Με μια αγωνιστική να απομένει για την ολοκλήρωση του Top16, η Ευρωλίγκα οδεύει προς την κορύφωσή της έχοντας ως τελικό προορισμό το Φάιναλ Φορ του Μιλάνου (16-18 Μαΐου).

Η επιλογή, λοιπόν, της διοργανώτριας αρχής να φιλοξενήσει συνέντευξη του Βασίλη Σπανούλη στην επίσημη ιστοσελίδα της μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης και MVP του Φάιναλ Φορ και στις τρεις συμμετοχές του (Βερολίνο 2009 με τον Παναθηναϊκό, Κωνσταντινούπολη 2012 και Λονδίνο 2013 με τον Ολυμπιακό).

Συν τοις άλλοις, το ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» στο ΣΕΦ (Πέμπτη 10/4, 21.45) επελέγη ως «αγώνας της εβδομάδας» από τη διοργανώτρια αρχή, καθώς πρόκειται για τη συνάντηση των δύο τελευταίων πρωταθλητών Ευρώπης, που έχουν κατακτήσει τους τέσσερις από τους πέντε τελευταίους τίτλους, με εξαίρεση το Φάιναλ Φορ του Παρισιού το 2010.
«Είναι δύσκολο να σου δίνουν τα κλειδιά και να σου λένε «τώρα είσαι αυτός που θα οδηγήσεις την ομάδα στα τρόπαια. Επειτα από τόσα χρόνια, έχω μάθει να σηκώνω αυτό το βάρος στους ώμους μου. Δεν είμαι όμως, μόνος μου. Όλα τα παιδιά μαζί οδηγήσαμε τον Ολυμπιακό στην κορυφή. Και αυτή ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία», σχολίασε ο «Kill Bill» για να ξεκαθαρίσει ότι κοιτάζει μόνο μπροστά: «Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα έχουμε νέα πράγματα μπροστά μας, νέα κίνητρα. Θα κοιτάξω πίσω, μόνο όταν τελειώσω την καριέρα μου».
«Δεν είμαι ο τύπος που έχει υψηλά ποσοστά. Αλλά κάθε φορά έχω 2-3 αμυντικούς μπροστά στο πρόσωπο μου. Η αλήθεια είναι πως έχω συνηθίσει πια να παίζω υπ’ αυτές τις συνθήκες. Πρέπει πάντα να είμαι πιο επιθετικός, να παίρνω κάποιους ανθρώπους μαζί μου. Αν δεν με προσέξουν οι αντίπαλοι, θα φτάσω μέχρι το καλάθι. Αν με προσέξουν, κοιτάζω να πασάρω στον ελεύθερο συμπαίκτη μου», τόνισε ο άσος του Ολυμπιακού, ο οποίος μίλησε και για… πνευματικά ζητήματα.
«Τίποτε δεν μπορεί να με ρίξει, να με κάνει να αισθανθώ άσχημα. Αυτό το παιχνίδι δεν υπάρχει μόνο για να κερδίζεις. Για να γίνεις μεγάλος νικητής, πρέπει πρώτα να μάθεις να χάνεις. Για εμένα λοιπόν, νικητής είναι αυτός που όταν πέφτει, σηκώνεται αμέσως και είναι πιο δυνατός. Αυτή ήταν η ιστορία της ζωής μου. Έπεσα πολλές φορές, αλλά έπειτα από κάθε μια σηκωνόμουν πιο δυνατός», εξομολογήθηκε και εν συνεχεία αποκάλυψε τη σχέση του με τον Θεό. «Προέρχομαι από θρησκευόμενη οικογένεια και ομολογώ πως παίρνω δύναμη και έμπνευση από την πίστη στο Θεό. Νιώθω ευλογημένος και μόνο που μπορώ και παίζω αυτό το παιχνίδι».
Οι οικοδεσπότες της συνέντευξης εμφανίστηκαν… διαβασμένοι αναφέροντας ένα προσωπικό στοιχείο, που συντροφεύει τον Σπανούλη στην αθλητική διαδρομή του: Κάθε φορά που η σύζυγός του περιμένει παιδί, ο ίδιος κατακτά την Ευρωλίγκα και βγαίνει MVP στο Φάιναλ Φορ. Τρεις γιοι, τρεις τίτλοι! «Είναι απίστευτο! Δεν ξέρω όμως, να σας πω αν είναι τύχη ή πεπρωμένο. Η αλήθεια είναι πως δεν πηγαίνουμε για τέταρτο παιδί, αλλά αν μάθω πως η σύζυγος μου είναι ξανά έγκυος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αυτοπεποίθηση μου θα εκτοξευθεί στα ύψη».
Κλείνοντας, ο διεθνής γκαρντ ανέφερε το μόττο που ακολουθεί στη ζωή του: «Αν αξίζεις κάτι, θα το αποκτήσεις. Μπορεί κάποιες φορές να νιώσεις κουρασμένος, μπορεί να σου πουν ότι δεν θα τα καταφέρεις. Αν συνεχίσεις τη σκληρή δουλειά και έχεις υπομονή, αργά ή γρήγορα, θα πάρεις αυτό που θες».