Μεθυσμένος από το νέκταρ της κατάκτησης του δεύτερου σερί τίτλου στο ΝΒΑ, την άνοιξη του 1995, ο προπονητής των θριαμβευτών Χιούστον Ρόκετς κ. Ρούντι Τομγιάνοβιτς είχε εκστομίσει μια από τις πλέον μνημειώδεις ατάκες στην ιστορία του επαγγελματικού αθλητισμού. «Don’t ever underestimate the heart of a champion» είχε πει ο σπουδαίος κόουτς, όπερ μεθερμηνευόμενον: «Ποτέ μην υποτιμάς την καρδιά του πρωταθλητή»…
Ποιο ακριβώς ήταν το επίτευγμα της ομάδας του; Εγινε η πρώτη στην ιστορία του ΝΒΑ που κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο ξεκινώντας από την έκτη θέση της τελικής κατάταξης στη Δυτική Περιφέρεια και αποκλείοντας διαδοχικά τις τέσσερις ομάδες με τα καλύτερα ρεκόρ του πρωταθλήματος: Τους Γιούτα Τζαζ (2-3), τους Φοίνιξ Σανς (3-4), τους Σαν Αντόνιο Σπερς (2-4) και στους τελικούς τους Ορλάντο Μάτζικ, που δεν πέτυχαν ούτε νίκη (0-4)!
Δεν συνιστά… έκρηξη πατριωτισμού, αλλά είναι η πραγματικότητα ότι στα εφετινά πλέι οφ της Ευρωλίγκας, που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού (2-2) και αμφότερες οι σειρές Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός και ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Παναθηναϊκός θα κριθούν στον πέμπτο αγώνα, την Παρασκευή 25/4, οι αντίπαλοι των ελληνικών υπερδυνάμεων διαπίστωσαν ότι αν μη τι άλλο οι Ερυθρόλευκοι και οι Πράσινοι διαθέτουν καρδιά πρωταθλητή.
Εχοντας κατακτήσει τους πέντε από τους επτά τελευταίους ευρωπαϊκούς τίτλους (Παναθηναϊκός 2007, 2009, 2011, Ολυμπιακός 2012, 2013) και συνολικά εννέα τρόπαια από το 1996 και εντεύθεν, οι «αιώνιοι» έχουν αποκτήσει τόσο «βαριά» φανέλα ώστε σε μονό τελικό ή σε σειρά αγώνων να μην αισθάνονται ίχνος φόβου απέναντι στον αντίπαλό τους, όσο ισχυρός και αστραφτερός κι αν είναι. Και φυσικά όσο υψηλό μπάτζετ κι αν διαθέτει. Η Ρεάλ και η ΤΣΣΚΑ υπερβαίνουν τα… 30 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ οι ελληνικές ομάδες μετά βίας φτάνουν τα μισά!

Ας βάλουμε, όμως, τα πράγματα στη σωστή διάσταση. Στους τελευταίους αγώνες των πλέι οφ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Παναθηναϊκός, 19.00, Novasports 2, Ρεάλ – Ολυμπιακός, 21.45, ΔΤ), οι πρωταθλήτριες Ρωσίας και Ισπανίας εξακολουθούν να είναι τα φαβορί για την πρόκριση και θα συνιστά υπέρβαση για τις ελληνικές ομάδες η πρόκριση στο Φάιναλ Φορ του Μιλάνου (16-18 Μαΐου 2014), όπου ήδη έχουν εξασφαλίσει συμμετοχή η Μπαρτσελόνα, που περιμένει τον νικητή του ζευγαριού Ρεάλ – Ολυμπιακός, και η Μακάμπι Τελ Αβίβ, που θα συναντήσει στον ημιτελικό τον νικητή του ζευγαριού ΤΣΣΚΑ – Παναθηναϊκός.

