Οταν στα μέσα Δεκεμβρίου του 2012 «μαγειρευόταν» η ανταλλαγή του Τζέιμς Γκιστ της Ουνικάχα Μάλαγα με τον Αντι Πάνκο του Παναθηναϊκού, ελάχιστοι είχαν προβλέψει ότι ένας αμερικανός πάουερ φόργουορντ/σέντερ, που δεν αποτελούσε την πρώτη προτεραιότητα του κ. Αργύρη Πεδουλάκη στο «κτίσιμο» του περυσινού ΠΑΟ, θα είχε τόσο ισχυρό αντίκτυπο στην αγωνιστική μετάλλαξη του Τριφυλλιού και θα αναδεικνυόταν ηγετική φιγούρα στην κατάκτηση του εγχώριου νταμπλ.
Ο 26χρονος Γκιστ, παρτενέρ του Στεφάν Λάσμε στην πράσινη «front line», υποδέχεται την πρώην ομάδα του, Ουνικάχα Μάλαγα, την Πέμπτη (3/3, 21.30, ΔΤ), για τη 13η (προτελευταία) αγωνιστική του Top 16, στο ΟΑΚΑ, όπου οι πρωταθλητές Ελλάδος χρειάζονται την έβδομη νίκη τους για να σφραγίσουν την πρόκριση στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και να μην… αγχώνονται εν όψει της επερχόμενης επίσκεψής τους στο ΣΕΦ στο φινάλε της Β’ Φάσης.
Το ίδιο σκηνικό όμως ισχύει και για την ομάδα της Ανδαλουσίας, η οποία δεν είναι ευκαταφρόνητος αντίπαλος και είχε συντρίψει (87-71, Κάνερ-Μέντλι 21 π., Τούλσον 20 π. –Κέρι 14 π., στις 13 Φεβρουαρίου 2014) τον Παναθηναϊκό στον πρώτο γύρο και ήλθε στην Αθήνα προετοιμασμένη για αγώνα δίχως αύριο. Και πλήρης, πλην ίσως του Ισπανού Ραφαέλ Χετσχάιμερ, ο οποίος δύσκολα θα αγωνιστεί. Αντιθέτως, οι ΚάνερΜέντλι και Σέρχι Βιδάλ έχουν αναρρώσει από τους τραυματισμούς τους και είναι στη διάθεση του Χοάν Πλάθα.
Ιδού λοιπόν το «στοίχημα» για τον Γκιστ και την παρέα του. Ο Αμερικανός, όπως και ο συμπατριώτης του Ραμέλ Κέρι, έχουν ανακάμψει έπειτα από σημαντική απουσία και το έδειξαν στην πρόσφατη «100άρα» επί του Κολοσσού Ρόδου για το «αναιμικό» όμως ελληνικό πρωτάθλημα. Ειδικά ο Γκιστ, ο οποίος έχει διεκπεραιώσει πολύ δύσκολες αποστολές ως τώρα, με αποκορύφωμα την αναχαίτιση του αρχηγού του Ολυμπιακού Βασίλη Σπανούλη, αισθάνεται ότι έχει αφήσει ανεκπλήρωτο τον περυσινό στόχο της πρόκρισης στο Φάιναλ Φορ του Λονδίνου, η οποία είχε χαθεί στο πέμπτο ματς με την Μπαρτσελόνα και δεν θα ήθελε στη δεύτερη χρονιά του στην Αθήνα να μην ξαναπροσπαθήσει.
Η Ουνικάχα πάντως δεν είναι μόνο ο Κάνερ-Μέντλι, που φυσιολογικά θα απασχολήσει τον Γκιστ και στις δύο πλευρές του παρκέ. Είναι πλήρης σε όλες τις γραμμές και μοιάζει με την πρόσφατη αντίπαλο του Παναθηναϊκού, την πανίσχυρη Μπαρτσελόνα, από την οποία οι Πράσινοι ηττήθηκαν (84-62) προ ημερών με κατεβασμένα χέρια. Σαφώς, δεν διαθέτει τους αυτοματισμούς, ούτε την ατομική ποιότητα των Καταλανών, αλλά έχει ύψος (Βάσκεθ, Στίματς, Σαμπόνις –γιος του Αρβιντας Σαμπόνις), καλούς αμυντικούς γκαρντ (Ντράγκιτς, Γκρέιντζερ), αξιόλογο περιφερειακό σουτ (Κάλογουεϊ, Τούλσον, Κάνερ-Μέντλι, Κουζμίνσκας, Σουάρεθ) και ικανότατο προπονητή.
Συνεπώς, ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του δύσκολο… σταυροδρόμι και για να εκπληρώσει τον στόχο της πρόκρισης θα χρειαστεί να μετουσιώσει σε υψηλό ποσοστό το πλάνο της στρατηγικής του σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, που εκτός από ώθηση προκαλεί και πίεση στους γηπεδούχους. Αν οι Πράσινοι επιστρατεύσουν τη σκληρή άμυνά τους ούτως ώστε να περιορίσουν την Ουνικάχα κάτω από τους 70 πόντους και αν τα δικά τους ποσοστά ευστοχίας από τα 6,75 μ. είναι υψηλότερα από το 33% που είχαν στη Βαρκελώνη, τότε θα είναι σε θέση να επεκτείνουν την κυριαρχία τους απέναντι στη Μάλαγα, η οποία σε 19 αναμετρήσεις μετρά μόλις 6 νίκες επί του Τριφυλλιού.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 2 Απριλίου 2014

HeliosPlus