Τον Ιούνιο του 2011, όταν το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέλεγε την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ στην προεδρία του, έπεφτε ένα ακόμη ανδρικό κάστρο. Η γαλλίδα δικηγόρος έγινε η πρώτη πρόεδρος του ΔΝΤ και το γεγονός θεωρήθηκε σημείο αναφοράς για το γυναικείο φύλο.
Ενας χώρος πάντως εξακολουθεί να παραμένει «απαγορευμένη ζώνη» για γυναίκες: τα αποδυτήρια του ανδροκρατούμενου ομαδικού αθλητισμού, στα οποία ο προπονητής που περνά την πόρταγια να δώσει εντολές είναι πάντα άνδρας. Χωρίς υπερβολή, ο αθλητισμός μοιάζει να είναι για τις γυναίκες ένα «κλειστό» επάγγελμα. Στη χώρα μας, πάντως, την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει για τις γυναίκες όσα βήματα δεν έγιναν από καταβολής του αθλητισμού, αλλά προπονήτριες σε ανδρικές ομάδες δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί.
Από πέρυσι το λεγόμενο ασθενές φύλο έχει την πρώτη παρουσία σε προπονητικό τιμ το οποίο συμμετέχει στο κορυφαίο επίπεδο. Στο επιτελείο του Πανελευσινιακού, ο οποίος προβιβάστηκε στην Α1 μπάσκετ το καλοκαίρι του 2012, υπάρχει και προπονήτρια! Η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Α1.
Ενδεχομένως η κυρία Βασιλεία Γκουζίνη, με σημαντική καριέρα στο γυναικείο μπάσκετ, δεν θα είχε την ευκαιρία να εργαστεί σε μια ανδρική ομάδα αν δεν ήταν η σύζυγος του προπονητή κ. Γιώργου Σκαραφίγκα. «Είχα μεγάλους ενδοιασμούς στην αρχή, ο Γιώργος όμως ήταν εκεί και με στήριξε. Ηξερε τις εμπειρίες που είχα ως προπονήτρια σε ομάδες γυναικών, πώς δούλευα εκεί, αλλά γνώριζε και την αντίληψή μου σχετικά με το άθλημα. Στην αρχή είχα αμφιβολίες, όταν πείστηκα όμως να το κάνω δεν είχα κανέναν ενδοιασμό» περιγράφει η πρώην προπονήτρια στις γυναικείες ομάδες του Πανιωνίου και της ΦΕΑ, που είναι στο προπονητικό τιμ του Πανελευσινιακού εδώ και πέντε χρόνια.

