Με ένα καλάθι που υπάρχει μόνο στα highlights της καριέρας του Βασίλη Σπανούλη, ο Ολυμπιακός έβαλε τέλος στην κυριαρχία του Παναθηναϊκού στα τελευταία ματς (3-0 σερί και 7-1 στους οκτώ αγώνες που είχαν προηγηθεί), νίκησε με 68-65 τους Πράσινους και εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου θα αντιμετωπίσει στον προημιτελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Ο Παναθηναϊκός, που ήταν εκπληκτικός στην άμυνα αλλά είχε πολλά λάθη στην επίθεση θα αντιμετωπίσει την Ρεάλ Μαδρίτης κι αυτά τα «ζευγαρώματα» μπορούν να αλλάξουν μόνο αν το βράδυ της Παρασκευής (11/4) οι Μαδριλένοι ηττηθούν από τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας.
Να διαλέξουν αντίπαλο η παρέα του Μπουρούση, του Φερνάντεθ, του Ροντρίγκεθ, του Μίροτιτς και των υπολοίπων παικτών του Λάσο; Δεν είναι λογικό. Σίγουρα πάντως οι δύο ελληνικές ομάδες, με το πάθος και την αγωνιστικότητα που επέδειξαν δεν είχαν τέτοιες σκέψεις στο μυαλό τους. Έπαιξαν για τη νίκη και κατέθεσαν τόση ενέργεια στο παρκέ του ΣΕΦ, που διέψευσαν όσους κοιτούσαν τη βαθμολογία και έκριναν το κίνητρο του ελληνικού clasico από τους βαθμούς. Το κίνητρο για τη νίκη στα ντέρμπι των δύο «αιωνίων» είναι πάντα πολύ μεγαλύτερο από οτιδήποτε άλλο και αυτό πιστοποιήθηκε για άλλη μια φορά στο αποψινό 40λεπτο.
Όλα κρίθηκαν στο φινάλε με τον Βασίλη Σπανούλη να δίνει τη νίκη στον Ολυμπιακό με ένα απίστευτο καλάθι στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Με 4ʼʼ στο ρολόι οι πρωταθλητές Ευρώπης έκαναν την επαναφορά και οι Πράσινοι επέλεξαν το γνωστό πλέον μαρκάρισμα με τον Γκιστ απέναντι στον αρχηγό του Ολυμπιακού. Ο Kill Bill με ένα τζαμπ-στοπ προς τα δεξιά, χωρίς ισορροπία έστειλα τη μπάλα στο καλάθι του ΠΑΟ και έγραψε το τελικό 68-65 κλέβοντας τη δόξα από τον Κώστα Σλούκα, που έκανε εκπληκτικό παιχνίδι και γύρισε στο τέλος το ματς για τον Ολυμπιακό με δύο τρίποντα του (από 56-62 ισοφάρισε σε 62-62) αλλά και τον Βαγγέλη Μάντζαρης που ήταν καθοριστικός για τους Ερυθρόλευκους.
Τα δεκάλεπτα: 12-16, 29-37, 46-48, 68-65
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 7 (1), Σερμαντίνι 2, Ντάνστον 12, Σπανούλης 9 (1), Περπέρογλου 3 (1), Παπαπέτρου 5 (1), Σλούκας 12 (4), Κόλλινς, Σίμμονς, Μάντζαρης 11 (2), Λοτζέσκι 7 (1).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλβέρτης): Μπράμος 3 (1), Κάρι 10 (1), Μπατίστ 4, Φώτσης 5 (1), Ούκιτς 6 (1), Λάσμε, Μαυροκεφαλίδης 17, Διαμαντίδης 2, Γκιστ 6, Ματσιούλις 4, Ράιτ 8.
Αποτελέσματα και πρόγραμμα:
Εʼ όμιλος: Φενέρμπαχτσε-Έφες Αναντολού 84-65, Μπαρτσελόνα-Λαμποράλ Κούτσα 86-97, Ουνικάχα Μάλαγα-Αρμάνι Μιλάνο (Παρασκευή 11/4)
ΣΤʼ όμιλος: Λοκομοτίβ Κουμπάν-Μπάγερν Μονάχου 84-75, Μακάμπι Τελ Αβίβ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 76-81. (Παρασκευή 11/4:) Ζαλγκίρις-Ρεάλ Μαδρίτης, Γαλατασαράι-Παρτίζαν.