Στις 12 Μαΐου 2013 ο Ολυμπιακός σκαρφάλωσε στην κορυφή του ευρωπαϊκού Εβερεστ. Αποδίδοντας καταπληκτικό μπάσκετ και ανατρέποντας διαφορά 17 πόντων κατόρθωσε με πέντε τρίποντες «μαχαιριές» του Βασίλη Σπανούλη στο δεύτερο ημίχρονο να υποτάξει τη Ρεάλ Μαδρίτης και με το εκκωφαντικό 100-88 να κατακτήσει τον δεύτερο σερί ευρωπαϊκό τίτλο του στο Λονδίνο.
Οι Ερυθρόλευκοι αντιμετωπίζουν εκ νέου τη «Βασίλισσα», αυτή τη φορά όμως σε σειρά (μάξιμουμ πέντε) αγώνων και όχι σε μια αναμέτρηση διάρκειας 40 λεπτών, με στόχο την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ του Μιλάνου (16-18 Μαΐου 2014). Είναι προφανές λοιπόν ότι για να καταφέρουν να αποκλείσουν την πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης, όχι μόνο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά από την αρχή της εφετινής σεζόν, ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να ξεκινήσει την πορεία του προς το εφετινό Εβερεστ από τους πρόποδες, δηλαδή από την αρχή.

Μετά το νικητήριο τρίποντο του «Kill Bill» στην πρόσφατη δραματική νίκη επί του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, στο φινάλε του Top 16, η αυτοπεποίθηση των Ερυθρόλευκων «χτυπάει» κόκκινο. Φρόντισε όμως και η ίδια η Ρεάλ Μαδρίτης να «οπλίσει» με ισχυρότατο κίνητρο τους παίκτες του κ. Γιώργου Μπαρτζώκα, από τη στιγμή που επέλεξε να ηττηθεί από τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας, ούτως ώστε να αποφύγει στον δρόμο της τον Παναθηναϊκό και να συγκρουστεί μετωπικά με τον περυσινό δήμιό της στο Λονδίνο.

«Δεν μας ενδιαφέρει τι έκανε η Ρεάλ. Πρόβλημά τους. Εμείς παίζουμε για να κερδίζουμε όλα τα παιχνίδια, αυτό θα κάνουμε και στη Μαδρίτη»
υποστήριξε ο ηγέτης του Ολυμπιακού δίνοντας το στίγμα της αναμέτρησης και της διάθεσης των πρωταθλητών Ευρώπης να κλέψουν τουλάχιστον μία νίκη στους δύο επικείμενους αγώνες στη Μαδρίτη, ώστε με αυτό το σημαντικό λάφυρο στις αποσκευές τους οι Πειραιώτες να επιστρέψουν στην Αθήνα και να διεκδικήσουν την πρόκριση στην έδρα τους.
Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και εφέτος, στην Ευρωλίγκα δεν υπάρχουν… άτρωτες ομάδες. Και αυτό το επιχείρημα, ειδικά οι ελληνικές ομάδες, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, που τυγχάνει να έχουν κατακτήσει τα τέσσερα από τα πέντε τελευταία τρόπαια, το έχουν αποδείξει περίτρανα: ο μεν Παναθηναϊκός στα πλέι οφ της σεζόν 2010-11, όταν με σκορ 3-1 απέκλεισε το φαβορί Μπαρτσελόνα, ο δε Ολυμπιακός στα δύο τελευταία Φάιναλ Φορ, όπου υπέταξε με κάθε τρόπο (με αργό και γρήγορο μπάσκετ) τα φαβορί ΤΣΣΚΑ Μόσχας το 2012 και τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2013.
Ο παραπάνω συλλογισμός βέβαια δεν θα πρέπει να εφησυχάζει τους Πειραιώτες, οι οποίοι εμφανίζονται ασθενέστεροι σε σχέση με τον περυσινό τελικό, όπου πλάι στον Σπανούλη πρωταγωνίστησαν οι Εϊσι Λο, Κάιλ Χάινς, Πέρο Αντιτς και Κώστας Παπανικολάου, οι οποίοι δεν φορούν πλέον τα ερυθρόλευκα. Και θα πρέπει να αναδείξουν νέους πρωταγωνιστές δίπλα στον ηγέτη τους, αν θέλουν να εμφανιστούν ανταγωνιστικοί απέναντι στην ομάδα με την καλύτερη επίθεση (μ.ό. 86,6 π.) και την καλύτερη σχέση ασίστ/λαθών (μ.ό. 18,7 ασ./10,3 λ.) στην Ευρωλίγκα. Μια ομάδα με «δολοφονική» περιφερειακή γραμμή (Φερνάντεθ, Ροντρίγκεθ, Γιούλ, Ντρέιπερ, Ντάρντεν) και ποιοτικούς, αλλά ευάλωτους ψηλούς (Μπουρούσης, Μίροτιτς, Ρέγες, Μέχρι).

«Δεν ξέρω αν ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος ή χειρότερος από πέρυσι. Ξέρω ότι είναι πολύ καλή ομάδα που θα έλθει εδώ χωρίς πίεση –μην ξεχνάτε πως ξέρω καλά αυτή την ομάδα –και θα προσπαθήσει να νικήσει. Πρέπει να κάνουμε το παιχνίδι μας. Θέλουμε να παίξουμε δυνατή ομαδική άμυνα και θα προσπαθήσουμε να τους «σκοτώσουμε». Αγωνιζόμαστε στην έδρα μας, παλέψαμε για να αποκτήσουμε το πλεονέκτημα όλη τη σεζόν. Τώρα πρέπει να τους «σκοτώσουμε»»
δήλωσε στους ισπανούς δημοσιογράφους ο πρώην Ερυθρόλευκος (2006-2011) Γιάννης Μπουρούσης μαρτυρώντας το ισχυρό κίνητρό του και δίνοντας… πολεμική διάσταση στις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό.

HeliosPlus