«Είχα σε αυτό το διάστημα δύο εγκυμοσύνες και από πέρυσι που η ομάδα ανέβηκε στην Α1 και στελεχώθηκε το προπονητικό τιμ με βοηθούς που έχουν εμπειρίες και γνώσεις, καθ’ ότι είμαι γυμνάστρια, ανέλαβα χρέη γυμναστή. Συμμετέχω όμως στον αγώνα δίνοντας οδηγίες γιατί παραμένω προπονήτρια»
εξηγεί η κυρία Γκουζίνη. Η βοηθός του κ. Σκαραφίγκα δεν είναι η μόνη γυναίκα προπονήτρια σε ανδρικό μπάσκετ. Είναι η πρώτη στην Α1 και η μοναδική στις εθνικές κατηγορίες.
Στα τοπικά πρωταθλήματα της Αθήνας υπάρχουν άλλες δύο γυναίκες που εργάζονται ως ασίσταντ: στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ, στην ομάδα της Ευρυάλης, η κυρία Μαριάννα Αντωνοπούλου, που δημοσιογραφεί σε αθλητικό site, είναι βοηθός του προπονητή της ομάδας κ. Βαγγέλη Καβάσιλα, ενώ στη Νέα Πέραμο ανάλογο πόστο έχει η κυρία Ισμήνη Ζωηρού. «Ο προπονητής μου στην ομάδα που έπαιζα ήταν στο τιμ της Ευρυάλης και αρχικά ανέλαβα να κρατάω τα στατιστικά της. Σιγά-σιγά, επειδή έκανα προπονήσεις σε ακαδημίες, πήρα θέση ως βοηθός και πραγματικά είναι υπέροχη εμπειρία. Οι άνδρες ακόμη και σε ερασιτεχνικό επίπεδο αντιμετωπίζουν το μπάσκετ πιο επαγγελματικά. Από την άλλη, η ατμόσφαιρα σε αυτές τις κατηγορίες είναι πιο οικογενειακή και έτσι είναι φυσικό επόμενο να μη με έχει αντιμετωπίσει ποτέ κανείς με απαξιωτικό τρόπο» λέει η Μαριάννα Αντωνοπούλου.
Στο μπάσκετ, αλλά όχι στην προπονητική, πολλές γυναίκες δραστηριοποιούνται στον χώρο της διαιτησίας. Η κυρία Βάσω Τσαρούχα, που είναι διεθνής και διαιτητεύει σε αγώνες Α2 ανδρών, είναι η κορυφαία εξ αυτών και εκτιμάται ότι σύντομα θα ανέβει στην Α1. Τσαρούχα, Γρίβα, Φραγκούλη και Τζήμα είναι οι τέσσερις που εδώ και μερικά χρόνια διαιτητεύουν αγώνες εθνικών κατηγοριών.
Στο ποδόσφαιρο το γυναικείο φύλο δεν έχει βρει θέση στους πάγκους. Η κυρία Θάλια Μήτση είναι η πρώτη διαιτητής που έφθασε στη Φούτμπολ Λιγκ, έγινε τέταρτη βοηθός σε αγώνες Σούπερ Λίγκας και είναι διεθνής. Μετρά σχεδόν 15 χρόνια στα γήπεδα και τυγχάνει αναγνώρισης από όλους στον χώρο του ποδοσφαίρου. «Στην αρχή με έβλεπαν σαν UFO. Δεν μπορούσε να χωρέσει ο νους τους ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι διαιτητής. Τώρα πια όμως ένας αγώνας είναι σαν μια μέρα στο γραφείο. Το φύλο μάλιστα βοηθά ώστε να μου συμπεριφέρονται με ευγένεια» λέει η διεθνής ρέφερι, η οποία ομολογεί ότι στα παιδικά της χρόνια ήταν ένα από τα αγοροκόριτσα που έπαιζαν ποδόσφαιρο στις αλάνες. «Οποια κοπέλα κλωτσούσε την μπάλα ήταν αυτομάτως αγοροκόριτσο. Από μικρή με γοήτευε το ποδόσφαιρο και ο μόνος ενδοιασμός μου για τη διαιτησία ήταν η εξουσία που έβλεπα ότι ήθελαν να ασκήσουν κάποιοι διαιτητές. Εγώ ήθελα απλά να εφαρμόζω τους κανονισμούς, να βοηθάω τους παίκτες στον αγώνα τους».
Μία ακόμη γυναίκα στον χώρο του ποδοσφαίρου ήταν η κυρία Ματθίλδη Μανιέρη. Η μητέρα του Γιώργου Τζαβέλα ήταν τα τελευταία χρόνια πρόεδρος της Δόξας Βύρωνα, που ουσιαστικά ανήκε στον γιο της, προ ολίγων ημερών όμως αποχώρησε από την ομάδα. Θέση προέδρου –και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία –έχει και η μοναδική γυναίκα που έχει ρόλο σε ανδρική ομάδα βόλεϊ. Η Βάσω Καραντάσιου ηγείται του συλλόγου της Παναχαϊκής, όπου σημαίνοντα ρόλο έχει ο σύζυγός της Νίκος Ρουμελιώτης, ο οποίος αγωνίζεται στην ομάδα.
Ο «θηλυκός Μουρίνιο» και το μοντέλο
Μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2013 υπήρχε προπονήτρια σε ανδρική ομάδα που συμμετείχε σε μεγάλη επαγγελματική λίγκα! Από το 2011 ως πριν από μερικές εβδομάδες, η Αμερικανίδα κυρία Σου Φάλσον είχε την καθοδήγηση της ομάδας μπέιζμπολ, Λος Άντζελες Ντόντζερς. Ο «θηλυκός Μουρίνιο», όπως την αποκαλούσαν ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του αμερικανικού επαγγελματικού αθλητισμού, που ανέλαβε ανδρική ομάδα.
Εδώ και λίγες ημέρες προπονήτρια σε ομάδα ανδρών υπάρχει στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Κύπρου. Στην ΑΕΛ μετά την παραίτηση του κ. Μάρκου Ασωνίτη, την τεχνική ηγεσία ανέλαβε η μέχρι πρότινος βοηθός του, κυρία Κάλια Παπαδοπούλου. «Μπαίνω στα αποδυτήρια, αφού πρώτα ντυθούν. Έτσι κι αλλιώς οι μισοί παίκτες της ΑΕΛ ήταν μαζί μου πέρσι στην ομάδα εφήβων, με την οποία πέρυσι κατακτήσαμε αήττητοι το νταμπλ. Ετσι έχω οικειότητα μαζί τους, ενώ και οι ξένοι με αντιμετωπίζουν με σεβασμό. Δεν τίθεται πάντως κανένα θέμα» δήλωσε η πρώην διεθνής μπασκετμπολίστρια.
Προπονήτρια ανδρών υπάρχει στην Κροατία αλλά όχι στις πρώτες κατηγορίες. Η Τιχάνα Νέμτσιτς, διεθνής με την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας της, ανέλαβε πριν από 12 μήνες την ΝΚ Βικτόρια Βογιάκοβατς. Η ομάδα που αγωνίζεται στην πέμπτη κατηγορία Κροατίας έγινε αμέσως διάσημη, κυρίως γιατί η 24χρονη προπονήτρια της ήταν part-time μοντέλο!

Στο βιβλίο ιστορίας του παγκόσμιου αθλητισμού θα καταχωριστεί ως πρώτη προπονήτρια ανδρικής ομάδας και μια Τουρκάλα: η συνεργάτις του Φατίχ Τερίμ στη Γαλατάσαραϊ κυρία Ντουιγκού Ερντογάν που δηλώθηκε στη θέση του τιμωρημένου τούρκου προπονητή.

Πάντως η πρώτη προπονήτρια ανδρικής ομάδας ήταν η Ιταλίδα κυρία Καρολίνα Μοράτσε, η οποία το 1999 καθοδηγούσε τη Βιτερμπέζε της Γ’ Εθνικής. Από εκεί και πέρα εκπρόσωποι του ασθενούς φύλου σε τεχνικά τιμ ομάδων υπάρχουν μόνο ως βοηθοί προπονητών σε μικρές κατηγορίες, ενώ η πλειονότητα από τις υπόλοιπες κυρίες της Ευρώπης που έχουν ενεργό ρόλο στα ανδρικά σπορ είναι είτε στην προεδρία ομάδων είτε στη διαιτησία. Λίγες είναι μέλη ιατρικών τιμ, όπως στην Τσέλσι η επονομαζόμενη και «sexy» γιατρίνα κυρία Εβα Καρνέιρο και η ψυχολόγος της Γιουβέντους Αννα-Μαρία Λικάτα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