Οταν ο Νίκος Αναστόπουλος αποχώρησε από την Ιταλία ως ο πρώτος έλληνας παίκτης που προσείλκυσε το Καμπιονάτο και συγκεκριμένα η Αβελίνο (σεζόν 1987-88), στα στέκια της Serie A ψιθυριζόταν ως ανέκδοτο ότι θα δεν υπάρξει επόμενος! Αγωνίστηκε σε 16 ματς δίχως να σκοράρει, αν και προερχόταν από μια επταετία με 115 γκολ στον Ολυμπιακό και συζητήθηκε περισσότερο για την αδυναμία του στα ακριβά κοστούμια και στον ιταλικό καφέ, συνήθειες οι οποίες τον χαρακτηρίζουν ως σήμερα. Κι όμως τα ιταλικά σύνορα άνοιξαν ξανά για τους Ελληνες και δη για τους διεθνείς. Τα πέρασαν ο Γεωργάτος (Ιντερ, 1998), ο Βρύζας (Περούτζια, Φιορεντίνα, Τορίνο, 2000-2006), ο Δέλλας (Περούτζια, Ρόμα, 2001-2005), ακολούθησαν ο Καραγκούνης (Ιντερ, 2003) και ο Ζαγοράκης (2004, Μπολόνια) και κάπου ενδιάμεσα το πάλεψε ο Λάμπρος Χούτος. Ο κατάλογος των «ιταλών» διεθνών συνέχισε να μακραίνει αφού σε αυτόν προστέθηκαν οι Γιώργος Κυριαζής (Κατάνια, Αρέτσο, Τριεστίνα, Σαλερνιτάνα, 2003-10), Κώστας Λουμπούτης (Περούτζια, Σιένα, 2003-05), Δημήτρης Ελευθερόπουλος (Μεσίνα, Μίλαν, Ρόμα, Ασκολι, Σιένα, 2004-09), Τάκης Γκώνιας (Μεσίνα, Κροτόνε, 2004-05), Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Τζένοα, Μίλαν 2008-2012), Αλέξανδρος Τζιώλης (Σιένα, 2010-11) και Αλέξανδρος Τζόρβας (Παλέρμο, Τζένοα, 2011-13).
Ο ηγέτης της Μπολόνια Κονέ


Φτάσαμε έτσι στο σήμερα που πλέον έχει γίνει… της μόδας έλληνες ποδοσφαιριστές, αδικημένοι ή μη στη χώρα μας, να διαγράφουν καριέρες ετών σε ένα πρωτάθλημα που κάποτε έμοιαζε απλησίαστο.
Ο Παναγιώτης Κονέ είναι τούτη την περίοδο το πιο «hot» ελληνικό όνομα που κάνει καριέρα στην ιταλική Serie A. Οταν το καλοκαίρι του 2005 εντάχθηκε στο ρόστερ της ΑΕΚ, όλοι μιλούσαν για την «πάσα-χαβιάρι» η οποία αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της τότε ποδοσφαιρικής ταυτότητάς του. Σήμερα στην Μπολόνια κάνουν λόγο για έναν μεσοεπιθετικό «με τρομερή ποιότητα και ικανότητα να σκοράρει με διαφορετικούς τρόπους, αν και δεν είναι καθαρός κυνηγός». Δεν μπορεί να ισχυριστεί πάντως κάποιος ότι στην Ελλάδα τον κακομεταχειρίστηκαν.
Στα τρία χρόνια παραμονής του στην Ενωση (2005-2008) πήρε αρκετές ευκαιρίες, αλλά τελικά ήταν ο Ηρακλής (2008-2010) που του παρείχε την ασφάλεια να ξεδιπλώσει τις ηγετικές αρετές του και να πάρει μεταγραφή στο Καμπιονάτο. Αγωνίζεται εκεί από το 2010, εκκινώντας από την Μπρέσια, ενώ πλέον αναγνωρίζεται ως ένας από τους πλέον ποιοτικούς ποδοσφαιριστές της Μπολόνια και απασχολεί μεταγραφικά τουλάχιστον 4-5 ομάδες της κατηγορίας! Είναι υποψήφιος για το καλύτερο γκολ της περασμένης σεζόν (βραβείο Πούσκας της FIFA) το οποίο ανακοινώνεται αύριο και βασικότατος στην ομάδα του εφέτος με 13 συμμετοχές και τέσσερα γκολ, ενώ έχει φορέσει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.
Ο θετικός και αξιόπιστος Μόρας


