Μόλις δύο μήνες πριν από τη σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου άρχισε ήδη να αχνοφαίνεται η Βραζιλία στον ορίζοντα της Εθνικής ποδοσφαίρου. Για τον… καπετάνιο όμως του αποκαλούμενου «πειρατικού» οι έγνοιες και οι προβληματισμοί είναι πολλοί και αυξάνονται ολοένα και περισσότερο όσο πλησιάζει η έναρξη της προετοιμασίας της Ελλάδας στις 19 Μαΐου.
Η πρόθεση του ομοσπονδιακού κ. Φερνάντο Σάντος ήταν εξαρχής στις 16 Μαΐου (μία ημέρα πριν από την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ) να καλέσει τους εκλεκτούς οι οποίοι θα συμπεριληφθούν στην τελική 23άδα που θα δηλωθεί στη FIFA. Επί της ουσίας, ο πορτογάλος προπονητής δεν ήθελε να βρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση όπως συνέβη προ διετίας, όταν παραμονές του Euro της Πολωνίας και της Ουκρανίας έκοψε από την αποστολή τον Αλέξανδρο Τζιόλη και τον Παναγιώτη Κονέ. Φαίνεται ωστόσο ότι οι τραυματισμοί που ταλαιπωρούν σημαντικά στελέχη της ομάδας, όπως επίσης το ντεφορμάρισμα, η κόπωση και η αγωνιστική απραξία αρκετών βασικών παικτών, αναγκάζουν τον κ. Σάντος να επαναξιολογήσει τη στρατηγική του καθώς πλέον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προβεί σε προεπιλογή 25-26 παικτών.
Η ως τώρα θητεία του 59χρονου κόουτς στην Εθνική ομάδα καταδεικνύει πως δεν αρέσκεται σε εκπλήξεις, αιφνιδιασμούς και ανατροπές. Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι οι κλήσεις του θα περιοριστούν μεταξύ των 35 ποδοσφαιριστών που έχει χρησιμοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ πολύ δύσκολα θα εμπιστευθεί ποδοσφαιριστές δίχως παραστάσεις και συμμετοχές με τη Γαλανόλευκη.
Δεδομένου ότι επί των ημερών του κ. Σάντος, όπως συνέβη και με τον γερμανό προκάτοχό του κ. Οτο Ρεχάγκελ, η συνταγή της επιτυχίας της Ελλάδας βρίσκεται εν πολλοίς –πέραν της ψυχής, του πάθους και της αυταπάρνησης –στην καλή αμυντική λειτουργία, τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τους σοβαρούς τραυματισμούς του Δημήτρη Σιόβα (έχει να παίξει από τον Δεκέμβριο) και του Κυριάκου Παπαδόπουλου (μετρά μόλις έξι συμμετοχές το 2014) περιορίζουν αισθητά τις λύσεις στους στόπερ καθώς η παρουσία και των δύο κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη στα γήπεδα της Βραζιλίας. Εξαιρουμένων του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, που πραγματοποιεί εξαιρετική χρονιά με την Ντόρτμουντ, και του Κώστα Μανωλά, που υπήρξε ο κορυφαίος της άμυνας του πρωταθλητή Ολυμπιακού, ο ομοσπονδιακός τεχνικός προβληματίζεται ιδιαίτερα από το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα του έτερου αμυντικού των Ερυθρόλευκων Αβραάμ Παπαδόπουλου, ενώ δεν φαίνεται να έχει στα πλάνα του ούτε τον 33χρονο Βαγγέλη Μόρα, αν και αγωνίζεται βασικός στην Ελλάς Βερόνα, ούτε τον Στέλιο Μαλεζά, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες του με τη Φορτούνα Ντύσελντορφ στη Β’ Γερμανίας. Αντιθέτως, ο Λουκάς Βύντρα με τη σταθερή πορεία που διαγράφει στην ισπανική Λεβάντε λογίζεται ως βέβαιη εναλλακτική λύση και στο κέντρο και στα πλάγια της άμυνας.
Εξίσου προβληματισμένος είναι ο κ. Σάντος και για τη θέση του τερματοφύλακα, όπου κανείς από τους πέντε που χρησιμοποίησε τους τελευταίους 24 μήνες δεν ξεχωρίζει εφέτος. Η πρόσφατη καταπληκτική εμφάνιση του Ορέστη Καρνέζη εναντίον της Μπαρτσελόνα υπήρξε ενθαρρυντική καθώς μέχρι πρότινος ο βασικός γκολκίπερ της Εθνικής βρισκόταν μονίμως στον πάγκο της Γρανάδα. Σε ανάλογη θέση βρίσκεται και ο παροπλισμένος γκολκίπερ του Ατρομήτου Μιχάλης Σηφάκης, ενώ οι έτεροι υποψήφιοι Παναγιώτης Γλύκος, Αλέξανδρος Τζόρβας και Στέφανος Καπίνο παρουσιάζονται ασταθείς.
