Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού στη φάση των «16» του Champions League. «Μας αρέσει πολύ που θα πάμε σε ένα μυθικό στάδιο όπως το Ολντ Τράφορντ και που οι οπαδοί μας θα δουν μια μεγάλη ομάδα στο γήπεδό μας» σχολίασε ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού, Μίτσελ.

Τα υπόλοιπα ζευγάρια: Μάντσεστερ Σίτι-Μπαρτσελόνα, Μίλαν-Ατλέτικο Μαδρίτης, Λεβερκούζεν-Παρί Σεν Ζερμέν, Γαλατάσαραϊ-Τσέλσι, Σάλκε-Ρεάλ, Ζενίτ-Ντόρντμουντ, Αρσεναλ-Μπάγερν.


Πριν την κλήρωση

Ο Ολυμπιακός κρατάει ψηλά εφέτος την ελληνική σημαία στο Τσάμπιονς Λιγκ και αναμφισβήτητα η πρόκριση στα 16 καλύτερα ευρωπαϊκά κλαμπ αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την ομάδα του κ. Μίτσελ. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν ανέβει επίπεδο και δεν θυμίζουν την ομάδα μικρού ευρωπαϊκού βεληνεκούς η οποία ήταν φτιαγμένη για να πρωταγωνιστεί μόνο εντός συνόρων.

