Ρομαντικές ιστορίες κεντημένες στο ποδοσφαιρικό βιβλίο της Ιστορίας από ομάδες οι οποίες έχτισαν τον δικό τους μύθο πατώντας στέρεα επάνω σε θεμέλια εμπιστοσύνης όπως η οργάνωση, η αυστηρή προσήλωση σε ένα συγκεκριμένο πλάνο, η ταπεινότητα και η αδιαπραγμάτευτη εργατικότητα υπάρχουν πολλές. Δεν γίνονται ποτέ ωστόσο βαρετές, όσο κι αν κάποιες φορές μοιάζουν τόσο ίδιες, λες και επαναλαμβάνονται από άλλα πρόσωπα, ντυμένα με διαφορετικές φανέλες. Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να αισθανθεί διαφορετικά από το να θαυμάσει την εξέλιξη της Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία υπό την καθοδήγηση του «Στρατηγού» Ντιέγο Σιμεόνε ξεπερνά αγώνα με τον αγώνα τις προσδοκίες των ίδιων των οπαδών της και στοχεύει ταυτόχρονα στην κορυφή της Ισπανίας και της Ευρώπης;
Η Ατλέτικο πέρασε μεγάλες φουρτούνες στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Εχασε την αξιοπιστία της αλλά και την έξωθεν καλή μαρτυρία της «χάρη» στις απατεωνιές του άλλοτε προέδρου και ιδιοκτήτη της Χεσούς Χιλ (ο οποίος εν τέλει πέρασε ένα μικρό διάστημα στη φυλακή για υπεξαίρεση χρημάτων από τον δήμο της Μαρμπέγια), βρέθηκε στη Σεγούντα Ντιβισιόν και απειλήθηκε με διάλυση λόγω χρεών. Ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να οφείλει στο Δημόσιο, αλλά τουλάχιστον, με χρηστή διαχείριση από την επιστροφή της (2002/2003) στην πρώτη κατηγορία και εντεύθεν, καταφέρνει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
Ωστόσο ως μια ομάδα με τεράστια ιστορία και βαριά φανέλα είναι αδύνατον να αφανιστεί. Η δεύτερη ομάδα της Μαδρίτης έχει κατακτήσει 9 πρωταθλήματα και 10 Κύπελλα Ισπανίας αλλά και πέντε ευρωπαϊκά τρόπαια (2 Γιουρόπα Λιγκ, ένα Κύπελλο UEFA και δύο Σούπερ Καπ). Η Ατλέτικο άρχισε να κάνει (ξανά) τα πρώτα δειλά βήματά της, όπως ένα μωρό το οποίο στηρίζεται για πρώτη φορά στα πόδια του και χρόνο με τον χρόνο παρουσιάζει ανάπτυξη. Το 2010 κατέκτησε ξανά ευρωπαϊκό τρόπαιο (Γιουρόπα Λιγκ) και τον Δεκέμβριο του 2011 βρήκε τον άνθρωπο που θα τη βοηθούσε να ολοκληρώσει την επανάστασή της και να εξελιχθεί σε μία από τις καλύτερες ομάδες της Ισπανίας και της Ευρώπης, όπως αναγνωρίζεται σήμερα! Η πρόσληψη του Αργεντινού Ντιέγο Σιμεόνε θα άλλαζε εντυπωσιακά προς το καλύτερο την εικόνα αλλά και τις διεκδικήσεις των Ροχιμπλάνκος!
Το βράδυ του Σαββάτου η Ατλέτικο Μαδρίτης δοκιμαζόταν στη δύσκολη έδρα της Μπιλμπάο, ούσα πρώτη στο πρωτάθλημα της Πριμέρ Ντιβισιόν ύστερα από 31 αγωνιστικές, μπροστά από την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ! Ασφαλώς και πρόκειται για κατόρθωμα αν αναλογιστεί κανείς τη χαώδη διαφορά που καταγράφεται στα εισπρακτικά οφέλη των τριών ομάδων την τελευταία δεκαετία. Ενα εφετινό στοιχείο και μόνο αρκεί να καταδείξει την υπέρβαση που πραγματοποιεί η συμπολίτισσα της Ρεάλ: τα ετήσια τηλεοπτικά έσοδα της Ατλέτικο αναλογούν σε 120 εκατ. ευρώ και είναι τέσσερις φορές μικρότερα από τα αντίστοιχα των Μερένχες και της Μπαρτσελόνα!
Μια ματιά στο ρόστερ των Ροχιμπλάνκος μπορεί επίσης να προσθέσει μπόλικο νερό στον μύλο της συζήτησης για τις ιλιγγιώδεις αποστάσεις σε σχέση με εκείνα των βασικών ανταγωνιστριών της στη μάχη του τίτλου. Σε αυτό συναντά κανείς ως επί το πλείστον γηγενείς ποδοσφαιριστές με μικρά περάσματα από τις εθνικές ομάδες της Ισπανίας και ξένους οι οποίοι μόνο ως μεγάλα ονόματα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, με εξαίρεση τον πολιτογραφημένο Ισπανό (και διεθνή πλέον) Ντιέγκο Κόστα, που όμως μόλις εφέτος ξεπετάχτηκε (23 γκολ σε 28 ματς).
