Οι αθλητές από την Τζαμάικα που συμμετέχουν στο μπόμπσλεϊ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι (οι πρώτες προκριματικές σειρές αρχίζουν σήμερα) αποτελούν μία από τις ατραξιόν της διοργάνωσης. Το δύσκολο δεν ήταν τελικά να εξασφαλίσουν την πρόκριση αλλά το να βρουν τους οικονομικούς πόρους για να δώσουν το «παρών» στη μεγάλη γιορτή.
Η πρώτη τους σκέψη ήταν να στραφούν στο Ιnternet ανεβάζοντας το εγχείρημά τους σε μια πλατφόρμα αλληλοβοήθειας. Η ανταπόκριση ήταν τεράστια, όχι μόνο από συμπατριώτες τους, και έτσι κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα 80.000 δολάρια που χρειάζονταν για να ταξιδέψουν στο μακρινό Σότσι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατέθεσαν τον οβολό τους (και μάλιστα γενναιόδωρα) και τα μέλη της περίφημης ομάδας στίβου της χώρας, που αποτελεί και το αθλητικό τους καμάρι, με προεξέχοντα τον Γιουσέιν Μπολτ.
Μια ανάλογη περίπτωση, ακόμη πιο συγκινητική, είχε δημιουργηθεί μετά τον Μαραθώνιο της Βοστώνης και την τρομοκρατική επίθεση που είχε συμβεί. Κάποιοι άνθρωποι (όχι αθλητές) είχαν υποστεί ακρωτηριασμό ή εγκαύματα και γενικά αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας. Δημιουργήθηκε άμεσα ιντερνετική πλατφόρμα στην οποία πολλοί άνθρωποι, οι περισσότεροι επαγγελματίες αθλητές που είχαν τρέξει στον συγκεκριμένο μαραθώνιο, συγκέντρωναν χρήματα. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το ποσό που τελικά δόθηκε στους τραυματίες, για αποκατάσταση μελών κτλ., ξεπέρασε τις 700.000 δολάρια!
Στη χώρα μας πριν από λίγο καιρό έκανε την εμφάνισή της μια ελληνική πλατφόρμα, που μάλιστα ξεκίνησε με αθλητικό πρότζεκτ και γενικότερα δίνει μεγάλο βάρος στο κομμάτι αυτό.
Ο ιδρυτής του Give & Fund (www.giveandfund.com) Γιάννης Χατζήμπεης ήταν ανέκαθεν ανήσυχο πνεύμα από την ημέρα που λάτρεψε τον αθλητισμό και συμμετείχε ανελλιπώς σε όλες τις μεγάλες στιγμές της εθνικής ομάδας κολύμβησης αθλητών με αναπηρία από το 1993 ως το 2002, με κορυφαίες στιγμές τη συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς της Ατλάντας (1996) και την 6η θέση στο Παγκόσμιο (1998) και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2001).
Εχοντας δουλέψει (με την ευκαιρία των σπουδών του εκεί) στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ (2000) και αργότερα της Αθήνας, είχε μπολιαστεί για τα καλά με το μικρόβιο του αθλητισμού. Τα τελευταία χρόνια έκανε στροφή στο πολύ απαιτητικό τρίαθλο, στοχεύοντας μάλιστα στο άμεσο μέλλον να γίνει ο πρώτος αθλητής με αναπηρία που θα λάβει μέρος στο περίφημο «Iron Man» (όπως είχε την πρωτιά να πραγματοποιήσει τον διάπλου ανοιχτής θάλασσας του Τορωναίου Κόλπου στη Χαλκιδική, απόστασης 26 χλμ., και μάλιστα τρεις φορές).
Η χαμένη ευκαιρία (λόγω οικονομικής δυσπραγίας) να ταξιδέψει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Paratriathlon της Νέας Ζηλανδίας ήταν η «σπίθα» που χρειαζόταν, όπως εξηγεί στο «Βήμα».

«Οταν είδα πως κάποιοι αμερικανοί αθλητές κατάφεραν να πάνε συγκεντρώνοντας χρήματα από ιντερνετική πλατφόρμα, ξύπνησε μέσα μου η ιδέα να ιδρύσω και στην Ελλάδα μια ανάλογη πλατφόρμα για αθλητικά πρότζεκτ και όχι μόνο»
μας λέει ο εμπνευστής τού Give & Fund.
Τι είναι αυτό;


«Ουσιαστικά μια ηλεκτρονική πλατφόρμα crowdfunding (συγκέντρωση χρημάτων από το κοινό) που σου επιτρέπει να δημιουργήσεις μέσα σε λίγα λεπτά, με πολύ απλό και ασφαλή τρόπο και χωρίς κανένα κόστος, τη δική σου σελίδα συγκέντρωσης χρημάτων (fundraising) για ένα πρότζεκτ που σε ενδιαφέρει. Στη συνέχεια, η πλατφόρμα σού δίνει τη δυνατότητα να μοιραστείς μέσω των social media και όχι μόνο το project σου με την online κοινότητα παρακινώντας γνωστούς, φίλους, followers αλλά (μέσω αυτών) και τις δικές τους επαφές να σε υποστηρίξουν με ένα μικρό ή μεγαλύτερο χρηματικό ποσό» λέει ο Γιάννης Χατζήμπεης, που πραγματοποίησε ουσιαστικά και το πρώτο «πείραμα» της νέας προσπάθειας, βάζοντας στόχο να συγκεντρώσει το ποσό των 1.500 ευρώ για να μπορέσει να ταξιδέψει το 2013 στο Λονδίνο για το Paratriathlon.
Η ανταπόκριση ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις (συγκεντρώθηκε ποσό 1.760 ευρώ από 26 υποστηρικτές) και ο Γιάννης έζησε το όνειρο αγωνιζόμενος σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση.

