Ο ύμνος της ομάδας λέει πολλά από μόνος του (αν και δεν δικαιώνεται διαχρονικά): «When the Saints go marching in», το οποίο σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «όταν οι Αγιοι προελαύνουν». Είναι αλήθεια ότι (επιτέλους για εκείνους) τους συμβαίνει ξανά εφέτος, καθώς φιγουράρουν στην 3η θέση της Πρέμιερ Λιγκ με 22 βαθμούς σε 11 αγώνες, έχοντας αφήσει πίσω τους τα οκτώ πέτρινα χρόνια στην Τσάμπιονσιπ και την περυσινή μεταβατική σεζόν στη μεγάλη κατηγορία, στην οποία κατάφεραν να διατηρηθούν.
Ολοι στην Αγγλία υποκλίνονται στη μαεστρία του αργεντινού προπονητή της Σαουθάμπτον κ. Μαουρίτσιο Πακετίνο, ο οποίος έχει μετατρέψει τους Αγιους σε μια πολύ κοντινή (όσον αφορά την προσέγγιση του παιχνιδιού) παραλλαγή της Μπαρτσελόνα. Aλλωστε υπήρξε μαθητής του σπουδαίου κ. Μαρτσέλιο Μπιέλσα στη Νιούελς Ολντ Μπόις της δεκαετίας του ’90, ποδόσφαιρο που παίζει σήμερα και η Μπαρτσελόνα του κ. Τάτα Μαρτίνο, επίσης μαθητή του Μπιέλσα (και συμπαίκτη του κ. Ποκετίνο).
Η Σαουθάμπτον είναι μια αγγλική ομάδα, η οποία προσπαθεί να αποδώσει λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο, αυτό ακριβώς που στις ημέρες μας αναγνωρίζεται (κυρίως) ως γνώρισμα καταλανικό:
Διαρκής κατοχή της μπάλας, πρέσινγκ συνεχόμενο και επίμονο, υπομονή (και επιμονή) στην πάσα σε μικρούς χώρους ώσπου να βρεθεί η κατάλληλη, αυτή που δεν θα μπορεί να απαντηθεί από την αντίπαλη άμυνα. Ασφαλώς η αγγλική Σαουθάμπτον, η ομάδα που κατά τη δεκαετία του ’90 έπαιζε το τυπικό αγγλικό ποδόσφαιρο και είχε «κουμπώσει» όλο το παιχνίδι της γύρω από τις ιδιαίτερες ικανότητες του παίκτη-θρύλου της Μάθιου Λε Τισιέ (προϋπήρξε βέβαια ο Κέβιν Κίγκαν, ο οποίος ωστόσο πέρασε ως γυρολόγος για μία διετία), δεν διαθέτει στις τάξεις της τον Μέσι, τον Τσάβι ή τον Ινιέστα, ούτε ασφαλώς κάποιους που έστω πλησιάζουν την τεράστια ικανότητα των προαναφερθέντων.
Διαθέτει ωστόσο αρκετούς άγγλους ποδοσφαιριστές με εξέχουσα μορφή τον 25χρονο άγγλο μέσο Ανταμ Λαλάνα και από κοντά τον 31χρονο μέσο Ρίκι Λάμπερτ και τον 24χρονο εξτρέμ Τζέι Ροντρίγκεζ (όλοι τους εν ενεργεία διεθνείς, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και με τον 24χρονο μέσο Μόργκαν Σνάιντερλιν), οι οποίοι διαθέτουν σπουδαία ποιότητα, ενώ ακόμη τρεις νεαροί της ενδεκάδας (Γουόρντ, Πρόους και Σο) είναι εν ενεργεία διεθνείς με τα μικρότερα κλιμάκια της Αγγλίας.
Πρόκειται για μια ανερχόμενη δύναμη ή για ακόμη έναν διάττοντα αστέρα που σύντομα θα χάσει τη λάμψη του. Ο δημιουργός αυτής της ομάδας σημειώνει ότι το όριο της Σαουθάμπτον είναι μόνο ο ουρανός! «Είμαι πολύ υπερήφανος για όλα όσα έχουμε πετύχει ως σήμερα. Δεν βλέπουμε όρια μπροστά μας, μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Ο ουρανός είναι το ταβάνι μας. Μπορούμε να κάνουμε συνεχώς περισσότερα. Κάθε παιχνίδι το βλέπουμε ως τελικό και πρέπει να συνεχίσουμε να μαζεύουμε κι άλλους βαθμούς» τόνισε ο κ. Ποκετίνο, ο οποίος ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του στην Εσπανιόλ, συμπολίτισσα της Μπαρτσελόνα, το 2009.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 12 Νοεμβρίου 2013

HeliosPlus