Από το 2009 ως σήμερα, ο μόλις 37 ετών πορτογάλος προπονητής Αντρέ ΒίλαςΜπόας έχει καταφέρει να αλλάξει πέντε ομάδες! Σε καμία δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει περισσότερες από μία σεζόν, είτε γιατί ήταν δική του η επιλογή είτε διότι απολύθηκε.
Σημασία έχει ότι ο προπονητής ο οποίος το 2011 (όταν κατέκτησε με την Πόρτο το πρωτάθλημα Πορτογαλίας και το Γιουρόπα Λιγκ) χαρακτηρίστηκε ως «νέος Μουρίνιο», ξόδεψε δύο μεγάλες ευκαιρίες στην Πρέμιερ Λιγκ και βρήκε επαγγελματική στέγη στη μακρινή Ρωσία και στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Ομάδα που διαθέτει αστείρευτο χρήμα να ξοδέψει και η οποία εδώ και κάμποσα χρόνια αναζητεί τη μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση μέσω του Τσάμπιονς Λιγκ.
Μετά την Ακαντέμικα και την Πόρτο (σεζόν 2009-2011) ο Βίλας-Μπόας επελέγη από τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι Ρομάν Αμπραμόβιτς προκειμένου να πετύχει αυτό που ο μέντοράς του Ζοζέ Μουρίνιο (δίπλα του θήτευσε ως βοηθός για δέκα συνεχείς σεζόν, από τα 22 ως τα 32 χρόνια του) δεν έφερε εις πέρας: Να την οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης!

Οντως οι Μπλε κατάφεραν να κατακτήσουν το Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία τους τη σεζόν 2011/12, με τη διαφορά ότι ο άθλος τους συντελέστηκε ενώ ο Βίλας-Μπόας είχε απολυθεί δύο μήνες νωρίτερα. Η λονδρέζικη ομάδα δοξάστηκε υπό τις οδηγίες του μέχρι πρότινος βοηθού του, Ρομπέρτο ντι Ματέο.

Το ξεκίνημα της επόμενης σεζόν βρήκε τον Βίλας-Μπόας στον πάγκο μιας άλλης λονδρέζικης ομάδας, της Τότεναμ. Είχε μία ομολογουμένως επιτυχημένη πρώτη χρονιά, οδήγησε τους Σπερς στην πέμπτη θέση της Πρέμιερ Λιγκ και ως εκ τούτου στο Γιουρόπα Λιγκ, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των οπαδών του λονδρέζικου συλλόγου που του αναγνώριζαν τη συμμετοχή του στο θεαματικό ποδόσφαιρο που απέδιδε η Τότεναμ. Ωστόσο στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν, ο Βίλας-Μπόας τα έκανε θάλασσα…
Διαχειρίστηκε περίπου 90 εκατ. ευρώ σε μεταγραφές προκειμένου να καλύψει τη μεγάλη απώλεια του Γκάρεθ Μπέιλ και να «χτίσει» ένα καινούργιο σύνολο που θα έκανε πρωταθλητισμό (όπως ο ίδιος έλεγε), ωστόσο οι περισσότεροι εκ των ακριβοπληρωμένων νεοαποκτηθέντων (και ειδικότερα οι Σολδάδο και Λαμέλα που κόστισαν μαζί 58 εκατ. ευρώ) δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Τότεναμ.
Ως συνέπεια των προαναφερθέντων, η αγγλική ομάδα αναγκάστηκε να ανασύρει άρον-άρον από τη ναφθαλίνη τον παροπλισμένο Αντεμπαγιόρ προκειμένου να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες για ευρωπαϊκή συμμετοχή και την επόμενη σεζόν. Αυτό βέβαια συνέβη όταν πλέον ο Βίλας-Μπόας είχε απολυθεί…
Αν και λογιζόταν ως ένας από τους υποψηφίους για τον πάγκο της Μπαρτσελόνα η οποία κατά τα φαινόμενα θα προχωρήσει στην αντικατάσταση του Τάτα Μαρτίνο, ο Βίλας-Μπόας επέλεξε το διετές συμβόλαιο της Ζενίτ και μία λιγότερη απαιτητική αποστολή, η οποία εκτός των άλλων θα του αποφέρει πολλά χρήματα αφού η ρωσική ομάδα συνηθίζει να χρυσοπληρώνει τους προπονητές της.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 18 Μαρτίου 2014

HeliosPlus