«Θεωρώ ότι ένα από τα μεγαλύτερα ατού αυτής της πλατφόρμας είναι η διαφάνειά της, καθώς τα χρήματα που συγκεντρώνονται φαίνονται καθημερινά live και πάνε απευθείας στον αιτούντα»
εξηγεί και συνεχίζει:

«Τα projects που φιλοξενεί η πλατφόρμα του Give & Fund μπορεί να είναι απλά, ευχάριστα και καθημερινά, όπως ο γάμος σου, η σχολική εκδρομή της τάξης σου, ένα εκπαιδευτικό ταξίδι ή μια αθλητική αποστολή. Μπορείς ακόμη να αναζητήσεις χρηματοδότηση για να βοηθήσεις συνανθρώπους σου σε μια έκτακτη ιατρική ή ανθρωπιστική ανάγκη ή να συνεισφέρεις σε έναν φιλανθρωπικό σκοπό ή ακόμη και να υλοποιήσεις μια επιχειρηματική ιδέα»
προσθέτει ο Γιάννης Χατζήμπεης.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν στον γάμο τους ή στα βαφτίσια του παιδιού τους να ανακοινώσουν ότι δεν θέλουν δώρα αλλά κατάθεση χρημάτων στην πλατφόρμα υπέρ κοινωνικών σκοπών! Το σύνθημα «Αλλάζοντας ζωές» εκφράζει απόλυτα αυτό το εγχείρημα, με την πλατφόρμα να «ζει» ουσιαστικά παρακρατώντας ένα ποσοστό 4,5% του ποσού, καθώς και εισπράττοντας 20 λεπτά σε κάθε συναλλαγή που γίνεται.

«Μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον λύση για πολλούς αθλητές, ιδιαίτερα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, όπου με τις περικοπές στις ομοσπονδίες ουσιαστικά ψάχνουν ιδίους πόρους για να καλύψουν κάποιες αποστολές»
υποστηρίζει ο εμπνευστής αυτής της πρωτότυπης ιδέας.

Τα πρότζεκτ
Αυτή την εποχή στο Give & Fund τρέχουν δύο αθλητικά πρότζεκτ. Στο πρώτο ο 16χρονος Παρασκευάς Πολίτης, αθλητής του τριάθλου, στην Αθλητική Ενωση Κερατσινίου (ο μεγαλύτερος από τα έξι συνολικά αδέλφια της οικογένειας Πολίτη), θέλει να λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τριάθλου εφήβων που θα διεξαχθεί στην Αυστρία τον Ιούνιο. Εχει ήδη μαζέψει χρήματα από τις καλοκαιρινές διακοπές του και ψάχνει ακόμη 1.100 ευρώ μέσω της πλατφόρμας, καθώς θέλει να αγοράσει και το δικό του ποδήλατο (αγωνίζεται με δανεικό). Ηδη έχει φτάσει στο 50% του στόχου του και συνεχίζει.
Σε καλό δρόμο βρίσκεται και η προσπάθεια που κάνουν οι νέοι αθλητές της ξιφασκίας, οι οποίοι έχουν στόχο να συγκεντρώσουν 1.100 ευρώ για την αγορά εξοπλισμού τους αλλά και για συμμετοχή σε αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ηδη έχουν φτάσει τον κουμπαρά τους στα 700 ευρώ από 18 υποστηρικτές ως τώρα και απομένει κάτι λιγότερο από ένας μήνας για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Το δώρο
Από αυτόγραφα ως… πάρτι

Οι άνθρωποι που βάζουν έναν στόχο μέσω της ελληνικής πλατφόρμας επιλέγουν κάποιες φορές να προσφέρουν κάτι στους δωρητές, ανάλογα με την εισφορά τους. Οπως για παράδειγμα οι νέοι ξιφομάχοι από την Αθήνα, τον Βόλο και τα Γιάννενα που σε όσους τούς στηρίζουν με το ποσό των 50 ευρώ και πάνω προσφέρουν συλλεκτική φωτογραφία υπογεγραμμένη από τους έλληνες αθλητές και αθλήτριες ξιφασκίας με αμαξίδιο.
Η Μαρία Γουρζή, από την άλλη πλευρά (τραγουδίστρια, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και προπονήτρια κολύμβησης!), η οποία ψάχνει στήριξη δισκογραφικής παραγωγής για το νέο της CD με τίτλο «Ανθρωπος κανονικός» (δισκογραφική δουλειά με 10 έντεχνα ακουστικά κομμάτια), ανάλογα με το ποσό που προσφέρει ο καθένας αναλαμβάνει να του χαρίσει τον δίσκο της με υπογραφή ή ακόμη και να τραγουδήσει στο πάρτι του με το συγκρότημά της (με δωρεά 300 ευρώ). Ενώ φυσικά στην ανώτερη προσφορά (από 2.000 ευρώ) ο δωρητής θα αναφερθεί στον δίσκο ως συμπαραγωγός!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