Στις 25 Μαΐου 1999 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με προπονητή τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον κατάφερνε μία από τις σπουδαιότερες ανατροπές στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε επίπεδο συλλόγων. Με δύο γκολ στις καθυστερήσεις του τελικού για το Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Μπάγερν, και τα δύο στα δίχτυα της βαυαρικής ομάδα ύστερα από εκτελέσεις κόρνερ, οι Κόκκινοι Διάβολοι κατέκτησαν (με 2-1) την κορυφή της Ευρώπης σε έναν αγώνα που θα μνημονεύεται για το τρομερό σασπένς και την αναπάντεχη εξέλιξή του.
Ενα τέτοιο ποδοσφαιρικό θαύμα ψάχνει ξανά η Γιουνάιτεντ απέναντι στη σαφώς ανώτερη και πιο ποιοτική Μπάγερν στη φάση των «8» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Και το αναζητεί πλέον σε δύο αγώνες, κάτι που βάσει της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τούτη την περίοδο οι δύο ομάδες φαντάζει ως σενάριο ουτοπικό. Η βαυαρική ομάδα τιμωρεί συνεχώς τους Κόκκινους Διάβολους μετά το κάζο του 1999 καθώς σε δύο διαδοχικές αναμετρήσεις τους στα προημιτελικά (2001 και 2010) της διοργάνωσης μετρά ισάριθμες προκρίσεις στους «4» του θεσμού και πολύ δύσκολα δεν θα τριτώσει το καλό για εκείνη.
Μολαταύτα ο ολλανδός σταρ της πρωταθλήτριας Γερμανίας και Ευρώπης Αριεν Ρόμπεν συνιστά υπομονή, καθαρό μυαλό και πάνω από όλα χαμηλούς τόνους εν όψει της πρώτης αναμέτρησης (Τρίτη 1/4, 21.45) στο «Ολντ Τράφορντ»: «Σε αγώνες όπως αυτός, η φόρμα είναι το τελευταίο που παίζει ρόλο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και οφείλουμε να διατηρήσουμε τον σεβασμό μας απέναντι σε μία ομάδα που έδειξε ότι ασχέτως με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχει τον τρόπο να βρίσκεται ξανά μεταξύ των 8 καλύτερων στο Τσάμπιονς Λιγκ».
Το ματς αυτό είναι ασφαλώς ακόμη ένα μεγάλο στοίχημα για τον τεχνικό της Γιουνάιτεντ Ντέιβ Μόγες, ο οποίος εξακολουθεί να δέχεται σκληρή κριτική παρά την πρόκριση της ομάδας στα προημιτελικά της διοργάνωσης και το επιβλητικό 4-1 επί της Αστον Βίλα. Η ήττα από τη Σίτι στο ντέρμπι του Μάντσεστερ, η οποία μεσολάβησε μεταξύ των δύο προαναφερθέντων αποτελεσμάτων, δεν χωνεύεται εύκολα από τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ…
Σπουδαίο ματς ασφαλώς διεξάγεται την Τρίτη (επίσης για τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ) και στο «Καμπ Νου», όπου η δεύτερη στη βαθμολογία της Πριμέρα Ντιβισιόν Μπαρτσελόνα υποδέχεται την πρωτοπόρο της ισπανικής λίγκας Αλτέτικο Μαδρίτης, την ομάδα-έκπληξη της εφετινής σεζόν η οποία παραμένει ενεργή στη διεκδίκηση στόχων που λίγο καιρό πριν θα θεωρούνταν ως πόθοι ανέφικτοι.
Περισσότερο ενδιαφέρον πάντως εν όψει του συγκεκριμένου αγώνα προκάλεσαν οι δηλώσεις του βραζιλιάνου δεξιού μπακ της Μπάρτσα Ντάνι Αλβες, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την αντιμετώπιση που έχει πολλές φορές η καταλανική ομάδα από μερίδα του Τύπου: «Οταν νικάμε το έχουν πετύχει οι διαιτητές, όταν χάνουμε φταίει ότι αυτή η ομάδα έχει κάνει τον κύκλο της. Εξυπνάδες παντού… Εμείς συνεχίζουμε και έχουμε ως στόχο όλες τις κορυφές».
Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 31 Μαρτίου 2014

HeliosPlus