Οι παλαιότεροι και πιο ρομαντικοί διαπιστώνουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση και μελαγχολούν. Σύμφωνοι, τα ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Αρη δεν έκριναν τον πρωταθλητή Ελλάδας, ούτε καθόριζαν τίτλους. Ωστόσο είχαν τη δική τους ξεχωριστή ομορφιά και ουσία, η οποία ξεσήκωνε εκτός από την πόλη της Θεσσαλονίκης και ολόκληρη την ποδοσφαιρική επικράτεια. Τις φανέλες των δύο ομάδων φορούσαν σπουδαίοι παίκτες και η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν ταυτόσημος στόχος.
Σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο ένας βασιλεύει και ο άλλος φυτοζωεί! Ο ΠΑΟΚ είχε την τύχη να εμφανιστεί ως σωτήρας και κυβερνήτης της επόμενης ημέρας του, ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος τον οδηγεί στην αναγεννησιακή περίοδό του. Ο Δικέφαλος ίσως να μην έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο να κονταροχτυπηθεί στα ίσια με τον Ολυμπιακό για να του αποσπάσει τα πρωτεία, είναι όμως η εν δυνάμει δεύτερη καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα και σίγουρα δεν έχει τα χάλια που χαρακτηρίζουν τον παραδοσιακά μεγάλο αντίπαλό του.
Στην αντίπερα όχθη, ο άλλοτε δυναμικός και ανταγωνιστικός Αρης έχει μετατραπεί σε μία ομάδα η οποία (αν συγκριθεί με το σημαντικό παρελθόν της) είναι για λύπηση. Διοικείται από πολλούς και κανέναν, πνίγεται στα χρέη, δεν διαθέτει στην κορυφή της ιεραρχίας της έναν άνθρωπο που να διαθέτει οικονομική επάρκεια και δύναμη να ανασύρει το καράβι από τον βυθό. Το ναυάγιό του φαντάζει ως αναπόφευκτο και μόνιμο ασχέτως αν αποφύγει και εφέτος τον υποβιβασμό του στη Β’ Εθνική, κάτι που κατάφερε πέρυσι με τρόπο συζητήσιμο. Παρ’ όλα αυτά, η έχθρα, η αντιπαλότητα αλλά και η διαχρονική σύνδεση των δύο ομάδων (σύμφωνα με τους παλαιότερους, δεν υφίσταται ΠΑΟΚ χωρίς Αρη και το αντίστροφο) διατηρεί το ενδιαφέρον άρωμα μέσα στο οποίο τυλίγεται όλη τη Θεσσαλονίκη πριν από αγώνες των δύο ομάδων. Στο μυαλό του μέσου οπαδού δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο η κατάσταση του αντιπάλου, σημασία έχει η νίκη στο ντέρμπι. Οσο περισσότερα τα γκολ τόσο το καλύτερο…
Ο ΠΑΟΚ, πέραν του ότι είναι γηπεδούχος στο ντέρμπι της Κυριακής (19.30), διαθέτει και ποδοσφαιριστές πολύ σπουδαιότερης αξίας, ποιότητας και αναγνωρισιμότητας. Στην έδρα του, ειδικότερα όταν η Τούμπα είναι γεμάτη, δύσκολα πλέον επιτρέπει στον οποιονδήποτε να του προκαλέσει απώλειες. Πόσω μάλλον μία ομάδα που αγωνιστικά είναι πλέον πολύ κατώτερή του και διαθέτει ποδοσφαιριστές που δυσκολεύονται να σηκώσουν το βάρος της φανέλας της.
Για τον Αρη ωστόσο αυτή είναι μία τεράστια ευκαιρία αντεπίθεσης και εξιλέωσης. Αν ηττηθεί, θα θεωρηθεί φυσιολογικό. Αν αποσπάσει οτιδήποτε από το συγκεκριμένο ματς, θα θεωρηθεί επιτυχημένος και θα αναθαρρήσει ψυχολογικά. Αλλωστε οι ποδοσφαιριστές, απλήρωτοι ή καλοπληρωμένοι, ζουν και αναπνέουν για παιχνίδια όπως αυτό.
Κατά έναν μαγικό τρόπο, πολλές φορές μεταμορφώνονται και ξεπερνούν τους εαυτούς τους. Και τούτο είναι κάτι απαιτητό για τον Αρη αν θέλει να αποχωρήσει αλώβητος από το πιο επικίνδυνο για εκείνον ντέρμπι στη σύγχρονη ιστορία των δύο μονομάχων.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 22 Νοεμβρίου 2013

HeliosPlus