Το μυστικό της ανοδικής πορείας της κρύβεται πίσω από την εξαιρετική δουλειά του Σιμεόνε, ενός προπονητή που, σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών του ποδοσφαίρου στην Ισπανία, είναι δεδομένο ότι πολύ σύντομα θα αναγκάσει τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα να απλώσουν χρυσάφι στα πόδια του για να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες του. Ο 44χρονος Σιμεόνε δημιούργησε ένα σύνολο που θαυμάζεται για την αγωνιστική σταθερότητά του και το οποίο απέδειξε ότι δεν διανύει πορεία φωτοβολίδας! Πως το κατάφερε όμως;
Οταν οι ποδοσφαιριστές σου σε λατρεύουν
Ευφυείς, μοντέρνες, επαναστατικές ή καινοτόμες ιδέες για το ποδόσφαιρο και την τακτική που πρέπει να εφαρμόζεται έχουν πολλοί προπονητές. Ωστόσο το θέμα της μεταδοτικότητας και η προσέγγιση των διαφορετικών χαρακτήρων είναι ένα στοίχημα που στο τέλος λίγοι κερδίζουν. Και το οποίο εν πολλοίς καθορίζει και τη μακροχρόνια ή όχι παραμονή ενός τεχνικού στον πάγκο της ομάδας, σε συνάρτηση ασφαλώς με τα αποτελέσματά της. Είναι πιο εύκολο ωστόσο για έναν προπονητή που έχει κερδίσει τα αποδυτήρια να καρπωθεί ψήφο εμπιστοσύνης και πίστωση χρόνου μετά από μία χρονιά κατώτερη των προσδοκιών, παρά για εκείνον που ασχέτως με τη φήμη του έχει διχάσει τους ποδοσφαιριστές.
Στον τομέα αυτόν, ο Ντιέγο Σιμεόνε εξελίσσεται σε έναν σπεσιαλίστα του είδους, σε έναν μικρό (ή και ακόμα μεγαλύτερο) Ζοζέ Μουρίνιο (άλλωστε ο τελευταίος τα έκανε θάλασσα στη Ρεάλ σε αυτό το κομμάτι). Οι ποδοσφαιριστές του λατρεύουν να παίζουν για εκείνον διότι, απλούστατα, δίπλα του έλαμψαν. Εκτόξευσαν τις καριέρες τους, δημιούργησαν ένα σύνολο το οποίο αγαπούν και προστατεύουν όλοι τους, δίχως ο ένας να εποφθαλμιά τη θέση του άλλου και αισθάνονται ευλογημένοι διότι ο καθένας ξεχωριστά έχει συγκεκριμένο ρόλο. Ακόμα και εκείνοι με τη μικρότερη αγωνιστική συμμετοχή αισθάνονται ενεργοί, χρήσιμοι, έως και απαραίτητοι!
Του λόγου το αληθές καταγράφεται μέσα από μία πρόσφατη δήλωση του 30χρονου αρχηγού της ομάδας Γκάμπι: «Ο Σιμεόνε μας έκανε να πιστέψουμε ότι δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε. Χτίσαμε με αφοσίωση και πολλή δουλειά μία ομάδα που δεν είναι εύκολο να λυγίσει από οποιαδήποτε άλλη. Και εμείς μέσα μας νιώθουμε ότι είμαστε ικανοί για ακόμα περισσότερα. Ολο αυτό το επίτευγμα πιστώνεται στον προπονητή μας».


ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Βουτιά στα δύσκολα με την Μπαρτσελόνα
Ως ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Ατλέτικο αναγνωρίζεται η εξαιρετική φυσική κατάσταση που χαρακτηρίζει όλους τους ποδοσφαιριστές της. Πολλές φορές αυτό το ατού κάνει και τη διαφορά απέναντι σε ομάδες με περισσότερη ποιότητα, καθώς οι δυνάμεις των παικτών των Ροχιμπλάνκος τους καθιστούν υπέρμετρα πιεστικούς και στα 90 λεπτά κάθε αναμέτρησης.
Ωστόσο, το «κοντό» ρόστερ και η έλλειψη πληθώρας εναλλακτικών λύσεων πρώτης γραμμής ενδέχεται να της κοστίσουν στην τελική ευθεία. «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα. Εχουμε δουλέψει πάρα πολύ και έχοντας από την αρχή ως στόχο να πορευτούμε ως το τέλος με την ίδια θέληση και δυναμική» λέει, διαφωνώντας με τις απόψεις που κατατίθενται στα ισπανικά ΜΜΕ, ο σπουδαίος ισπανός φορ (πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας) Νταβίντ Βίγια.
Το βαρύ πρόγραμμα της Ατλέτικο τη στέλνει την ερχόμενη Τρίτη στο Καμπ Νου, όπου θα αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα στον πρώτο προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο 32χρονος φορ επιστρέφει στη Βαρκελώνη για πρώτη φορά ως αντίπαλος μετά τη φυγή του από την καταλανική ομάδα και εκφράζει τη σιγουριά ότι οι Ροχιμπλάνκος είναι ικανοί να κάνουν το επόμενο βήμα και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. «Το ταβάνι είναι μόνο ο ουρανός. Θα παίξουμε και εκεί για να νικήσουμε, όπως μας έχει μάθει ο προπονητής να κάνουμε σε κάθε ματς» δήλωσε σχετικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