Το τρίποντο του Αντώνη Φώτση 37» πριν από την ολοκλήρωση της παράτασης και οι δύο εύστοχες βολές του Δημήτρη Διαμαντίδη στα 8» λύτρωσαν τον Παναθηναϊκό, ο οποίος σε ένα ματς – θρίλερ, που παρέπεμπε στους ιστορικούς τελικούς με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, υπέταξε (73-72, κ.α. 64-64) την πρωταθλήτρια Ρωσίας στο ΟΑΚΑ, ισοφάρισε σε 2-2 τη σειρά των πλέι οφ και την Παρασκευή (25/4, 19.00) θα παίξει τα ρέστα του στη Μόσχα για την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ του Μιλάνου (16-18 Μαΐου 2014).

Οπου, μετά την Μπαρτσελόνα, εξασφάλισε συμμετοχή και η Μακάμπι, η οποία πραγματοποιώντας καταιγιστικό τέταρτο δεκάλεπτο (32-10) συνέτριψε (86-66) την Αρμάνι στο Τελ Αβίβ και με σκορ 3-1 προκρίθηκε στο Φάιναλ Φορ.

Είναι η τρίτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία του, που ο «εξάστερος» Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει την πρόκριση στον πέμπτο αγώνα των πλέι οφ. Την περυσινή σεζόν 2012-13, χάνοντας ένα ματς στην Αθήνα, η σειρά επέστρεψε στη Βαρκελώνη, όπου η οικοδέσποινα Μπαρτσελόνα επικράτησε του Τριφυλλιού και προκρίθηκε στο Φάιναλ Φορ του Λονδίνου, ενώ τη σεζόν 2011-12, οι Πράσινοι πήραν ένα ματς από τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ και πανηγύρισαν στην Αθήνα την πρόκριση για το Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης. Η εμπειρία, λοιπόν, υπάρχει…
Απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, οι Πράσινοι χτύπησαν στην… αχίλλειο πτέρνα της. Ελλείψει του βασικού δημιουργού και «εγκεφάλου» της, Μίλος Τεόντοσιτς, «ο οποίος συνεχίζει την αποθεραπεία του στη Μόσχα, προπονείται μόνος του και θα δούμε αν θα είναι σε θέση να μας βοηθήσει στο πέμπτο ματς», σύμφωνα με την εκτίμηση του προπονητή του, κ. Ετορε Μεσίνα, οι πρωταθλητές Ελλάδος περιόρισαν τη δημιουργία των Αμερικανών Ααρον Τζάκσον και Τζέρεμι Πάργκο, κατάφεραν να τους αποκόψουν από τους ψηλούς (Χάινς 2 π., Χριάπα 2 π., Κρστιτς 1 π. – μόνο ο Κάουν έκανε ζημιά με 11 πόντους) και ενεργοποιώντας το βασικό όπλο τους (επιθετική άμυνα) και το ένστικτο της επιβίωσης, ξάπλωσαν την ΤΣΣΚΑ στο καναβάτσο.
Θα μπορούσαν, μάλιστα, να έχουν πάρει τη νίκη στην κανονική διάρκεια του αγώνα, εάν ο Ρόκο Ούκιτς ευστοχούσε και στις δύο βολές 2,9» πριν από το τέλος. Ο Κροάτης, όμως, αστόχησε στην πρώτη, ευστόχησε στη δεύτερη δίνοντας προβάδισμα 2 πόντων (64-62) στον Παναθηναϊκό, για να έλθει ο Βιτάλι Φροντζόν να ισοφαρίσει με μακρινό σουτ πατώντας τη γραμμή του τριπόντου. Στην παράταση το σκηνικό αντιστράφηκε. Στη «γραμμή της φιλανθρωπίας» βρέθηκε ο Σόνι Ουίμς, ο οποίος πέταξε τη μία στο σίδερο (στα 4,7»), ενώ μετά το λάθος του Παναθηναϊκού, στην επαναφορά της ΤΣΣΚΑ στα 2», ο Αμερικανός πάτησε τη γραμμή αδυνατώντας να αλλάξει το διαμορφωθέν σκορ (73-72), που ήταν και το τελικό της αναμέτρησης.
