Τέτοια εποχή πριν από οκτώ χρόνια, ο νορβηγός προπονητής του Ολυμπιακού κ. Τροντ Σόλιντ δήλωνε «σοφότερος» έπειτα από τη νίκη (3-2) του Λεβαδειακού επί των πρωταθλητών. Μάλιστα, η ομάδα της Βοιωτίας που είχε στον πάγκο της τον άλλοτε παίκτη και προπονητή των Ερυθρολεύκων κ. Τάκη Λεμονή μόλις στο 17′ είχε πετύχει τρία γκολ (3-0), παίρνοντας βαθιά βαθμολογική ανάσα στη μάχη που έδινε για την παραμονή στην κατηγορία.«Το Σάββατο έγινα 47 ετών και κάθε ημέρα νιώθω να γίνομαι πιο σοφός. Σήμερα όμως έγινα σοφότερος. Είδα αυτό που είδα και δεν θέλω να σχολιάσω κάτι για τον αγώνα»ήταν τα χαρακτηριστικά λόγιατου κ. Σόλιντ, ο οποίος ως πρωτάρης στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν γνώριζε ότι παραδοσιακά τα αποτελέσματα των τελευταίων κρίσιμων αγωνιστικών προκαλούν ψιθύρους, σενάρια συνωμοσίας, ίντριγκες, αμφιβολίες, συμμαχίες και έχθρες, ακόμη και αν όλα έχουν παιχτεί καθαρά εντός των γραμμών του γηπέδου. Για αυτό και στη συνείδηση των φιλάθλων έχει περάσει ότι το παιχνίδι δεν παίζεται και τόσο καθαρά. Ηδη στη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν υπήρξαν αρκετά ειρωνικά σχόλια, ιδίως στα social media, για τη μεταμόρφωση ομάδων που, μολονότι έδιναν μάχη για την παραμονή στην κατηγορία, από Κυριακή σε Κυριακή μετατρέπονταν σε μικρές… Μπαρτσελόνες που προσέφεραν γκολ και θέαμα.
Αν μη τι άλλο πάντως, η εφετινή μάχη στην ουρά της βαθμολογίας υπήρξε αγωνιώδης και δραματική καθώς μέχρι και την προηγούμενη (προτελευταία) αγωνιστική κινδύνευαν με υποβιβασμό οι 10 από τις 18 ομάδες της Σούπερ Λίγκας! Ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Παναιτωλικός, ο Λεβαδειακός και η Καλλονή εξασφάλισαν την παραμονή τους και πλέον σήμερα (19.00) θα παιχτεί η τελευταία πράξη του… δράματος για τον άτυχο (17ο στη βαθμολογία) που θα ακολουθήσει τον δρόμο του ήδη καταδικασμένου Αρη με απευθείας υποβιβασμό αλλά και τον 16ο που θα δώσει αγώνα μπαράζ με τον τρίτο των πλέι οφ της Φούτμπολ Λιγκ (οι δύο πρώτοι προβιβάζονται απευθείας).
Το κατά πολλούς, πριν από μερικές εβδομάδες, «μαξιλαράκι» των 33 βαθμών που θα προσέφερε βέβαιη σωτηρία ανέβηκε κατακόρυφα καθώς, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να μην αρκούν ούτε οι 38 βαθμοί, γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην αποψινή τελευταία αγωνιστική. Η βαθμολογία έχεις ως εξής για τις πέντε ομάδες που αναζητούν φως στην άκρη του τούνελ: Πανιώνιος 38 β., Πλατανιάς 37, Απόλλων 36, Ξάνθη 35 και Βέροια 35. Απαντες έχουν ελπίδες (άλλοι περισσότερες και άλλοι λιγότερες) παραμονής και άπαντες κινδυνεύουν με υποβιβασμό στη Β’ Εθνική.
Σε πιο πλεονεκτική θέση πάντως βρίσκονται ο Πανιώνιος και ο Πλατανιάς οι οποίοι όχι μόνο έχουν περισσότερους βαθμούς στο αποκαλούμενο «γκρουπ του θανάτου» αλλά αναμετρώνται και μεταξύ τους. Στους Νεοσμυρνιώτες που υποδέχονται την ομάδα των Χανίων αρκεί μια ισοπαλία, κάτι που ενδεχομένως θα αποδειχθεί αρκετό και για τους Κρητικούς οι οποίοι υπερτερούν σε περίπτωση ισοβαθμίας (στους 38) με την Ξάνθη ή ακόμη και στην τριπλή ισοβαθμία με Ξάνθη και Βέροια. Αντιθέτως, ο Πλατανιάς θα οδηγηθεί στα μπαράζ εφόσον ισοβαθμήσει με τη Βέροια ενώ θα κινδυνεύσει με άμεσο υποβιβασμό αν ηττηθεί στη Νέα Σμύρνη και οι έτεροι συνδιεκδικητές νικήσουν.
