Η σκόνη που προκάλεσε η «φασαρία» γύρω από την περίφημη «wild card» εκ μέρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης δεν έχει ακόμη καθίσει, ωστόσο τη Δευτέρα (3/2) στο «Palau de la Musica Catalana» της Βαρκελώνης η Εθνική Ανδρών έμαθε τους αντιπάλους που θα συναντήσει στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας (30 Αυγούστου –14 Σεπτεμβρίου 2014), το οποίο μετονομάστηκε σε Παγκόσμιο Κύπελλο και θα διεξαχθεί σε έξι ισπανικές πόλεις (Λας Πάλμας, Σεβίλλη, Γρανάδα, Μπιλμπάο, Μαδρίτη και Βαρκελώνη).

Η Εθνική κληρώθηκε στον Β’ Όμιλο με τις Αργεντινή, Σενεγάλη, Φιλιππίνες, Κροατία και Πουέρτο Ρίκο, θα δώσει τους πρώτους πέντε αγώνες της στην πανέμορφη Σεβίλλη (30/8 –4/9), ωστόσο η κλήρωση δεν ήταν τόσο… εύκολη, όσο φαίνεται, καθώς το ζητούμενο δεν είναι η πρώτη φάση, αλλά ο πρώτος νοκ άουτ αγώνας, που θα δώσει η ελληνική ομάδα στη φάση των «16», στη Μαδρίτη. Για την ιστορία, στη διαδικασία της κλήρωσης συμμετείχαν «ιερά τέρατα» του παγκόσμιου μπάσκετ, ο Ντίνο Ράτζα, ο Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ, ο Ζαν Ζακ Κονσεϊσάο και ο Χουάν Σαν Επιφάνιο.
Ουδείς μπορεί, λοιπόν, να αμφισβητήσει ότι η Εθνική δεν θα καταφέρει να πλασαριστεί μεταξύ των τεσσάρων πρώτων ομάδων του ομίλου της, ώστε να προκριθεί. Κακά τα ψέματα, αν εξαιρέσουμε την «παραδοσιακή» δύναμη Αργεντινή, οι Σενεγάλη, Φιλιππίνες, Κροατία και Πουέρτο Ρίκο δεν «τρομάζουν» την Ελλάδα, η οποία _ εφόσον όλοι οι παίκτες είναι υγιείς _ αναμένεται να εμφανιστεί πολύ ισχυρή στα γήπεδα της Ισπανίας. Και με νέο προπονητή, που ακόμη δεν έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος της ΕΟΚ κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στο… μάτι του κυκλώνα λόγω του φημολογούμενου υψηλού κόστους της «wild card» (830.000 ευρώ).
Στους «16», όμως, η Εθνική θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλα τα χαρίσματα που την έχουν οδηγήσει σε τόσες επιτυχίες και στο Νο.5 της παγκόσμιας κατάταξης. Και αυτό γιατί θα αντιμετωπίσει μια εκ των Ισπανίας, Σερβίας, Βραζιλίας και Γαλλίας, που φυσιολογικά θα αφήσουν εκτός νυμφώνος την Αίγυπτο και το Ιράν. Ένα ματς θα κρίνει το ταξίδι της Εθνικής, απέναντι σε μια ομάδα υψηλής ποιότητας, και για να επιτευχθεί η πρόκριση στους «8», η πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2005 και χάλκινη το 2009, καθώς και φιναλίστ στο Μουντομπάσκετ 2006, θα πρέπει να έχει «γιατρευτεί» από τις… ασθένειες του παρελθόντος, που την άφησαν εκτός μεταλλίων και Ολυμπιακών Αγώνων τα τέσσερα τελευταία καλοκαίρια. Στην προημιτελική φάση (των «8») τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ζόρικα, καθώς εκεί η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ένα εκ των δύο φαβορί του Α’ Ομίλου Ισπανία ή Γαλλία. Αυτό το ματς, αν η Εθνική έχει φτάσει ως εκεί, θα θεωρείται αγωνιστική υπέρβαση…
«Η κλήρωση είναι πάντα ενδεικτική, βοηθά σε κάποιες εκτιμήσεις, αλλά όλα κρίνονται από την κατάσταση που θα είναι η ομάδα μας και οι αντίπαλοι φυσικά εκείνη την εποχή. Πιστεύω στις δυνατότητες της ομάδας, ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει, προσδοκώντας ότι θα είναι πλήρης και νομίζω ότι από σήμερα μπαίνουμε σε αγωνιστικούς ρυθμούς και καλό θα ήταν να σταματήσει η μιζέρια και η γκρίνια», προέτρεψε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, κ. Γ. Βασιλακόπουλος μετά την ολοκλήρωση της κλήρωσης.
Αναλυτικά οι όμιλοι:
Α’ Ομιλος: Ισπανία, Αίγυπτος, Ιράν, Σερβία, Βραζιλία, Γαλλία.
Β’ Ομιλος: Αργεντινή, Σενεγάλη, Φιλιππίνες, Κροατία, Πουέρτο Ρίκο, Ελλάδα.
Γ’ Ομιλος: ΗΠΑ, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία, Ουκρανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Τουρκία.
Δ’ Ομιλος: Λιθουανία, Αγκόλα, Ν. Κορέα, Σλοβενία, Μεξικό, Αυστραλία.
Από κάθε όμιλο προκρίνονται τέσσερις ομάδες για τη φάση των «16». Ο Α’ Ομιλος διασταυρώνεται με τον Β’, ενώ ο Γ’ με τον Δ’ με τη μορφή Α1-Β4, Α2-Β3, Β1-Α4 και Β2-Α3.

Οι αγώνες από τη φάση των «16» έως τον τελικό (14/9/2014) θα διεξαχθούν στις δύο μεγαλουπόλεις Μαδρίτη και Βαρκελώνη.