Για δεκατέσσερις ομάδες η σεζόν στο ΝΒΑ τελείωσε την περασμένη Τετάρτη, αφού αποκλείστηκαν από τα πλέι οφ. Ανάμεσά τους μερικά από τα πιο βαριά χαρτιά του πρωταθλήματος, όπως οι Λ.Α. Λέικερς, οι Μπόστον Σέλτικς, οι Ορλάντο Μάτζικ, οι Ντιτρόιτ Πίστονς, οι Νιου Γιορκ Νικς αλλά και οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η πιο εκκωφαντική αποτυχία βάρυνε στα χέρια των Νικς, οι οποίοι κατέγραψαν εφέτος 17 ήττες περισσότερες από πέρυσι, οπότε και είχαν καταφέρει να βρεθούν στα ημιτελικά της Ανατολικής Περιφέρειας. Το ύφος των (από αριστερά) Ρέιμοντ Φέλτον, Τάισπον Τσάντλερ και Καρμέλο Αντονι αντικατοπτρίζει το κλίμα απογοήτευσης και καταδεικνύει τη δυσκολία της αποστολής του νέου προέδρου των Νικς κ. Φιλ Τζάκσον.
Ο Κατσικάρης και το χούι της ΕΟΚ
Πολύ κοντά σε συμφωνία με τον κ. Φώτη Κατσικάρη προκειμένου να αναλάβει το τιμόνι της Εθνικής ανδρών βρίσκεται η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ). Σύμφωνα με πληροφορίες, το «μεγάλο αγκάθι» για να δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές δεν είναι το οικονομικό, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτού του είδους τις διαπραγματεύσεις, αλλά η απαίτηση του 47χρονου προπονητή να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη συγκρότηση του προπονητικού τιμ. Ως σήμερα, με αποκορύφωμα την περίπτωση του Ιταλού κ. Αντρέα Τρινκιέρι, η ηγεσία της ΕΟΚ ήθελε να επιβάλει τα «δικά της παιδιά» ως βοηθούς του ομοσπονδιακού προπονητή. Ωστόσο ο κ. Κατσικάρης, έχοντας βγάλει και χρήσιμα συμπεράσματα από το φιάσκο του Ιταλού, διεκδικεί να έχει την απόλυτη ευθύνη για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Για να υλοποιηθεί όμως το αίτημά του, θα χρειαστεί η ηγεσία της ΕΟΚ να κάνει τη δική της (ψυχολογική) υπέρβαση, πράγμα όχι ιδιαίτερα εύκολο.
Κοντόφθαλμη τακτική
Η υπόθεση της εκκαθάρισης της ΠΑΕ ΑΕΚ και της διάλυσής της ώστε να εμφανιστεί στη νέα σεζόν στη Φούτμπολ Λιγκ απαλλαγμένη από τα χρέη του παρελθόντος συνδέεται με το θέμα Ψωμιάδη και την εκχώρηση του χρέους του καταδικασμένου πρώην παράγοντα προς την Ενωση. Η ΑΕΚ έχει εκχωρήσει το χρέος του Ψωμιάδη ύψους 85 εκατ. στο Δημόσιο ώστε να προχωρήσει η εκκαθάρισή της. Για να υλοποιηθεί όμως αυτό, το Δημόσιο, και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών, υποχρεώνει την ΑΕΚ να πληρώσει χαρτόσημο 3 εκατ. ευρώ. Επειδή όμως τα χρήματα αυτά δεν φαίνεται κανένας διατεθειμένος να τα πληρώσει, υπάρχει το ενδεχόμενο να χαθούν για το Δημόσιο πολλά εκατομμύρια που πιθανόν θα βρεθούν στον λογαριασμό του Ψωμιάδη ή των συγγενών του. Και το ερώτημα είναι γιατί το Δημόσιο λειτουργεί τόσο κοντόφθαλμα, τη στιγμή μάλιστα που (θεωρητικά) καίγεται να αυξήσει τα έσοδά του. Πρακτικά, επιμένοντας στη λογική του «χαρτοσήμου» κάνει ένα δώρο στον Ψωμιάδη.
Τα μερεμέτια δεν αρκούν
Η απόφαση της Επιτροπής Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ να μη δώσει άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα σε επτά ΠΑΕ δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Στους παροικούντες την ποδοσφαιρική Ιερουσαλήμ η αδυναμία πολλών ομάδων να ανταποκριθούν στους κανόνες ενός υγιούς και οικονομικά πρωταθλήματος ήταν γνωστή. Η επιβεβαίωσή του και με τη βούλα της ΕΠΟ καταδεικνύει την έκταση του προβλήματος και την ανάγκη να υπάρξει ριζοσπαστικός επανασχεδιασμός του πρωταθλήματος και όχι τα γνωστά μερεμέτια σε ένα καταρρέον οικοδόμημα.
***

