Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης δεν ήταν ποτέ… «δημοσιογραφικός», ωστόσο με την εμπειρία των 19 ετών στον Παναθηναϊκό εμφανίστηκε άνετος μπροστά στις κάμερες και τα μικρόφωνα απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά τη «Media Day», που διοργάνωσαν οι Πράσινοι για πρώτη φορά μετά την αλλαγή της προπονητικής σκυτάλης.

Από το νέο πόστο του, ο παλαίμαχος άσος που προβιβάστηκε στη θέση του πρώτου προπονητή μετά την πρόσφατη απόλυση του κ. Αργύρη Πεδουλάκη, εξέφρασε την πίστη του στο ρόστερ του Τριφυλλιού, μίλησε για τις μικρές αλλαγές που σκέφτεται να επιχειρήσει, αναφέρθηκε στον επικείμενο (Παρασκευή 14/3, 20.00) αγώνα με την Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον προκάτοχό του.
«Σε μια δύσκολη χρονικά στιγμή η ομάδα πρέπει να συνεχίσει με τους ίδιους στόχους και την ίδια πορεία. Αυτή τη στιγμή στο τιμόνι της για να την πάμε εκεί που θέλουμε είμαστε εγώ και οι συνεργάτες μου. Θέλω να ευχαριστήσω τον Αργύρη γι’ αυτά που προσέφερε στην ομάδα γιατί εκτός από συνεργάτης και προπονητής της ομάδας ήταν και παραμένει φίλος. Θα προσπαθήσω τόσο εγώ όσο και τα παιδιά να συνεχίσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Έχουμε πλήρη επίγνωση του τι πρέπει να κάνουμε και αυτό να το βγάλουμε στο γήπεδο», δήλωσε αρχικά ο νεόκοπος προπονητής, ο οποίος δείχνοντας το… πάνω διάζωμα του κλειστού του ΟΑΚΑ είπε:
«Και εκεί πάνω να βρίσκομαι, εδώ είναι το σπίτι μου. Αυτή τη στιγμή συνεχίζω ως προπονητής αυτής της ομάδας και τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η πορεία που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε θα είμαστε εδώ».
Σχετικά με το αν έκανε δεύτερες σκέψεις μετά την πρόταση του προέδρου της ΚΑΕ κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου, υπήρξε ξεκάθαρος: «Ο χρόνος και τα περιθώρια ήταν πολύ στενά. Δεύτερη σκέψη θα σήμαινε πως δεν πιστεύεις σε κάτι και πως έχεις κάποια αμφιβολία. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Υπάρχει μεγάλη πίστη στην ομάδα και στα παιδιά. Μη λέμε, όμως, πολλά. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε και να φτάσουμε ως το τέλος. Τα πράγματα έγιναν πάρα πολύ γρήγορα. Η διοίκηση έχει σκοπό να συνεχίσει η ομάδα να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο και αυτό έχουμε υποχρέωση να κάνουμε».
Οσο για τα στοιχεία που θέλει να προσθέσει στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, ο Αλβέρτης σημείωσε: «Όλοι μας έχουμε κάποια πράγματα στο μυαλό μας. Και εγώ και οι συνεργάτες μου. Το θέμα είναι να προλάβουμε να τα κάνουμε και να δώσουμε κάτι παραπάνω. Η ομάδα έχει ήδη πάρα πολύ καλά στοιχεία και εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε το κάτι παραπάνω, όπως λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα και λίγο περισσότερο σκορ». Κλείνοντας, μίλησε για την αναμέτρηση με την Αναντολού Εφές: «Σίγουρα ο χρόνος είναι περιορισμένος, αλλά δεν έχεις επιλογές. Θα δουλέψουμε και θα πάμε να δώσουμε αυτό το παιχνίδι».
Διαμαντίδης: «Ο Αλβέρτης είναι ο προπονητής»
Πριν από τον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού μίλησε ο αρχηγός της ομάδας Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος αγωνίστηκε επί πέντε χρόνια (2004-09) με τον Αλβέρτη, κατέκτησε μαζί του τρία νταμπλ (2005, 2006, 2008) και δύο «Triple Crown» (2007, 2009) και τον διαδέχτηκε ως αρχηγός.
«Αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα», δήλωσε ο 34χρονος γκαρντ για την αλλαγή σκυτάλης. «Αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει ο κόουτς ο… καινούριος κι εμείς από τη μεριά μας θα κάνουμε αυτό που πρέπει: Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες του. Έχουμε δύσκολα παιχνίδια μπροστά μας και λόγω της βαθμολογίας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, αλλά και των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων. Θα προσπαθήσουμε να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι, για να νικήσουμε την Παρασκευή στην Τουρκία».
Σχετικά με το διαφορετικό πόστο του Αλβέρτη και τον χαρακτηρισμό «ζωντανοί θρύλοι», που απέδωσε δημοσιογράφος και προς τους δύο, ο Διαμαντίδης είπε ταπεινά: «Δεν είμαι ζωντανός θρύλος. Ο Αλβέρτης είναι ο προπονητής κι εγώ ο παίκτης και θα κάνω ό,τι μου ζητήσει ο προπονητής. Ολοι οι παίκτες θα ακολουθήσουν τις οδηγίες του προπονητή. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε τον προπονητή και να δουλεύουμε μέσα στο γήπεδο».
Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει στα πρώτα βήματά του ο Διαμαντίδης δήλωσε: «Δεν είναι το θέμα το πώς θα τον βοηθήσω εγώ. Τον βοηθάει όλη η ομάδα, γιατί έχουμε έναν κοινό στόχο: Να είναι εντάξει η ομάδα. Πάνω από όλα είναι η ομάδα και αυτό που θέλουμε είναι να παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας και τον προπονητή».
Εχει ενδιαφέρον, πάντως, η γνώμη του Διαμαντίδη, καθώς χρειάστηκε να διάγει τη δέκατη χρονιά του στο Τριφύλλι για να βιώσει αλλαγή προπονητή μεσούσης της σεζόν: «Είναι η πρώτη φορά από τότε που ήρθα και συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όπως είπα, στο χώρο μας αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα. Είναι κι αυτό μια καινούρια εμπειρία. Θα πρέπει να συνηθίσουμε και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα».
Αναφορικά με τον αγώνα απέναντι στην Αναντόλου Έφες ο «3D» τόνισε: «Είναι το πιο σημαντικό. Θα πρέπει να παρουσιαστούμε έτοιμοι σε ένα παιχνίδι, το οποίο όπως έχουν γίνει τα πράγματα είναι μεγάλης σημασίας. Μια νίκη μέσα στην έδρα της Εφές θα είναι πολύ σημαντική. Βρίσκεται πιο χαμηλά από εμάς αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Και η Λαμποράλ ήταν πιο χαμηλά από εμάς στη βαθμολογία, αλλά είδαμε τι έγινε. Αυτή η ήττα μας στοίχισε πολύ και μας έφερε πολύ πίσω. Έχουμε πει εξαρχής ότι όλες οι ομάδες στην Ευρωλίγκα είναι καλές. Αν δεν είσαι σοβαρός και δεν παίζεις όπως πρέπει, τα αποτελέσματα φαίνονται στο γήπεδο».
Προτού απομακρυνθεί από τα μικρόφωνα ο Διαμαντίδης ρωτήθηκε και για τη θητεία του κ. Αργύρη Πεδουλάκη: «Ο κόουτς ανέλαβε την ομάδα σε μια δύσκολη περίοδο. Ανέλαβε μετά τον κ. Ομπράντοβιτς, ο οποίος είχε κατακτήσει τα πάντα και αρκετές μάλιστα φορές: Ευρωλίγκα, Πρωταθλήματα, Κύπελλα. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο, αλλά ήταν στα συν το ότι ο κ. Πεδουλάκης είχε το σθένος και την αποφασιστικότητα να πάρει την ομάδα και να την οδηγήσει. Είχαμε καλά αποτελέσματα. Την πρώτη χρονιά κατακτήσαμε το κύπελλο και το πρωτάθλημα, ενώ είχαμε και μια καλή πορεία στην Ευρωλίγκα, ενώ φέτος κατακτήσαμε το Κύπελλο Ελλάδας. Τον ευχαριστούμε πολύ. Ήταν μια όμορφη εμπειρία, ζήσαμε όμορφες στιγμές, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει και θα συνεχίσουμε διαφορετικά».