Χωρίς το δυσβάσταχτο φορτίο της πίεσης που κυριεύει συνήθως τους άμεσα εμπλεκομένους (παίκτες και προπονητές) στα ντέρμπι «αιωνίων», Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα συναντηθούν την Πέμπτη (21/4, 21.45, ΔΤ, Novasports 2) στο ΣΕΦ για τη 14η (και τελευταία) αγωνιστική του Top 16 της Ευρωλίγκας.
Πίεση δεν υπάρχει καθώς αμφότεροι, Ερυθρόλευκοι και Πράσινοι, κατάφεραν να προκριθούν από την προτελευταία αγωνιστική, όχι απαραίτητα λόγω του «δώρου» της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ που ηττήθηκε (και) από τη Λαμποράλ Κούτσα στη Βιτόρια και ολοκληρώνει με απογοητευτικό τρόπο το ευρωπαϊκό ταξίδι της, αλλά γιατί οι «αιώνιοι» φρόντισαν χάρη στις δικές τους νίκες –ο Παναθηναϊκός επί της Ουνικάχα Μάλαγα στο ΟΑΚΑ και ο Ολυμπιακός επί της Αναντολού Εφές στο «Αμπντί Ιπεκτσί» –να χαράξουν τον δρόμο τους προς τα πλέι οφ.
Υπάρχει όμως το κίνητρο της νίκης που θα σημαίνει την κατάκτηση της τρίτης θέσης και ακόμη περισσότερο της επιβεβαίωσης, της καλής ψυχολογίας, του πρεστίζ, που πολλές φορές είναι έννοιες πιο σημαντικές από το βαθμολογικό κυνήγι για τον γηπεδούχο Ολυμπιακό και τον φιλοξενούμενο Παναθηναϊκό.
Οι κάτοχοι των πέντε από τους επτά τελευταίους τίτλους πρωταθλητή Ευρώπης (με εξαίρεση το 2008 στη Μαδρίτη και το 2010 στο Παρίσι) ισοβαθμούν στην ίδια θέση με 7 νίκες και 6 ήττες. Ανεξάρτητα όμως από το δικό τους αποτέλεσμα, θα χρειαστεί να περιμένουν ως το βράδυ της Παρασκευής (11/4, 19.45) για να πληροφορηθούν την έκβαση της αναμέτρησης Ζαλγκίρις Κάουνας – Ρεάλ Μαδρίτης και να μάθουν τον αντίπαλό τους στα πλέι οφ.
Ουσιαστικά, δηλαδή, αν έμπαινε μια ομάδα στη λογική να «επιλέξει», αυτή θα ήταν η Ρεάλ, που αγωνίζεται τελευταία, καθώς η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αγωνίζεται την ίδια μέρα με τους «αιώνιους» (Πέμπτη 10/4, 21.05) απέναντι στη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ. Υπάρχει βέβαια και το παρασκήνιο που λέει ότι για αγωνιστικούς λόγους οι «αιώνιοι» θα προτιμούσαν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας παρά τη Ρεάλ Μαδρίτης, οι απόψεις όμως διίστανται.
Είναι η τέταρτη φορά κατά την οποία συναντιούνται στο παρκέ οι κορυφαίες ελληνικές ομάδες, με τον Παναθηναϊκό να μετρά τρεις νίκες και μάλιστα σερί και όλες στο ΟΑΚΑ (Κύπελλο Ελλάδος 67-59, Πρωτάθλημα 58-48, Ευρωλίγκα 66-62) και τον Ολυμπιακό να έχει επικρατήσει μόνο στη μακρινή πρεμιέρα της Α1 (55-45, στις 14.10.2013).
Η κοινή συνέντευξη


«Τα παιχνίδια Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού είναι πάντα ιδιαίτερα, δεν υπάρχει ποτέ χαλαρότητα και έτσι πρέπει να είναι. Δεν είμαστε ανακουφισμένοι που το αποτέλεσμα δεν κρίνει την πρόκριση, είμαστε σίγουρα χαρούμενοι γι’ αυτό που καταφέραμε αλλά το κίνητρό μας είναι μεγάλο» υποστήριξε ο προπονητής του Ολυμπιακού κ. Γιώργος Μπαρτζώκας στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον ομόλογό του στον πράσινο πάγκο κ. Φραγκίσκο Αλβέρτη, με τον οποίο δεν έχουν αναμετρηθεί ποτέ σε προπονητικό επίπεδο.

«Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει στην Ελλάδα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, για οποιαδήποτε διοργάνωση κι αν μιλάμε. Το παιχνίδι πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα. Αυτό είναι λογικό και επόμενο. Η πίεση, ό,τι κι αν κρίνει το αποτέλεσμα, είναι δεδομένη. Πάντα θα είναι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός»
σχολίασε ο «μπαρουτοκαπνισμένος» σε ντέρμπι «αιωνίων» διάδοχος του κ. Αργύρη Πεδουλάκη στην τεχνική ηγεσία του Τριφυλλιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γηπεδούχος ΚΑΕ ανακοίνωσε «sold out» εισιτηρίων, ωστόσο πέρα από αυτό υπάρχει ένα στοιχείο που περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για τις δύο ΚΑΕ και κατ’ επέκταση το ελληνικό μπάσκετ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διοργανώτριας αρχής, το μεγαλύτερο ντέρμπι της Ευρώπης θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σε περισσότερες από… 100 χώρες, γεγονός στο οποίο τοποθετήθηκαν οι δύο προπονητές.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ελληνικό μπάσκετ. Περιμένω ένα υψηλού επιπέδου παιχνίδι και είμαι σίγουρος ότι και οι δύο ομάδες θα συνδράμουν σε αυτό. Η ατμόσφαιρα θα είναι ενθουσιώδης. Ελπίζω και είμαι σίγουρος ότι θα είναι και πολιτισμένη. Αυτό που θέλω λοιπόν είναι να καταλάβουν όλοι στην Ευρώπη και οπουδήποτε δουν το παιχνίδι ότι το ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο»
υπερθεμάτισε ο προπονητής του Ολυμπιακού, ο οποίος εκτός απροόπτου δεν θα έχει στη διάθεσή του τον τραυματία Γιώργο Πρίντεζη.
Την ίδια στιγμή ο Αλβέρτης παραδέχθηκε: «Είναι ένα παιχνίδι αντάξιο της φήμης του. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα το δουν τόσοι άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και αυτό που μένει είναι να παρακολουθήσουν ένα θέαμα αντάξιο των προσδοκιών».

HeliosPlus