Ολοι ανησυχούσαν για τη μετά Φέργκιουσον εποχή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πολλοί επεσήμαναν τη δυσκολία ομαλής μετάβασης σε μια νέα κατάσταση όταν ένας προπονητής αποχωρεί από το πόστο του ύστερα από 27 συναπτά έτη δημιουργίας και διαδοχικών σπουδαίων επιτυχιών.
Ουδείς όμως μπορούσε να προβλέψει αυτή την κατάντια. Η άλλοτε κραταιά ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ και απερχόμενη πλέον πρωταθλήτρια Αγγλίας δεν παραδίδει απλώς τα σκήπτρα της αλλά και την αξιοπρέπειά της.
Προκαλεί θλίψη στους οπαδούς της, έχει χάσει σχεδόν κάθε ελπίδα συμμετοχής στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ (εκτός αν κατακτήσει τον εφετινό τίτλο, κάτι που επί της παρούσης φαντάζει στόχος ανέφικτος), ενώ δεν θα αποτελέσει έκπληξη το ενδεχόμενο να μη μετάσχει την επόμενη σεζόν σε καμία από τις δύο διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA.
Για τους οπαδούς των Κόκκινων Διαβόλων που είναι μικρότεροι των 30 χρόνων, αυτές οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες και χωνεύονται πολύ δύσκολα. Γι’ αυτό και ο κύριος πυρήνας των υποστηρικτών της δεν διαθέτει την απαιτούμενη υπομονή ώστε να αναγνωρίσει στον Ντέιβ Μόγες τα ελαφρυντικά που του αναλογούν: Αυτή η Γιουνάιτεντ είναι μια ομάδα γερασμένη και κορεσμένη, η οποία χαρακτηρίζεται από τρανταχτή έλλειψη ποδοσφαιριστών με ηγετικά προσόντα, ειδικά στη μεσαία γραμμή της. Χρειάζεται επειγόντως τουλάχιστον τέσσερις-πέντε παίκτες διεθνούς ακτινοβολίας.
Τουναντίον, όλο και περισσότεροι φίλοι της ομάδας εναντιώνονται στο ενδεχόμενο παραμονής του σκωτσέζου τεχνικού στον πάγκο των πρωταθλητών Αγγλίας. «Εχει ξεριζώσει την καρδιά της ομάδας. Κοιτάζεις στον πάγκο για να βρεις κάποια έμπνευση από τον προπονητή και εκείνος κάθεται εκεί κοιτάζοντας ανήμπορος, με τα χέρια στις τσέπες. Να τελειώσει το ματς με τον Ολυμπιακό και να φύγει» απαίτησε οπαδός της Γιουνάιτεντ στο κανάλι του YouTube «Full Time Devils» στο οποίο τοποθετούνται ανώνυμοι και επώνυμοι υποστηρικτές των Κόκκινων Διαβόλων.
Μέσα σε όλα που της συμβαίνουν, η Γιουνάιτεντ αντιμετωπίζει και τη γενικότερη παραδοχή ότι κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της υπό τη σκέπη του μεγάλου Αλεξ Φέργκιουσον απολάμβανε πότε τη διακριτική και άλλες φορές την εξόφθαλμη εύνοια των βρετανών διαιτητών. Το παραδέχθηκε και ο άλλοτε κορυφαίος άγγλος ρέφερι Γκρέιαμ Πολ, δηλώνοντας ότι «πλέον απόντος του Φέργκι, οι διαιτητές δεν φοβούνται να δώσουν εις βάρος της Γιουνάιτεντ τα πέναλτι που γίνονται μέσα στο Ολντ Τράφορντ».
Το ματς της Τετάρτης απέναντι στον Ολυμπιακό είναι πλέον οριακό για τον Μόγες. Σε περίπτωση αποκλεισμού από το Τσάμπιονς Λιγκ, ο Σκωτσέζος πολύ δύσκολα θα διατηρήσει τη θέση του στον πάγκο της ομάδας. Γι’ αυτό σάλπισε την αντεπίθεση καλώντας τους ποδοσφαιριστές του «να πιάσουν από τον λαιμό τον αντίπαλο και να τον πνίξουν από το πρώτο λεπτό».
Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 17 Μαρτίου 2014

HeliosPlus