Σαράντα χρόνια προπονητικής καριέρας συμπλήρωσε πρόσφατα ο εικονιζόμενος Τζιοβάνι Τραπατόνι. Ο ιταλός προπονητής που έκλεισε ήδη τα 75 του δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει στον πάγκο της Εθνικής Ιρλανδίας. Αν και έχει κατακτήσει στην καριέρα του 16 τίτλους σε Ευρώπη, Ιταλία, Γερμανία, Πορτογαλία και Αυστρία ονειρεύεται τη διάκριση και με την Ιρλανδία, στον πάγκο της οποίας βρίσκεται από το 2008. Ο Τραπατόνι, που έκανε το προπονητικό ντεμπούτο του με τη Μίλαν, έχει καθοδηγήσει ακόμη τη Γιουβέντους, την Ιντερ, την Κάλιαρι, την Μπάγερν, τη Φιορεντίνα, την Εθνική Ιταλίας, την Μπενφίκα, τη Στουτγάρδη και τη Σάλτσμπουργκ.
€600.000

Την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας, όπου θα αντιμετωπίσει την Ντόρτμουντ, εξασφάλισε την περασμένη Τετάρτη η Μπάγερν συντρίβοντας με 5-1 την Καϊζερσλάουτερν. Αγωνιστικά η ευρεία νίκη των Βαυαρών ήταν η απάντησή τους στην κριτική μετά τη βαριά εντός έδρας ήττα με 0-3 από την Ντόρτμουντ για το πρωτάθλημα. Οικονομικά, ήταν ένας θρίαμβος αφού για την τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα εισέπραξαν 600.000 ευρώ. Το ποσό αυτό όμως θα το μοιραστούν με τις μικρές ομάδες της διοργάνωσης, μετά από πρόταση της γερμανικής ομοσπονδίας.
Κύπελλο α λα γαλλικά

Η παράδοση που θέλει το Κύπελλο Γαλλίας να είναι η διοργάνωση των μεγάλων εκπλήξεων συνεχίστηκε και εφέτος. Αυτή τη φορά θύμα έκπληξης έπεσε η λουσάτη Μονακό του ρώσου ολιγάρχη Ριμπολόβλεφ, η οποία αποκλείστηκε από την ταπεινή Γκινγκάμπ που βρίσκεται μόλις ένα σκαλί πάνω από τη ζώνη υποβιβασμού στη γαλλική λίγκα. Το ωραίο είναι ότι στον τελικό η ομάδα της Βρετάνης θα αντιμετωπίσει τη μικρομεσαία Ρεν, μόλις 14η στη βαθμολογία, η οποία γλίτωσε στον ημιτελικό από τα νύχια της Ανζέ, ομάδας β’ κατηγορίας. Παρ’ όλα αυτά δεν άνοιξε μύτη μεταξύ των μεγάλων του γαλλικού ποδοσφαίρου αφού δεν τους έχει προσβάλει το μικρόβιο της αλαζονείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