Η εντυπωσιακή νίκη επί της Αντερλεχτ στις Βρυξέλλες (3-0) και η ισοπαλία με την Μπενφίκα στο «Ντα Λουζ» (1-1) ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών της ομάδας του Μίτσελ. Ακόμη και στο Παρίσι, ο Ολυμπιακός ήταν ομάδα υψηλών προδιαγραφών και λύγισε στο 90′ από την Παρί Σεν Ζερμέν (2-1), τον σύλλογο των πολλών εκατομμυρίων ευρώ με τα μεγάλα αστέρια Ιμπραΐμοβιτς, Καβάνι, Λαβέτσι, Τιάγκο Σίλβα. Η διαφορά στο μπάτζετ της Παρί με το αντίστοιχο του Ολυμπιακού είναι τεράστια, ωστόσο δεν αντιστοιχήθηκε σε διαφορά δυναμικότητας στον αγωνιστικό χώρο.
Η νίκη στο Φάληρο επί της Μπενφίκα (1-0) έφερε σε θέση οδηγού τον Ολυμπιακό και η πρόκριση παίχτηκε την τελευταία αγωνιστική στο ματς-θρίλερ με την Αντερλεχτ (3-1). Παιχνίδι που θα μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των φιλάθλων καθώς είχε τρεις αποβολές και ισάριθμα πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού. Οι Σαβιόλα, Βάις νικήθηκαν από τον γκολκίπερ Προτό, όμως ο Ντομίνγκες στις καθυστερήσεις του αγώνα νίκησε τον σέντερ φορ Μίτροβιτς που κάθησε κάτω από τα δοκάρια (λόγω αποβολής του Προτό).
Ο Ολυμπιακός είναι η μικρότερη σε οικονομικό μέγεθος ομάδα από τα μεγαθήρια που θα μπουν μαζί του αύριο στην κληρωτίδα στη Νιόν της Ελβετίας: Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι.
Ο κ. Μίτσελ προτιμά αγγλική ομάδα. Επειδή όμως υπάρχουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις ομάδες που προέρχονται από την ίδια χώρα ή το ίδιο γκρουπ στη φάση των ομίλων δεν έχει τις ίδιες πιθανότητες για να κληρωθεί με μία από τις επτά πρώτες ομάδες των ομίλων. Με ποσοστό 17,3% μπορεί να κληρωθεί με μία από τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Μπάγερν, Ντόρτμουντ και με 10,3% με μία από τις Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ατλέτικο.
Ο Ολυμπιακός στην προσπάθειά του απέναντι στο μεγαθήριο με το οποίο θα κληρωθεί αύριο θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την ανέκαθεν καυτή έδρα του. Το «Γ. Καραϊσκάκης» θυμίζει φρούριο και εκεί έχουν λυγίσει μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, όπως η Αρσεναλ, δύο φορές (3-1, 2-1), η Ρεάλ (2-1), η Λίβερπουλ (1-0), η Ντόρτμουντ (3-1), η Βέρντερ (3-0), η Πόρτο (1-0), η Λα Κορούνια (1-0). Ακόμη ο Ολυμπιακός ως γηπεδούχος έχει νικήσει στο ΟΑΚΑ τον Αγιαξ (1-0) και την Μπάγερ Λεβερκούζεν στη Ριζούπολη (6-2).
Από την εποχή του κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς (1997) που ο Ολυμπιακός είχε παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ, παρουσιαζόταν ανίσχυρος μακριά από το «Γ. Καραϊσκάκης». Χρειάστηκαν να περάσουν 10 χρόνια(!) για να κατορθώσει ο Ολυμπιακός να σημειώσει την πρώτη εκτός έδρας νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ (επικράτησε της Βέρντερ στη Βρέμη με 3-1 την περίοδο 2007-08 με προπονητή τον κ. Τάκη Λεμονή). Τα τελευταία χρόνια οι Ερυθρόλευκοι δεν είναι η ομάδα που προσπαθεί να κλέψει αποτελέσματα στα εκτός έδρας ματς. Οι Ισπανοί κκ. Βαλβέρδε, Μίτσελ έβαλαν τη σφραγίδα τους για να κάνει ο Ολυμπιακός αισθητή την παρουσία του σε ισχυρές έδρες.
Η προκριση φέρνει χρήμα
Τα οικονομικά οφέλη
Στα ταμεία των Ερυθρολεύκων αναμένεται να μπουν πάνω από €30 εκατ.
Η πρόκριση στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ έχει πολλαπλά οφέλη για τον Ολυμπιακό και γενικότερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι Ερυθρόλευκοι θα καρπωθούν ποσόν πάνω από 30 εκατ. ευρώ που είναι το μπόνους της UEFA. Aναλυτικά:
8,6 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή στους ομίλους, 3,5 εκατ. ευρώ για την πρόκριση στις «16», 3,5 εκατ. ευρώ για τις τρεις νίκες και τη μία ισοπαλία στα ματς του ομίλου (η UEFA πριμοδοτεί τη νίκη με 1 εκατ. ευρώ και 500.000 ευρώ την ισοπαλία), 15 εκατ. ευρώ από market pool (έσοδα από τα τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα).
Αν προστεθούν τα έσοδα από τις εισπράξεις τεσσάρων εντός έδρας αγώνων, στα ταμεία του Ολυμπιακού θα μπουν επιπλέον 2 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον αγώνα με την Αρσεναλ (2011-2012), όπου ο Ολυμπιακός έκοψε 30.818 εισιτήρια, εισπράχθηκαν 757.226 ευρώ. Τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 3,9 εκατ. ευρώ (μπόνους της UEFA) σε περίπτωση πρόκρισης στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Επομένως η παρουσία του Ολυμπιακού στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση αποφέρει δόξα, χρήμα αλλά και βαθμούς στην Ελλάδα (12η θέση στη λίστα χωρών της UEFA).

Η καταξίωση του Μίτσελ
Μετά την επιτυχημένη παρουσία του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ, πατάει γερά στα πόδια του και ο κ. Μίτσελ, ο οποίος πέρασε μια περίοδο αμφισβήτησης στον Ολυμπιακό. Οι άσχημες εμφανίσεις στο ξεκίνημα της περιόδου, το 0-0 με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, ακόμη και η βαριά ήττα με 4-1 από την Παρί στο «Γ. Καραϊσκάκης», έφεραν τον ισπανό προπονητή σε δυσχερή θέση.
Ο 50χρονος κόουτς κατάφερε να βρει γρήγορα την κατάλληλη χημεία στην ομάδα, έκανε σωστή διαχείριση στο έμψυχο υλικό και με επιτυχημένο κοουτσάρισμα στη διάρκεια κρίσιμων αγώνων απέκτησε την εμπιστοσύνη του κόσμου και έκανε τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Βαγγέλη Μαρινάκη να αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