Οι ίδιοι οι Ιταλοί λένε ότι «ο Μόρας είναι ένας αμυντικός που θα μπορούσε να παίζει σε μικρομεσαίες ομάδες της Serie A ως τα 38 του», άρα κάτι περισσότερο θα ξέρουν. Ο διεθνής στόπερ είναι ακόμη 32 ετών και συνεχίζει την αξιοπρόσεκτη παρουσία του στα γήπεδα της χώρας, αυτή τη φορά με τη φανέλα της Βερόνα. Υστερα από μια επιτυχημένη τετραετία (2007-11) στην Μπολόνια, ο Βαγγέλης Μόρας πέρασε για τρεις μήνες από την αγγλική Σουόνσι για να επιστρέψει στην αγαπημένη του Ιταλία τον Ιανουάριο του 2012 παίζοντας για έξι μήνες με την Τσεζένα, όπου μπήκε στο στόχαστρο της νυν ομάδας του. Αν και υπάρχει ένα διαχρονικό φλερτ με την ΑΕΚ, εκείνος θα προτιμούσε να συνεχίσει στο Καμπιονάτο. Αλλωστε ως τα 38 του έχει μπροστά του ακόμη έξι σεζόν!
Βρίσκει τη βολή του ο Φετφατζίδης


Στα τέσσερα χρόνια (2009-2013) παρουσίας του στον Ολυμπιακό ο 22χρονος πλέον Γιάννης Φετφατζίδης πήρε 50 επίσημες συμμετοχές, πολλές εξ αυτών όμως ως αλλαγή σε «σκοτωμένα» λεπτά αγώνων. Αν και πολλά διθυραμβικά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για εκείνον (κάποια υπερβολικά, κάποια άλλα δικαίως), ουδείς προπονητής εξ όσων συνεργάστηκε στην ομάδα του Πειραιά τον πίστεψε όσο θα έπρεπε. Και πάνω που φάνηκε ότι θα το έπραττε ο νυν τεχνικός των Ερυθρολεύκων κ. Μίτσελ, ήρθε η πρόταση της ιταλικής Τζένοα.
Εκεί πλέον ο Γιάννης Φετφατζίδης απολαμβάνει διαφορετική αντιμετώπιση. Παίρνει ολοένα και περισσότερο χρόνο συμμετοχής, εξελίσσεται σε πολύτιμο εργαλείο για την ομάδα του και βάζει στόχο να γίνει και καθοριστικός για εκείνη! Το πέτυχε στους τελευταίους αγώνες μοιράζοντας ασίστ ή κερδίζοντας πέναλτι που μετατράπηκαν σε γκολ, συμβολή η οποία έκανε τον προπονητή της ομάδας κ. Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι να υπερθεματίσει για τις δυνατότητές του λέγοντας ότι «είναι πολύ γρήγορος με την μπάλα στα πόδια και απόλυτα ικανός να αλλάξει τον ρυθμό και τη ροή ενός αγώνα με τις ενέργειές του».
Ο γυρολόγος Παναγιώτης Ταχτσίδης


