Μέσα σε λίγες ώρες, όσες χωρίζουν τον πρώτο από τον δεύτερο αγώνα (Μ. Πέμπτη, 20.00, Novasports 2) των πλέι οφ της Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός δεν προλαβαίνει να αντιστρέψει τους ρόλους, ούτε να πετύχει θεαματική αγωνιστική μετάλλαξη απέναντι στην «πυραυλοκίνητη» Ρεάλ Μαδρίτης.
Η ισπανική ομάδα παραμένει το φαβορί για την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ του Μιλάνου (16-18 Μαΐου 2014), και αυτό το συμπέρασμα δεν εκπορεύεται από την άνετη επικράτησή της (88-71) που της απέφερε το 1-0 στο «Παλάθιο ντε Ντεπόρτες», αλλά οφείλεται στη διαφορά ποιότητας, ταχύτητας και βάθους που χωρίζει τις δύο περυσινές φιναλίστ του ιστορικού για τον Ολυμπιακό τελικού στο Λονδίνο. Οι «back-to-back» πρωταθλητές Ευρώπης συνεχίζουν να φέρουν την ταμπέλα και ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους ως το αουτσάιντερ της σειράς, που κρίνεται στις τρεις νίκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα διεκδικήσει τις πιθανότητές του για το σπάσιμο της έδρας της Ρεάλ.
Ξεκινάμε, λοιπόν, από αυτό το δεδομένο, ότι η πρωτοπόρος και αήττητη στο ισπανικό πρωτάθλημα (27-0) Ρεάλ, η οποία σε όλες τις διοργανώσεις μετρά συνολικά… 54 νίκες και μόλις 3 ήττες από το ξεκίνημα της σεζόν, διαθέτει ποιοτικότερους παίκτες και είναι καλύτερη ομάδα από τον εφετινό Ολυμπιακό. Οι Ερυθρόλευκοι καλούνται να ανασυνταχτούν και με αυτογνωσία να επιχειρήσουν να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο της άμεσης βελτίωσης. Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Οχι φυσικά αν ο Μπρεντ Πέτγουεϊ γίνει εν μιά νυκτί καλύτερος και εμπειρότερος από τον αρχηγό της Ρεάλ Φελίπε Ρέγες, ούτε αν ο Ματ Λοτζέσκι των 220.000 ευρώ σκαρφαλώσει στο επίπεδο του «υπερηχητικού» Ρούντι Φερνάντεθ των 3 εκατ. ευρώ!
Το πρώτο κομμάτι που πρέπει να βελτιώσει ο Ολυμπιακός είναι τα λάθη, που έδωσαν την ευκαιρία στην «οικοδέσποινα» να αποκτήσει φτερά στα πόδια πετυχαίνοντας εύκολα καλάθια. Από τα 15 λάθη των Ερυθρόλευκων τα 11 κατέληξαν σε αιφνιδιασμούς για τους γηπεδούχους, πληγώνοντας την ελληνική ομάδα και οπλίζοντας με ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τους Ισπανούς. Περισσότερη συγκέντρωση, καλύτερες αποστάσεις (spacing), στήριξη από τους περιφερειακούς προς τον αρχηγό Βασίλη Σπανούλη, καθώς και αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση από τους σουτέρ, θα βοηθήσουν τον Ολυμπιακό να «πατά» πιο σταθερά στο παρκέ και να γίνει πιο επικίνδυνος.
Ο περιορισμός των αβίαστων λαθών θα αναβαθμίσει την ποιότητα και της άμυνας των Ερυθρόλευκων, οι οποίοι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αρμονία στις επιστροφές τους και θα μπορέσουν να υλοποιήσουν το σχέδιο του κ. Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος καλείται να βρει τρόπους για να σταματήσει τους παίκτες της Ρεάλ που κάνουν τη διαφορά: ο πρώτος είναι ο Φερνάντεθ (20 π., 6 ρ., 5 ασ., 3 κλ., 1 λ.), ο οποίος «σκότωσε» τον Ολυμπιακό με κάθε πιθανό τρόπο, αλλά κυρίως με τα πολύ μακρινά σουτ του (4/6 τρ.). Ο δεύτερος ο «εγκέφαλος» Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο οποίος είχε 12 πόντους, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα, αλλά και 5 λάθη και ο τρίτος πυλώνας ο Νίκολα Μίροτιτς (15 π., 6 ρ., 5 κλ.), ο οποίος προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στους Πειραιώτες χάρη στο πληθωρικό ταλέντο και το μάκρος του.
Εξυπακούεται ότι οι Σέρχιο Γιουλ, Φελίπε Ρέγες και Γιάννης Μπουρούσης, με την εμπειρία που διαθέτουν από μεγάλες διοργανώσεις και κρίσιμους αγώνες, αποτελούν χρησιμότατες μονάδες, που χρήζουν μεγάλης προσοχής, ωστόσο αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να «βραχυκυκλώσει» το παιχνίδι των Φερνάντεθ, Ροντρίγκεθ και Μίροτιτς (με την άμυνά του θα γίνει αυτό, με τη σκληράδα, με το μπασκετικό ξύλο; –ας το αποφασίσουν οι Ερυθρόλευκοι, που υστερούν σε ατομικό ταλέντο έναντι των αντιπάλων τους) θα αυξήσουν τις ελπίδες τους για το 1-1.
«Το σκορ της σειράς είναι 1-0. Τίποτε περισσότερο. Πρέπει να ανασυγκροτηθούμε, να προστατέψουμε καλύτερα την μπάλα και να βελτιώσουμε τα ποσοστά μας. Είμαι σίγουρος πως η σειρά θα είναι μεγάλη» υποστήριξε ο Σπανούλης (18 π., 5 ασ., 5 λ. στο πρώτο ματς), ο οποίος επί 30 λεπτά αντιμετώπιζε τις σύνθετες άμυνες της Ρεάλ, αλλά είχε δίπλα του διστακτικούς συμπαίκτες (ειδικά ο Λοτζέσκι), που θα πρέπει να συνέλθουν από το… σοκ της παρθενικής συμμετοχής (για έξι παίκτες) στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και να απελευθερωθούν.
Να αντιληφθούν την εμπιστοσύνη που τους παρέχει ο προπονητής τους και να παίξουν το μπάσκετ που ξέρουν και μπορούν, συνειδητοποιώντας ότι η σειρά δεν τελειώνει στο 1-0, το 2-0 ή το 1-1, αλλά υπάρχουν αγώνες και στο ΣΕΦ και ότι ουδείς νοήμων θα τους στήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα αν ο Ολυμπιακός αποκλειστεί. Σε τελική ανάλυση, η εφετινή Ρεάλ είναι ανώτερη από τον Ολυμπιακό και αν οι Ερυθρόλευκοι καταφέρουν να την αποκλείσουν σε σειρά πέντε αγώνων θα πρόκειται για μεγαλύτερη υπέρβαση και από τον περυσινό θρίαμβο στο Λονδίνο.

HeliosPlus