Ανησυχητική είναι επίσης η αγωνιστική κατάσταση των αμυντικών και κεντρικών χαφ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Ο Τζιόλης, αν και αναντικατάστατος στην τουρκική Καϊσερίσπορ, πραγματοποιεί μέτριες εμφανίσεις, ενώ με τα πάνω τους και τα κάτω τους είναι τους τελευταίους μήνες και η παρουσία των δύο μέσων του Ολυμπιακού Γιάννη Μανιάτη και Ανδρέα Σάμαρη. Ελάχιστα 90λεπτα μετρά το 2014 και ο Παναγιώτης Ταχτσίδης με την ιταλική Τορίνο, ενώ ακόμη μεγαλύτερος προβληματισμός υπάρχει για τους «γερόλυκους» και φυσικούς ηγέτες της Εθνικής Γιώργο Καραγκούνη και Κώστα Κατσουράνη. Ο «Κάρα» έχει παίξει μόλις τέσσερις φορές τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες με τη Φούλαμ (εσχάτως ταλαιπωρείται και από έναν μυϊκό τραυματισμό), ενώ ο «Κατσούρ» κινείται σε μέτρια επίπεδα με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.
Αποθαρρυντικά είναι μέχρι στιγμής τα μηνύματα και για την επιθετική γραμμή της Εθνικής καθώς η τριπλέτα που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος στην προκριματική φάση έχει χάσει τη λάμψη της. Ο Κώστας Μήτρογλου, για τον οποίο η Φούλαμ δαπάνησε 15 εκατ. ευρώ, ταλαιπωρείται από ένα πρόβλημα στο γόνατο έχοντας αγωνιστεί μόλις τέσσερις φορές μετά τον Ιανουάριο, ενώ ο Γιώργος Σαμαράς, που μετά το τέλος της σεζόν ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη Σέλτικ, έχει παίξει μόλις τρία ματς ως βασικός. Ακόμη και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, όμως, ο οποίος συνήθως χρησιμοποιείται στην αρχική ενδεκάδα του ΠΑΟΚ, πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις. Επί του παρόντος, ο αναγεννημένος Δημήτρης Παπαδόπουλος είναι ο στράικερ που κερδίζει τις εντυπώσεις με 13 γκολ σε 30 συμμετοχές με τον Ατρόμητο, μαζί με τον Στέφανο Αθανασιάδη, που κάνει μια αξιόλογη σεζόν με τον ΠΑΟΚ, ενώ επανήλθε στα γκολ με την τουρκική Κόνιασπορ και ο 34άρης πια Φάνης Γκέκας.


Οι σίγουροι
Τα καλά νέα

Μια νότα αισιοδοξίας υπάρχει από τους πλάγιους χαφ λόγω της εξαιρετικής σεζόν που πραγματοποιεί ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος με την Μπολόνια, όπως και ο συμπαίκτης του Κονέ, που όμως τον τελευταίο καιρό ταλαιπωρήθηκε από έναν τραυματισμό, ενώ σοβαρή υποψηφιότητα για το Μουντιάλ θέτει πλέον και ο Γιάννης Φετφατζίδης, ο οποίος διακρίνεται με τη φανέλα της Τζένοα, έχοντας όμως σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον Σωτήρη Νίνη, που έχει «βαλτώσει» στον ΠΑΟΚ, τον Κώστα Φορτούνη, που χρησιμοποιείται ως αλλαγή στην Καϊζερσλάουτερν, και τον Χάρη Μαυρία, ο οποίος συστηματικά παρακολουθεί τα παιχνίδια της Σάντερλαντ από την εξέδρα.
Οι μοναδικές θέσεις για τις οποίες επί του παρόντος δεν εκφράζεται η παραμικρή ανησυχία είναι των πλάγιων μπακ καθώς ο Βασίλης Τοροσίδης παίζει σημαντικό ρόλο στο rotation της δεύτερης στο Καμπιονάτο Ρόμα, ο Χοσέ Χολέμπας έχει σταθερή απόδοση στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν με τον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Τζαβέλλας πραγματοποίησε αρκετά καλά παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ (ακόμη και ως στόπερ), όπως και ο Βύντρα στα γήπεδα της Πριμέρα Ντιβισιόν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