Σαφώς δυσκολότερο έργο έχει ο Απόλλων ο οποίος μολονότι διαθέτει έναν βαθμό περισσότερο από την Ξάνθη και τη Βέροια δοκιμάζεται στην έδρα του πρωταθλητή Ολυμπιακού. Η Ελαφρά Ταξιαρχία αναζητεί ένα αγωνιστικό θαύμα για να αποφύγει τις… περιπέτειες αφού μόνο σε περίπτωση νίκης μπορεί να νιώθει ασφαλής. Αντιθέτως, ακόμη και αν αποσπάσει βαθμό από τους Ερυθρολεύκους θα πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα της Ξάνθης που υποδέχεται τον Παναθηναϊκό και της Βέροιας που αντιμετωπίζει στην έδρα της τον Αστέρα Τρίπολης. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε τούτο το δυσεπίλυτο σταυρόλεξο δίνει το βαθμολογικό κίνητρο που έχουν τόσο οι Πράσινοι όσοι και οι Αρκάδες οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο πλασάρισμα στα επερχόμενα πλέι οφ για τις θέσεις που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ. Πάντως, η Ξάνθη και η Βέροια διατηρούν ελπίδες ακόμη και σε περίπτωση ισοπαλίας ενώ στη μεταξύ τους ισοβαθμία υπερτερεί η πρώτη.
Σημειωτέον ότι σε περίπτωση ισοβαθμίας, πρώτο κριτήριο αποτελούν τα αποτελέσματα των ομάδων που ισοβαθμούν και δεύτερο η διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς ενώ, εφόσον υπάρξει απόλυτη ισορροπία, θα ακολουθήσει αγώνας μπαράζ. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να προκύψει μπαράζ πριν από το μπαράζ. Τουτέστιν να αναμετρηθούν σε νοκ άουτ ματς δύο ομάδες που ισοβαθμούν, με τον ηττημένο να υποβιβάζεται απευθείας και τον νικητή να οδηγείται σε νέο μπαράζ παραμονής με την τρίτη ομάδα της Φούτμπολ Λιγκ!
Οπως γίνεται αντιληπτό, στα 90 λεπτά που απομένουν για τη λήξη της κανονικής περιόδου όλα είναι ρευστά καθώς οι εμπλεκόμενες ομάδες θα έχουν τα μάτια στραμμένα στο δικό τους ματς και τα αφτιά προς τον πάγκο ή την εξέδρα περιμένοντας τα νέα από τα υπόλοιπα παιχνίδια των… μελλοθανάτων.
Οι μούντζες στον Μίετσελ και η δήλωση του Ρατζίνσκι
Οι τελευταίες αγωνιστικές του ελληνικού πρωταθλήματος πάντοτε προσέφεραν… ενδιαφέρουσες ιστορίες. Από το περιβόητο νικηφόρο ματς του Λεβαδειακού επί του Ολυμπιακού το 2006 ως τις μούντζες των παοκτσήδων προς τον παίκτη της ομάδας τους Μάρτσιν Μίετσελ, ο οποίος, έχοντας άγνοια της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, σκόραρε εις βάρος του Απόλλωνα Καλαμαριάς και λίγο έλειψε να σώσει τον συμπολίτη αλλά μισητό αντίπαλο Αρη και από τη μεγάλη έχθρα που γέννησε απέναντι σε Λάρισα και Αθηναϊκό ο υποβιβασμός του Πανιωνίου το 1992 ως τη σωτηρία του Εργοτέλη το 2008, όταν κατά την τελευταία κρίσιμη αγωνιστική η Ξάνθη υποδέχθηκε τους Κρητικούς παίζοντας σχεδόν με τα δεύτερα. Είναι από τις λίγες φορές πάντως που έστω και εκ των υστέρων κάποιος παίκτης αναφέρθηκε σε ένα τέτοιο παιχνίδι. «Ο αντίπαλός μας πάλευε για την παραμονή αλλά δεν χρειάστηκε να μοχθήσει πολύ για να μας κερδίσει» δήλωσε μήνες αργότερα ο καναδός στράικερ των Ακριτών Τόμας Ρατζίνσκι (προκάλεσε την έντονη αντίδραση και των δύο ΠΑΕ), ο οποίος προσέθεσε ότι η ομάδα του «έπαιξε με έξι παίκτες που δεν είχαν αγωνιστεί σχεδόν ποτέ» και ότι, «όταν στο ημίχρονο μπήκα στα αποδυτήρια κλωτσώντας ό,τι έβρισκα μπροστά μου για να προκαλέσω την αντίδραση των συμπαικτών μου, αυτοί έβαλαν τα γέλια. Γι’ αυτό και δεν δέχθηκα να αγωνιστώ στο δεύτερο ημίχρονο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