα στον τέως πρόεδρο της ομάδας Σάντρο Ροσέλ, επιχειρώντας να του εξηγήσει το ιδιαίτερο της ψυχοσύνθεσης του Αργεντινού. Ο νυν προπονητής της Μπάγερν ήταν ο άνθρωπος που είχε βρει πώς πρέπει να πατηθούν όλα τα κουμπιά του Μέσι, από εκείνο της πνευματικής ισορροπίας ως το άλλο της διατροφής του.

Στα γήπεδα της Βραζιλίας
Το δικό του Μουντιάλ
Το Μουντιάλ πλησιάζει, με τον Μέσι να βρίσκεται πλέον σε διαδικασία ψυχικής ανάτασης. Συνέβαλε αναμφίβολα στη μετάλλαξή του αυτή η επέκταση του συμβολαίου του με την Μπαρτσελόνα ως το 2018 αντί 20 εκατ. ευρώ ετησίως συν επιπλέον 3-5 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή μπόνους ανά τη σεζόν! Είναι πλέον ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον πλανήτη και εφόσον ισχύει το ότι κατά τη διάρκεια της σεζόν που ολοκληρώθηκε σπανίως έπαιζε στο μάξιμουμ κάνοντας σε πολλά ματς συντήρηση δυνάμεων (κάτι που μπορεί να δικαιολογήσει την πεσμένη απόδοσή του στην επανάκτηση της μπάλας, στα κοψίματα και στα μαρκαρίσματά του, όπου παρουσίασε στατιστική πτώση πάνω από 60%), τότε δεν αποκλείεται αυτή να είναι η δική του διοργάνωση.
Αλλωστε, όπως ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει, «αρκετές φορές όταν επέστρεφα από την Αργεντινή στην Μπαρτσελόνα έπαιζα πολύ καλά. Τώρα ελπίζω να γίνει το αντίθετο. Οταν μπω στην αποστολή, θα συναντηθώ με τους συμπαίκτες και τους φίλους μου και θα έχω μια διαφορετική ψυχολογία. Θέλω να παρουσιάσω τον καλό Μέσι στη Βραζιλία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