Αν και μόλις 22 ετών και παρά το γεγονός ότι η εφετινή είναι η τέταρτη σεζόν του στην Ιταλία, ο διεθνής μέσος έχει προλάβει να φορέσει τη φανέλα έξι διαφορετικών ομάδων. Ολες κάτι καλό του βρίσκουν μέχρι που αποφασίζουν ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν μαζί του. Η περιπλάνησή του στις ιταλικές πόλεις ξεκίνησε το 2010, όταν φεύγοντας ως ελεύθερος από την ΑΕΚ επέλεξε ως επόμενο προορισμό του την Τζένοα. Τη φανέλα της ωστόσο φόρεσε μόνο σε φιλικά ματς καθώς δόθηκε κατά σειρά δανεικός στην Τσεζένα, στην Γκροσέτο και στη Βερόνα. Με την τελευταία πραγματοποίησε εξαιρετικό πρωτάθλημα τη σεζόν 2011-12 και το καρπώθηκε μετακομίζοντας στη Ρόμα!
Εκεί ο Παναγιώτης Ταχτσίδης για ένα σημαντικό διάστημα αντιμετωπίστηκε ως ένας από τους πλέον ταλαντούχους παίκτες του Κάλτσιο παίρνοντας φανέλα βασικού όταν προπονητής της ομάδας ήταν ο κ. Ζντένεκ Ζέμαν και αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες. Ωστόσο λέγεται ότι η «κλίκα» των παλαιοτέρων του έφραξε τον δρόμο προς την εκτόξευση καθώς έπειτα από ένα-δύο μέτρια ματς βρέθηκε στον πάγκο και από εκεί χάθηκε κάπου στην εξέδρα των Τζιαλορόσι. Επέστρεψε στην Τζένοα όπου εν μέρει ανήκε (σε συνιδιοκτησία με τη Ρόμα) και από εκεί παραχωρήθηκε στην Κατάνια, στην οποία αγωνίζεται αρκετά (έχει παίξει σε 12 επίσημα ματς ως σήμερα).


Στον πάγκο
Οι δυσκολίες του Τοροσίδη
Αν και οι Τιφόζι της Ρόμα τον αναγνωρίζουν ως έναν ιδιαίτερα σημαντικό ποδοσφαιριστή, η έλευση στην Αιώνια Πόλη και η αγωνιστική άνοδος του σπουδαίου βραζιλιάνου δεξιού μπακ Μαϊκόν προσγείωσαν τον Βασίλη Τοροσίδη στον πάγκο των Τζιαλορόσι. Το γεγονός ότι δεν αγωνίζεται όσο κατά τη διάρκεια της περυσινής σεζόν έχει επηρεάσει την ψυχολογία και την απόδοσή του, κάτι που φάνηκε πολύ έντονα στα ματς-μπαράζ της Εθνικής Ελλάδας απέναντι στη Ρουμανία.

Μαθημένος να λογίζεται πάντοτε ως βασικός στις προηγούμενες ομάδες του (Ξάνθη, Ολυμπιακός), ο 28χρονος «Τόρο» δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και μάλλον δεν ικανοποιείται με την τοποθέτηση του νυν τεχνικού της Ρόμα κ. Ρούντι Γκαρσία σύμφωνα με την οποία «ο Βασίλης είναι πάντοτε μέσα στις βασικές επιλογές μου». Μετράει μόλις τέσσερις επίσημες συμμετοχές εφέτος και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό εν όψει Μουντιάλ 2014.

Στην Ιταλία συνεχίζουν το ποδόσφαιρο άλλοι επτά έλληνες παίκτες. Σε ομάδες της μεγάλης κατηγορίας ανήκουν ο συμπαίκτης του Κονέ στην Μπολόνια Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (10 επίσημα ματς, 1 ασίστ), ο Σάββας Γκέντσογλου (Σαμπντόρια, 5 συμμετοχές) και ο Μάριος Οικονόμου (Κάλιαρι, κανένα επίσημο ματς), ενώ στη Serie B βγάζουν το ψωμί τους οι Γιώργος Κατίδης, Γιάννης Ποτουρίδης (αμφότεροι στη Νοβάρα), Λάμπης Κιάκης (Κάρπι) και Δημήτρης Βοσνακίδης (Μπάρι). Στην Πάρμα ανήκει βέβαια ο Σωτήρης Νίνης, ο οποίος αγωνίζεται ως δανεικός στον ΠΑΟΚ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