Επειτα από έξι σερί τελικούς Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στο Ελληνικό, όπου οι ημίγυμνοι οπαδικοί στρατοί των «αιωνίων» έκλεβαν την παράσταση και ενίοτε παιζόταν και… λίγο μπάσκετ, το φίλαθλο κοινό της χώρας έχει την ευκαιρία να αντικρίσει συνθήκες εντελώς διαφοροποιημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οχι φυσικά επιπέδου ισπανικού «Copa del Rey», αλλά έστω σε εορταστική ατμόσφαιρα.
Ο 39ος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας θα διεξαχθεί την Κυριακή (9/2, 19.45, ΔΤ), μεταξύ Παναθηναϊκού και Αρη, στο υπερσύγχρονο κλειστό μπάσκετ στην περιοχή «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου Κρήτης, παρουσία θεατών χωρίς διακριτικά των ομάδων και ως επί το πλείστον ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας.
Σαφέστατα, το μέτρο που θέσπισε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, βλέποντας τις σκηνές ντροπής που εκτυλίχθηκαν (κυρίως) στην περυσινή αναμέτρηση Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού με νικητές τους πολυνίκες του θεσμού Πράσινους (14 τρόπαια από το 1976 και εντεύθεν), ευνοεί αρκετά τον Παναθηναϊκό, καθώς οι οπαδοί του είναι πολυπληθέστεροι στην Κρήτη.
Αλλά μήπως είναι ο μοναδικός τομέας όπου υπερέχουν οι νταμπλούχοι Ελλάδας έναντι του Αρη (8 τρόπαια), με τον οποίο έχουν αναμετρηθεί άλλες τέσσερις φορές κατά το παρελθόν (1985, 1993, 2003, 2005) με σκορ 3-1 υπέρ του Τριφυλλιού; Η αναμέτρηση παραπέμπει στην ιστορία του Δαβίδ με τον Γολιάθ, με τη διαφορά ότι ελάχιστοι θα στοιχημάτιζαν υπέρ του ασθενέστερου Αρη για περισσότερους από έναν λόγους.
Η διαφορά στο αγωνιστικό μπάτζετ, δηλαδή στα χρήματα που διέθεσαν οι δύο ΚΑΕ για να συγκροτήσουν το ρόστερ τους, είναι χαώδης. Ο Παναθηναϊκός έχει ξοδέψει περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ, ούτως ώστε να μπορεί να ονειρεύεται τη συμμετοχή στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας και τη διατήρηση των κεκτημένων στις εγχώριες διοργανώσεις. Ο Αρης υποφέρει από απαγόρευση μεταγραφών (FIBA ban) ξένων παικτών, προσφάτως υπήχθη στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και μετά βίας κατάφερε να φτάσει τις 350.000 ευρώ για τη συγκρότηση μιας ομάδας που απαρτίζεται από δέκα Ελληνες, έναν Βουλγαροκύπριο (Βεζένκοφ) και έναν Αμερικανό (Χαντ)!
«Εκτός από τον Αντώνη Ασημακόπουλο και τον Μιχάλη Πελεκάνο, τα υπόλοιπα παιδιά δεν έχουμε παίξει ποτέ σε τελικό. Είναι πρωτόγνωρη εμπειρία και το κίνητρο πολύ μεγάλο. Περιμένουμε πώς και πώς να παίξουμε στον τελικό και να διεκδικήσουμε το Κύπελλο» δήλωσε ένας εκ των πιο ταλαντούχων παικτών του Αρη, ο 20χρονος Λευτέρης Μποχωρίδης, αποκαλύπτοντας ότι η αναμέτρηση με τον αρχηγό του Παναθηναϊκού Δημήτρη Διαμαντίδη (7 τρόπαια έναντι 8 των αποσυρθέντων πρώην συμπαικτών του Αλβέρτη και Τσαρτσαρή) «είναι πρόκληση και πολύ ωραίο να παίζεις απέναντι στο είδωλό σου»…
Την ίδια στιγμή, έχει και ο Παναθηναϊκός πρωτάρηδες σε τελικό, αλλά μόλις δύο. Αυτό, βέβαια, ισχύει σε συλλογικό επίπεδο, καθώς αμφότεροι οι «Διόσκουροι» Νίκος Παππάς και Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς έχουν σαρώσει τα μετάλλια με τις εθνικές ομάδες Εφήβων και Νέων. «Είναι κάτι πρωτόγνωρο και ανυπομονώ να το ζήσω. Αν πετύχουμε τον στόχο μας και κατακτήσουμε τον τίτλο θα είναι η πρώτη διάκριση για εμένα σε συλλογικό επίπεδο, κάτι που καθιστά τον αγώνα ξεχωριστό για εμένα» σχολίασε ο Παππάς.
«Είναι η αλήθεια ότι η εμπειρία των συμπαικτών μου προσφέρει μια έξτρα ασφάλεια. Υπάρχει η ικανοποίηση ότι δίπλα σου έχεις έμπειρα παιδιά που έχουν κατακτήσει τα πάντα και μπορεί να παίζουν, δεν ξέρω, για 10η φορά σε τελικό Κυπέλλου. Προσωπικά, ως ένας από τους πιο άπειρους στην ομάδα σε τέτοιους αγώνες, σε τέτοιες καταστάσεις, θα ήθελα τουλάχιστον να μη φανώ ο αδύναμος κρίκος και να βοηθήσω κι εγώ όσο μπορώ» ήταν η υπόσχεση του 23χρονου χαρισματικού σκόρερ.

Δημοσιεύτηκε στο helios plus στις 7 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus