Οσοι υποστήριζαν μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι η απουσία του τραυματία Μίλος Τεόντοσιτς από την πρώτη και πιθανότατα και από τη δεύτερη μάχη της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τον Παναθηναϊκό για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας θα… ευεργετούσε τη μόνιμη πρωταθλήτρια Ρωσίας, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.
Σύμφωνοι, ο σέρβος πλέι μέικερ είναι ατίθασος, δεν μπαίνει εύκολα σε προπονητικά καλούπια, ακόμη και αν στον πάγκο βρίσκεται ο κέρβερος κ. Ετορε Μεσίνα. Αν κυριευτεί από υπέρμετρο ενθουσιασμό, οι επιλογές του μπορεί να καταστρέψουν μια ομάδα, με πιο κραυγαλέο παράδειγμα τον τελικό ΤΣΣΚΑ – Ολυμπιακός στο Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο η απουσία του στοίχισε στη ρωσική ομάδα 14,7 πόντους και 3,2 ασίστ, που είχε κατά μέσον όρο στο Top 16 και έδωσε τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να διεκδικήσει και παρ’ ολίγον να «κλέψει» τη νίκη από την πρώτη κιόλας αναμέτρηση στη Μόσχα.
Η «front line» της ΤΣΣΚΑ είναι πράγματι μνημειώδης (Κρστιτς, Χριάπα, Χάινς, Κάουν), ωστόσο το σύγχρονο μπάσκετ, και ειδικά το ευρωπαϊκό, παίζεται από τους κοντούς. Στους περιφερειακούς και δη τους πλέι μέικερ στηρίζεται όλη η στρατηγική μιας ομάδας, από εκείνους ξεκινά η δημιουργία και είναι υπεύθυνοι ώστε να τροφοδοτήσουν τους ψηλούς με σκοπό να γίνουν απειλητικοί.
Η ισορροπία της ΤΣΣΚΑ λοιπόν χάθηκε, οι Αμερικανοί Ααρον Τζάκσον και Τζέρεμι Πάργκο αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, τουλάχιστον στο πρώτο ματς, για το επίπεδο των πλέι οφ και ο Παναθηναϊκός, που δεν είχε πρόβλημα να «διαβάσει» αυτή τη χτυπητή αδυναμία, τιμώρησε τους αντιπάλους του και αν ήταν πιο αποτελεσματικός από τη γραμμή των 6,75 μ. (6/25 σουτ), ούτε θα είχε πάει το παιχνίδι στην παράταση ούτε θα είχε ηττηθεί η ελληνική ομάδα στη Μόσχα, όπου θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει εκ νέου τη νίκη τη Μεγάλη Παρασκευή (19.15, ΔΤ). Το τρίτο ματς θα διεξαχθεί στην Αθήνα τη Δευτέρα του Πάσχα (21.45, Novasports 2).
Η ιστορία λέει ότι ο Παναθηναϊκός εύκολα ή δύσκολα χάνει τον πρώτο αγώνα των πλέι οφ που δίνει εκτός έδρας, αλλά επιστρέφει δριμύτερος κατακτώντας τη νίκη στο δεύτερο ματς. Αυτό συνέβη τη σεζόν 2010-11 με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα, την οποία οι Πράσινοι νίκησαν (75-71) στο δεύτερο ματς στη Βαρκελώνη και με άλλες δύο νίκες στην Αθήνα κατέκτησαν την πρόκριση για το θριαμβευτικό Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης. Τη σεζόν 2011-12 η Μακάμπι πήρε το πρώτο ματς (το τρίτο στη σειρά) στο Τελ Αβίβ, αλλά ο «Εξάστερος» απάντησε με «διπλό» (78-69) φέρνοντας τη σειρά στην Αθήνα και κερδίζοντας την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης.
Πέρυσι υπέταξε (66-65) στο δεύτερο ματς την Μπαρτσελόνα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» ισοφαρίζοντας τη σειρά (1-1), αλλά οι Καταλανοί απάντησαν με νίκη στο ΟΑΚΑ και παίρνοντας άλλη μια στο γήπεδό τους, γιόρτασαν την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ του Λονδίνου. Αυτά τα τρία παραδείγματα αποδεικνύουν ότι ανεξαρτήτως ρόστερ και προπονητή ο Παναθηναϊκός έχει την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τη «φανέλα» ώστε να μπορεί να αντιδρά μετά την πρώτη ήττα μακριά από το ΟΑΚΑ.
Απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, βέβαια, για να πάμε και στο εφέτος, θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει ένα όπλο που είχε βάλει τη σφραγίδα του τα προηγούμενα χρόνια, αλλά στην πρεμιέρα των πλέι οφ στη Μόσχα δεν έβγαλε όλη την ισχύ του. Πρόκειται για τον αρχηγό Δημήτρη Διαμαντίδη, στον οποίο σε δύο περιπτώσεις, στις τελευταίες φάσεις της κανονικής διάρκειας και της παράτασης, του βγήκε όλη η κούραση, ίσως και ο εκνευρισμός από δικά του λάθη και συμπαικτών του, με αποτέλεσμα να «βραχυκυκλώσει».
Αυτό το τελευταίο είναι και το «κλειδί». Αναμφισβήτητα, ο 34χρονος Διαμαντίδης έχει χάσει σημαντικό ποσοστό της φρεσκάδας που είχε τις προηγούμενες σεζόν, ωστόσο θα πρέπει να το αντιληφθούν και οι υπόλοιποι περιφερειακοί του Παναθηναϊκού και να μην τα περιμένουν όλα από τον αρχηγό τους. Ο Ρόκο Ούκιτς τελείωσε το πρώτο ματς με 2 πόντους και μία ασίστ σε 17’22», ο Ραμέλ Κέρι περιορίστηκε στους 3 πόντους σε 11’13», ο Μάικ Μπράμος έμεινε άποντος σε 21’06» συμμετοχής, ενώ ο μοναδικός γκαρντ που προσπάθησε ήταν ο Ζακ Ράιτ (12 π., 2 ασ. σε 27’44»), ο οποίος λόγω της αδυναμίας στο μακρινό σουτ είναι αρκετά προβλέψιμος.
Αν οι συγκεκριμένες επιδόσεις βελτιωθούν και αν ο Στεφάν Λάσμε μπορέσει να αντέξει για περισσότερα λεπτά στο παρκέ απέναντι στους ψηλούς της ΤΣΣΚΑ (στο πρώτο ματς αποβλήθηκε με πέντε φάουλ έπειτα από 24’45» συμμετοχής), τότε και ο Διαμαντίδης δεν θα χρειαστεί να αγωνιστεί περισσότερο από όλους (32’58»), ενώ είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία, και οι Πράσινοι θα έχουν αρκετές πιθανότητες να πετύχουν τον στόχο τους στη Μόσχα.

HeliosPlus