«Αυτό που θέλαμε, το καταφέραμε. Έγινε ακόμη ένα συναρπαστικό παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση με τον τρόπο που κρίθηκε. Είναι απ’ αυτά τα παιχνίδια που μας δυναμώνουν και μας κάνουν να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, ξέρουμε τι θέλουμε κι αυτό βγάζουμε. Είμαστε στο 2-2 και πάμε στη Μόσχα για να διεκδικήσουμε την πρόκριση. Όπως δεν ήταν καθόλου εύκολο ως τώρα, θα ‘ναι δύσκολο εκεί, αλλά θα πάμε για κατάθεση ψυχής, αγωνιστικότητας και μπάσκετ κι ελπίζω να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε», δήλωσε ο προπονητής του Παναθηναϊκού Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο οποίος… χαμογέλασε όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ιστορικό στοιχείο ότι καμία ομάδα δεν έχει ανατρέψει σειρά κατακτώντας την πρόκριση από 0-2.
«Αν έχεις βιώσει, γνωρίσει, δει κάποιες καταστάσεις… δεν ήρθα ξαφνικά, δεν ήρθα από αλλού. Ξέρω τα παιδιά. Τώρα μιλάω κλασικά ως προπονητής. Οι παίκτες τα δίνουν όλα, ψυχή, πάθος, χαρακτήρα, γι’ αυτό έχουν πετύχει τόσα πράγματα κι ελπίζω περισσότερα. Υπάρχει ταλέντο αμυντικό και επιθετικό και προσπαθούμε να το αξιοποιήσουμε ημέρα με την ημέρα. Ότι ο Μαυροκεφαλίδης παίζει καλά, δεν είναι κάτι καινούριο». Οσο για το απογοητευτικό… 1/22 τρίποντα εκ μέρους των Μάικ Μπράμου και Ραμέλ Κέρι στα τέσσερα ματς των πλέι οφ με την ΤΣΣΚΑ; «Δεν χρήζει επιστημονικής εξήγησης. Όταν ο Μπράμος τα έβαζε, έχρηζε; Αυτό δεν μειώνει την προσφορά τους, παλεύουν, είναι υπολογίσιμοι απ’ τον αντίπαλο και δημιουργούν. Χίλες φορές να ‘ναι μόνοι τους και χίλιες φορές να σουτάρουν», αποκρίθηκε ο 40χρονος κόουτς, ο οποίος υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων σουτέρ στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και γνωρίζει καλά την ψυχολογία των σουτέρ.
Αν, πάντως, υπάρχει ένα στοιχείο, που προβληματίζει τον προπονητή του Παναθηναϊκού, αυτό είναι η επιβάρυνση του αρχηγού Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος σε έναν ακόμη ευρωπαϊκό αγώνα του Τριφυλλιού ξεπέρασε όλους τους συμπαίκτες του σε λεπτά συμμετοχής (35’47»): «Ό,τι προβληματισμό κι αν έχουμε, τον αφήνουμε στην άκρη. Τα πράγματα εξελίσσονται γρήγορα, δεν υπάρχουν περιθώρια γι’ άλλη σκέψη. Σίγουρα ο Διαμαντίδης έπαιξε πολύ. Ο Ράιτ χρεώθηκε με δύο φάουλ και βγήκε εκτός ρυθμού. Συνεχίζουμε».
Διαιτητές: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Σαχίν (Ιταλία), Λάτισεβς (Λετονία)
Δεκάλεπτα: 21-16, 37-38, 51-48, 64-64 (κ.α.), 73-72
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλβέρτης): Μπράμος, Κέρι 2, Μπατίστ 2, Φώτσης 8 (4 ρ.), Ούκιτς 3 (1/8 σουτ, 4 ασ.), Λάσμε 14 (4/7 δ., 6/6 β., 5 ρ.), Μαυροκεφαλίδης 10 (4/4 δ., 2/2 β.), Διαμαντίδης 7 (1/10 σουτ, 4 ρ., 6 ασ., 3 κλ., 4 λ.), Γκιστ 12 (3/5 δ., 1/1 τρ., 3/3 β.), Ματσιούλις 15 (3/6 δ., 3/7 τρ., 5 ρ.), Ράιτ.
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Μεσίνα): Μίτσοφ 15, Φριντζόν 8, Τζάκσον 9, Πάργκο 5, Κρστιτς 1, Ουίμς 14 (2/8 δ., 2/4 τρ., 4/6 β., 5 λ.), Βοροντσέβιτς 5, Κάουν 11 (6 ρ.), Χριάπα 2 (5 ρ., 4 ασ.), Χάινς 2.