Ένα από τα κλασικότερα ζευγάρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα συναντηθεί τη Μεγάλη Τετάρτη (19.00, Novasports 2) στη Μόσχα, όπου ο εξάκις πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει την επίσης εξάκις πρωταθλήτρια Ευρώπης «οικοδέσποινα» ΤΣΣΚΑ στην πρεμιέρα των πλέι οφ της Ευρωλίγκας, που κρίνονται στις τρεις νίκες.

Οι Πράσινοι έχουν συναντήσει την «ομάδα του στρατού» 25 φορές και έχουν αναδειχθεί νικητές τις 13, συμπεριλαμβανομένων των τελικών των Φάιναλ Φορ της Αθήνας το 2007 (93-91) και του Βερολίνου το 2009 (73-71), καθώς και του ημιτελικού στο Φάιναλ Φορ του Παρισιού (81-71) το 1996. Αντιθέτως, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας απέκλεισε (66-64) τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης το 2012, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πανηγυρίσει, αφού έχασε τον τίτλο από την επική ανατροπή του Ολυμπιακού.
«Ουσιαστικά τώρα ξεκινά η χρονιά για εμάς. Ό,τι έχουμε κάνει, θέλουμε να βγει στο γήπεδο σε αυτή τη σειρά. Αν θα πάρουμε μια νίκη στη Μόσχα, δεν εγγυάται και την πρόκριση. Διότι μπορεί να είμαστε καλοί στη Μόσχα και να πετύχουμε τον στόχο μας, αλλά στην Αθήνα να μην τα καταφέρουμε. Για αυτό πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και ανεξαρτήτως έδρας. Πρωταρχικά, λοιπόν, μας απασχολεί ο αγώνας της Μεγάλης Τετάρτης», σχολίασε ο έμπειρος φόργουορντ του Τριφυλλιού Αντώνης Φώτσης και αναφέρθηκε στη δυναμική της ρωσικής ομάδας, η οποία θα φιλοξενήσει και τον δεύτερο αγώνα της σειράς στην έδρα της (Μεγάλη Παρασκευή, 19.00, ΔΤ).
«Η ΤΣΣΚΑ είναι μια πολύ καλή ομάδα και η ιστορία της είναι γνωστή. Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη, γι’ αυτό και πάμε εκεί για να τα δώσουμε όλα προσπαθώντας για το καλύτερο», υποσχέθηκε ο «Batman» δίνοντας τη σκυτάλη των δηλώσεων στον τέως συμπαίκτη του και νυν προπονητή του Φραγκίσκο Αλβέρτη, με τον οποίο έχουν αναμετρηθεί ουκ ολίγες φορές με την ομάδα του κ. Ετορε Μεσίνα. «Πάμε να παίξουμε μια δύσκολη σειρά. Έχουμε το μειονέκτημα της έδρας απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα που διαθέτει εξαιρετικό υλικό. Εμείς θα βασιστούμε στα δικά μας στοιχεία θέλοντας να δείξουμε δίψα για διάκριση. Πάμε να δώσουμε τη μάχη μας για την πρόκριση στο Final Four», δήλωσε ο «Φράνκι».
Όσο για τα στοιχεία που έχει εντοπίσει ο Παναθηναϊκός; Ο νεόκοπος τεχνικός τόνισε: «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάποια δικά μας πράγματα σε σχέση με τα μεγάλα κορμιά που διαθέτει η αντίπαλη ομάδα (σσ.: Κρστιτς, Κάουν, Χριάπα, Χάινς). Θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια, ειδικά μέσα στη ρακέτα. Αυτά, όμως, είναι τεχνικά ζητήματα. Στόχος μας είναι να δείξουμε θέληση για την πρόκριση», υποστήριξε «οπλισμένος» με ισχυρό κίνητρο για τη νίκη που θα αποτελεί αγωνιστική υπέρβαση και θα ανοίξει την πόρτα του Φάιναλ Φορ του Μιλάνου (16-18 Μαΐου 2014).
Η πείρα, πάντως, του Αλβέρτη στη διοργάνωση είναι τόσο βαθιά, ώστε να μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να εμφανιστεί έτοιμος για σειρά πέντε αγώνων με την ΤΣΣΚΑ και όχι μόνο για ένα ματς ή μια νίκη: «Καμία νίκη δεν σου δίνει είτε πλεονέκτημα είτε μειονέκτημα. Πρόκειται για μια δύσκολη σειρά αγώνων, όπου απαιτείται συνεχής συγκέντρωση ώστε να τα καταφέρεις».