Κάποιες φορές οι φήμες εφάπτονται απόλυτα με την πραγματικότητα και τούτο συμβαίνει στο ακέραιο όσον αφορά τις περιπτώσεις των Κώστα Μήτρογλου και Κώστα Μανωλά, δύο ποδοσφαιριστών που έχουν πλέον καθιερωθεί στις συνειδήσεις των φίλων του Ολυμπιακού, στην ομάδα του Πειραιά αλλά και στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα το οποίο ετοιμάζει τις αποσκευές του για τη Βραζιλία. Οχι, στις περιπτώσεις τους δεν εντοπίζονται υπερβολές καθώς η αλματώδης εξέλιξή τους είναι λογικό να προκαλεί το ενδιαφέρον ξακουστών ευρωπαϊκών συλλόγων οι οποίοι τους παρακολουθούν στενά καιρό τώρα και πλέον έχουν πειστεί ότι αξίζει ένα σημαντικό κόστος επένδυσης στα πόδια τους.
Οι επίσημες προτάσεις από συλλόγους του εξωτερικού είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα προκύψουν, ίσως και αμέσως, κατά την επικείμενη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Ποια είναι λοιπόν η διαπραγματευτική θέση του Ολυμπιακού και ποιες οι αντιστάσεις που θα μπορούσε να προβάλει για να κρατήσει δύο βασικότατους ποδοσφαιριστές του κι ενώ είναι πλέον ξεκάθαρος ο ετήσιος στόχος του για όλο και καλύτερες πορείες στο Τσάμπιονς Λιγκ;
Επί της ουσίας, οι Ερυθρόλευκοι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα για να αποτρέψουν τη φυγή των δύο διεθνών άσων, όσο κι αν υπάρχουν στελέχη τους που διατείνονται ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδιά τους να πουλήσουν ποδοσφαιριστές που κάνουν τη διαφορά για την ομάδα του λιμανιού. Αυτά που μπορούν να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος είναι τα οικονομικά ανταλλάγματα των συγκεκριμένων παραχωρήσεων καθώς ο Μήτρογλου (κυρίως) και ο Μανωλάς (σε δεύτερο πλάνο ακόμα) τυγχάνουν πλέον ευρωπαϊκής αναγνώρισης.
Δεν είναι παίκτες που ενδιαφέρουν μία και μόνο ομάδα, αλλά πολλούς συλλόγους με οικονομική άνεση και ευρωστία. Οταν ασχολούνται μαζί τους ΜΜΕ διεθνώς αναγνωρισμένα και μιλούν για εκείνους με κολακευτικό τρόπο καταξιωμένοι προπονητές ή εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η αξία τους στο χρηματιστήριο ανεβαίνει και δίνει στον Ολυμπιακό το περιθώριο να ανεβάσει τον πήχη των ζητουμένων του όσο ψηλά εκείνος επιθυμεί.
Αυτή είναι και η μοναδική άμυνά του απέναντι στο αναπόφευκτο φευγιό των δύο συγκεκριμένων παικτών. Διότι τόσο ο Μήτρογλου όσο και Μανωλάς (όπως και πολλοί άλλοι έλληνες παίκτες με ποιότητα και αξία) έχουν πλέον μπολιαστεί με το μικρόβιο της ευρωπαϊκής καριέρας. Αγωνίζονται σε ένα απαξιωμένο πρωτάθλημα όπου είναι σαν να γνωρίζουν εξ αρχής ότι θα κατακτήσουν, ενώ μέσα από τα ταξίδια της εθνικής ομάδας μαθαίνουν από ποδοσφαιριστές όπως ο Καραγκούνης, ο Παπασταθόπουλος και ο Κατσουράνης τι ακριβώς συμβαίνει εκτός συνόρων, συμπεραίνοντας ότι πρέπει να επιβιβαστούν στο τρένο όσο είναι καιρός, η μπογιά τους περνάει και πάνω από όλα διατηρούνται υγιείς!
Εν ολίγοις, η μοίρα του Ολυμπιακού μοιάζει προδιαγεγραμμένη. Δεν θα μπορέσει να τους διατηρήσει στο ρόστερ του όταν οι Σειρήνες του εξωτερικού θα ηχήσουν δυνατά και τα δεκάδες εκατ. ευρώ θα εμφανιστούν στην πόρτα του. Θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει όσα περισσότερα χρήματα γίνεται, ενώ αυτό που οφείλει να κάνει είναι το να αναζητεί από τώρα τους επάξιους αντικαταστάτες τους.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 6 Δεκεμβρίου 2013

HeliosPlus