Η εικονιζόμενη δεν είναι μια συνηθισμένη κωπηλατική ομάδα. Είναι η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία προπονείται στον Τάμεση εν όψει του περίφημου αγώνα με το Κέιμπριτζ που πρόκειται να διεξαχθεί την Κυριακή. Η Οξφόρδη θα παλέψει για να διατηρήσει τον τίτλο που κατέκτησε πέρυσι και να κλείσει έτσι ακόμη περισσότερο την ψαλίδα των τίτλων που τη χωρίζουν από την παραδοσιακή αντίπαλό της. Το Κέιμπριτζ προηγείται με 81 τίτλους έναντι 77 της Οξφόρδης (ένας αγώνας έληξε με ταυτόχρονο τερματισμό) σε έναν θεσμό που ξεκίνησε το 1829 και θα γιορτάσει εφέτος την 160ή έκδοσή του.
Οι αλήθειες του σερ Αλεξ
«Το μεγαλύτερο δώρο τους προς εμένα ήταν η άνεση χρόνου να δημιουργήσω έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο περισσότερο από μια ποδοσφαιρική ομάδα» αναφέρει για τους Μπόμπι Τσάρλτον και Μάρτινς Εντουαρτς, «αφεντικά» του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον, στην αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά (εκδόσεις Παπαδόπουλος). Ενα βιβλίο απόσταγμα μιας μοναδικής εμπειρίας και πορείας ενός από τους σπουδαιότερους προπονητές που γέννησε το βρετανικό ποδόσφαιρο. Ενα μάθημα ποδοσφαίρου και διαχείρισης ανθρώπων, εξαιρετικά χρήσιμο όχι μόνο για επίδοξους και νυν προπονητές, αλλά και για όλους τους ανθρώπους του αθλήματος. Ταυτόχρονα μια αποκαλυπτική αυτοβιογραφία μέσα από την οποία παρελαύνουν μεγάλες βεντέτες, από τον Ντέιβιντ Μπέκαμ μέχρι τον Κριστιάνο Ρονάλντο, και επεισόδια που έχουν γράψει την ιστορία της μεγάλης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Φέργκιουσον.
Τα «γαλλικά» και η συμφωνία
Μαθήματα «γαλλικών» παραδόθηκαν την Πέμπτη στη συνεδρίαση του ΔΣ της Σούπερ Λίγκας όπου συμμετείχαν και οι πρόεδροι των κορυφαίων ομάδων του πρωταθλήματος. Η ατμόσφαιρα αρχικά ήταν εκρηκτική, σχεδόν στα όρια της σύρραξης, αλλά τελικώς εκτονώθηκε, για να καταλήξει σε έναν αμοιβαίο συμβιβασμό. Από τη μια πλευρά οι «επαναστάτες» (κυρίως ο ΠΑΟ και ο ΠΑΟΚ) δέχθηκαν να υπογράψουν κείμενο καταδίκης των δυσφημιστικών δηλώσεων κατά του πρωταθλήματος ενώ από την άλλη ο Ολυμπιακός έκανε αποδεκτό το αίτημά τους για αλλαγές «για τη βελτίωση συγκεκριμένων θεσμικών θεμάτων του εν γένει χώρου του ποδοσφαίρου». Ο χρόνος θα δείξει αν η εξέλιξη αυτή είναι μια συμφωνία «win, win».
«Ταξικές» μάχες στα καλάθια
Στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας οι δύο μεγάλοι του ελληνικού μπάσκετ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, πρόκειται να αντιμετωπίσουν τη Ρεάλ και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας χωρίς ακόμη να γνωστή η ακριβής διασταύρωση των ζευγαριών. Το ενδιαφέρον σε αυτές τις συγκρούσεις είναι ότι πρόκειται για αναμετρήσεις μεταξύ «πλουσίων» και «φτωχών», με τις ελληνικές ομάδες να βρίσκονται στο κάτω μέρος της κλίμακας του πλούτου. Μαδριλένοι και Μοσχοβίτες έχουν υπερδιπλάσιους προϋπολογισμούς από Πειραιώτες και Αθηναίους αλλά βλέπουν τα τελευταία χρόνια τις δύο ελληνικές ομάδες να κυριαρχούν στην Ευρωλίγκα έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο τα 4 από τα 5 τελευταία χρόνια. Ο προϋπολογισμός της ΤΣΣΚΑ Μ. ανέρχεται στα 38 εκατ. ευρώ, της Ρεάλ στα 30 εκατ., ενώ τα μπάτζετ των «αιώνιων» κυμαίνονται από 12 έως 15 εκατ. ευρώ. Οι προσεχείς αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων φιλοδοξούν να πάρουν εκδίκηση σε μια μάχη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και… ταξική.
***
Ο Σεούνγκ Γου Λι θεωρείται ο επόμενος Μέσι. Ο 16χρονος Νοτιοκορεάτης, εκτός του ότι ξεχειλίζει από ταλέντο, έχει αναπτυχθεί στην καλύτερη Ακαδημία, αυτήν της Μπαρτσελόνα. Μόνο που για τα… πόδια του Σεούνγκ αλλά και άλλων 9 πιτσιρικάδων που ανατρέφει στη Μασία ο καταλανικός σύλλογος τιμωρήθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA). Αν η απόφαση αυτή δεν αλλάξει, οι Μπλαουγκράνα κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός μεταγραφικού παζαριού για δύο περιόδους και μάλιστα σε μια στιγμή που καίγονται για την απόκτηση τερματοφύλακα και σέντερ μπακ. Πάντως, σύμφωνα με τους Καταλανούς, πίσω από την απόφαση της FIFA βρίσκεται δάκτυλος αντίπαλης ομάδας…
€12.500.000.000

Αλώβητο μοιάζει να είναι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και δη τα κορυφαία εθνικά πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου, τουτέστιν το αγγλικό, το ισπανικό, το γερμανικό, το ιταλικό και το γαλλικό. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Διεθνές Κέντρο Μελετών για τον αθλητισμό από την περίοδο 2008-2009 μέχρι σήμερα, το ποσό για μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν από τις ομάδες αυτών των πέντε πρωταθλημάτων ανήλθε, ούτε λίγο ούτε πολύ, στα 12,5 δισ. ευρώ! Ποσό χωρίς αμφιβολία ιλιγγιώδες για την εποχή της λιτότητας που διανύει η Ευρώπη.
Μέτρο κατά της παιδοφιλίας

Τα κρούσματα παιδοφιλίας που παρουσιάστηκαν (και) στον ιταλικό αθλητισμό υποχρέωσαν τις Αρχές της γείτονος χώρας να προχωρήσουν σε μέτρα. Αρχής γενομένης από σήμερα, όσοι προπονητές, γυμναστές και άνθρωποι άλλων ειδικοτήτων ασχολούνται με παιδικές ομάδες και γενικότερα προπόνηση και εκγύμναση παιδιών θα πρέπει να προσκομίζουν λευκό ποινικό μητρώο προκειμένου να προσληφθούν ή να συνεχίσουν να εργάζονται. Το μέτρο αυτό ανταποκρίνεται σε ευρωπαϊκή οδηγία του 2011, την οποία η Ιταλία αποφάσισε να ακολουθήσει μόλις στις 4 Μαρτίου 2014.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