Ποτέ στην ιστορία των πλέι οφ της Ευρωλίγκας δεν έχει μετατραπεί το 2-0 σε 2-3, ωστόσο η εικόνα που έδειξαν ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ και ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ, όπου με δύο νίκες σε 48 ώρες ισοφάρισαν τις σειρές των αγώνων, παρέχει το δικαίωμα στο όνειρο της πρόκρισης. Είναι μικρό πράγμα αυτό που κατάφεραν οι «back-to-back» πρωταθλητές Ευρώπης στην Κωνσταντινούπολη και στο Λονδίνο; Από τους 85 πόντους κατά μέσο όρο στο Top 16 (κορυφαία επίθεση στη διοργάνωση), η παραγωγικότητα της Ρεάλ παρέμεινε υψηλή μόνο στον πρώτο αγώνα (88-71), άρχισε να περιορίζεται στον δεύτερο (82-77), σημαντικά στον τρίτο (78-76), ενώ στο τέταρτο ματς καταποντίστηκε (71-62) κατά… 23 πόντους σε σχέση με τον μέσο όρο της και 26 σε σχέση με την πρεμιέρα των πλέι οφ!
Οι Πειραιώτες ήταν εξαιρετικοί στο αμυντικό κομμάτι, αντιμετώπισαν όλους τους παίκτες του Πάμπλο Λάσο με αλλαγές στα σκριν, αλλά την ίδια στιγμή δεν «σκότωσαν» το άθλημα, αντιθέτως απέδωσαν και θεαματικό μπάσκετ, όταν τους παρουσιάστηκε η ευκαιρία. Είχαν, πλάι στον ηγέτη Βασίλη Σπανούλη, σταθερά σε ρόλο συμπρωταγωνιστή τον MVP της 3ης και της 4ης αγωνιστικής των πλέι οφ Μπράιαντ Ντάνστον, ενώ τουλάχιστον δύο με τέσσερις συμπαίκτες τους (Πρίντεζης, Λοτζέσκι, Μάντζαρης, Παπαπέτρου στο τέταρτο ματς –Πέτγουεϊ, Λοτζέσκι στο τρίτο) ύψωναν κάθε φορά το ανάστημά τους.
Το μεγαλύτερο κέρδος για τον Ολυμπιακό θα είναι αν ο… φόβος ενδεχόμενου αποκλεισμού έχει επισκεφτεί το «στρατόπεδο» της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία –όπως φάνηκε –προτίμησε να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό παρά τον Παναθηναϊκό σε σειρά αγώνων και ενώ θα περίμενε ίσως να έχει εξασφαλίσει νωρίτερα την πρόκριση, βλέπει το σκορ ισόπαλο (2-2) και να έχει περιέλθει στην κατάσταση που θεωρητικά… φοβόταν: να παίξει την πρόκριση σε ένα παιχνίδι. Μα αυτό ισχύει αυτή τη στιγμή, όλα θα κριθούν σε σαράντα λεπτά, απλά στη Μαδρίτη και όχι σε ουδέτερο γήπεδο, όπως ήταν το «O2» του Λονδίνου.
Κι αν οι Ερυθρόλευκοι –πόσω μάλλον οι μισοί παίκτες που ήταν πρωτάρηδες εφέτος στην Ευρωλίγκα –δεν έχουν μεγάλη εμπειρία από πέμπτο αγώνα πλέι οφ (μόνο πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε διεκδικήσει και κατακτήσει την πρόκριση σε πέντε παιχνίδια με αντίπαλο την Αναντολού Εφές), ο εξάκις πρωταθλητής Ευρώπης έχει δοκιμαστεί δύο φορές στο λεγόμενο Game 5 των πλέι οφ. Τη σεζόν 2012-13 η πρόκριση κρίθηκε στη Βαρκελώνη, όπου με προπονητή τον Αργύρη Πεδουλάκη οι Πράσινοι έχασαν στις λεπτομέρειες το εισιτήριο για το Λονδίνο από την οικοδέσποινα Μπαρτσελόνα, ενώ αντιθέτως τη σεζόν 2011-12, με προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, υπέταξαν τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο πέμπτο ματς στην Αθήνα και πήραν την πρόκριση για το Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης.
Αν εξαιρέσουμε τον δεύτερο αγώνα της σειράς με την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα, όπου ο Παναθηναϊκός καταποντίστηκε (77-51), είναι προφανές ότι οι Πράσινοι έχουν πάρει τον αέρα της πρωταθλήτριας Ρωσίας. Κόντεψαν να την κερδίσουν στην πρεμιέρα, αλλά ηττήθηκαν στην παράταση (77-74, κ.α. 72-72), ενώ ισοφάρισαν τη σειρά με δύο σερί νίκες στην Αθήνα, δείχνοντας χαρακτήρα και καρδιά τόσο στο τρίτο (65-59) όσο και στο τέταρτο ματς, που όπως το πρώτο, κρίθηκε στην παράταση (73-72, κ.α. 64-64).
Από τη στιγμή που οι παίκτες του Φραγκίσκου Αλβέρτη κατάφεραν να αποκόψουν τους ανεπαρκείς δημιουργούς Ααρον Τζάκσον και Τζέρεμι Πάργκο από τους ψηλούς, κέρδισαν τους αντιπάλους σέντερ σε ταχύτητα χάρη στο δίδυμο Λάσμε – Γκιστ και πήραν δύο νίκες με… 24% στα τρίποντα και τον αρχηγό τους Δημήτρη Διαμαντίδη με μονοψήφιο αριθμό πόντων (9+7) και μνημειώδη αστοχία (2/5 στο τρίτο ματς και 1/10 στο τέταρτο), γιατί να μην μπορέσει ο Παναθηναϊκός να υποτάξει την ΤΣΣΚΑ και στη Μόσχα; Ακόμη και αν αγωνιστεί στο πέμπτο ματς ο απών από τα τέσσερα πρώτα Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος διαθέτει «φρικτό» ταλέντο, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ευχή ή κατάρα για την εκάστοτε ομάδα του…

HeliosPlus