Πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της Λίγκας VTB κ. Σεργκέι Ιβανόφ ανακοίνωσε τη λίστα με τους ετήσιους προϋπολογισμούς των ομάδων που συμμετέχουν. Η δημοσιοποίηση του μπάτζετ της ρωσικής ΤΣΣΚΑ Μόσχας προκαλεί ίλιγγο καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο ετήσιος προϋπολογισμός της είναι… 1,836 δισ. ρούβλια, ήτοι 36,8 εκατ. ευρώ, σχεδόν τρεις φορές περισσότερα από το μπάτζετ του Παναθηναϊκού!
Τα έξι αστέρια πάντως που είναι ραμμένα στην πράσινη φανέλα δεν μεταφράζονται σε ευρώ αλλά σε ισχυρή διοίκηση, μεθοδική προσπάθεια και «know how» από σπουδαίες προσωπικότητες του παγκόσμιου μπάσκετ. Συνεπώς στις αναμετρήσεις των πλέι οφ της Ευρωλίγκας με την «ομάδα του στρατού», αρχής γενομένης τη Μεγάλη Τετάρτη (19.00, Novasports 2) στη Μόσχα, δεν θα μετρήσουν τα συμβόλαια αλλά η προετοιμασία, η εφαρμογή της στρατηγικής, η αποφασιστικότητα και η κατάθεση ψυχής των αγωνιζομένων και των προπονητών τους.
Και άλλες φορές η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε υψηλότερο προϋπολογισμό από τον Παναθηναϊκό, αλλά αν εξαιρέσουμε τον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης το 2012, οι Πράσινοι ήταν εκείνοι που πανηγύριζαν τις νίκες και τα τρόπαια. Η αρχή είχε γίνει στον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ του Παρισιού το 1996, όταν με 35 πόντους του ασταμάτητου Ντομινίκ Ουίλκινς και 13 του νυν προπονητή Φραγκίσκου Αλβέρτη, το Τριφύλλι είχε υποτάξει (81-71) την ΤΣΣΚΑ και δύο ημέρες αργότερα είχε κατακτήσει τον τίτλο στον δραματικό τελικό με την Μπαρτσελόνα.
Στην Αθήνα το 2007 και στο Βερολίνο το 2009 επιβεβαιώθηκε ότι ο «εφιάλτης» του νυν προπονητή της ΤΣΣΚΑ κ. Ετορε Μεσίνα είχε ονοματεπώνυμο: Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Με τον ρέκορντμαν (οκτώ τρόπαια) της Ευρωλίγκας στο τιμόνι, οι Πράσινοι επικράτησαν (93-91) στον τελικό-θρίλερ στην Αθήνα και δύο χρόνια αργότερα υπέταξαν με παρόμοιο τρόπο (73-71) την επίσης εξάκις πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Βερολίνο στο μπασκετικό «κύκνειο άσμα» του «Φράνκι».
Η διαφορά σε σχέση με εκείνα τα (όχι και τόσο μακρινά) χρόνια είναι ότι ο Παναθηναϊκός, ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής, επέλεξε να μειώσει δραστικά το μπάτζετ, με αποτέλεσμα να μην έχει την ίδια ποιότητα σε όλες τις θέσεις όπως η ΤΣΣΚΑ. Και αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνονται οι Πράσινοι και έχουν μάθει να ζουν με αυτό. Η «front line» της ΤΣΣΚΑ θεωρείται αχτύπητη (Κρστιτς, Κάουν, Χάινς, Χριάπα) και για να μπορέσει η ελληνική ομάδα να αντεπεξέλθει θα χρειαστεί υπέρβαση από όλους τους ψηλούς, έμπειρους (Μπατίστ, Φώτσης, Μαυροκεφαλίδης) και αθλητικούς (Λάσμε, Γκιστ).
Και αν ο Αλβέρτης μνημόνευσε στις δηλώσεις του την πανίσχυρη γραμμή των ψηλών της ΤΣΣΚΑ («Πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάποια δικά μας πράγματα σε σχέση με τα μεγάλα κορμιά που διαθέτει η αντίπαλη ομάδα. Θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια, ειδικά μέσα στη ρακέτα»), θα έχει σίγουρα διαπιστώσει ότι η… αχίλλειος πτέρνα της είναι η περιφερειακή γραμμή, ελλείψει μάλιστα του «εγκεφάλου» Μίλος Τεόντοσιτς λόγω τραυματισμού από τους δύο πρώτους αγώνες της σειράς. Το βάρος της δημιουργίας και της εκτέλεσης αναγκαστικά θα πέσει στους Αμερικανούς Ααρον Τζάκσον και Τζέρεμι Πάργκο, συνεπώς αυτό θα είναι το κλειδί για τους Πράσινους, οι οποίοι με όσες δυνάμεις και κορμιά διαθέτουν θα επιδιώξουν να… ξελιγώσουν τους αντιπάλους τους ώστε να αποκόψουν κυρίως τη δημιουργία τους προς τους πολύ ποιοτικούς ψηλούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤΣΣΚΑ είναι αήττητη σε οκτώ σειρές πλέι οφ στην ιστορία της διεκδικώντας την ενδέκατη παρουσία της στο Φάιναλ Φορ τα 12 τελευταία χρόνια, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει τις πέντε από τις επτά σειρές πλέι οφ από τη σεζόν 2004-05 και διεκδικεί τη δωδέκατη παρουσία του στη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ (Μιλάνο, 16-18 Μαΐου). Επιπροσθέτως η αντίπαλος του Τριφυλλιού διαθέτει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση του Top 16 πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 83,4 πόντους κατά μέσον όρο, κατέχοντας τη δεύτερη θέση στη σχέση ασίστ/λαθών (21,1/10,9), πάλι με πρώτη τη Ρεάλ.
Την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός υστερεί πολύ σε αυτό το κομμάτι (προτελευταίος στο Top 16) με 15,7 ασίστ και 14 λάθη κατά μέσον όρο, αριθμούς που πρέπει να βελτιώσει αν σκοπεύει να είναι ανταγωνιστικός απέναντι σε μια πληρέστερη ομάδα. Οσο για το βασικό όπλο του ΠΑΟ; Αυτό είναι η άμυνα που, σημειωτέον, ήταν η καλύτερη στο Top 16 καθώς δεχόταν μόλις 68,4 πόντους κατά μέσον όρο. Αν οι Πράσινοι περιορίσουν τον επιθετικό οίστρο της ΤΣΣΚΑ γύρω στους 70 πόντους, θα έχουν τύχη, σε αντίθετη περίπτωση η υπόθεση πρόκριση θα δυσκολέψει πολύ…

HeliosPlus