Η οικογένεια της ΑΕΚ και του ελληνικού μπάσκετ, θρηνεί από τα ξημερώματα της Δευτέρας (7/10), τον χαμό του μυθικού αρχηγού της «Ένωσης», Γιώργου Αμερικάνου.

Μετά από τρία χρόνια σοβαρών προβλημάτων με την υγεία του, εξαιτίας διπλού εγκεφαλικού επεισοδίου, ο εμβληματικός ηγέτης της «Ένωσης», άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 71 ετών, πριν μερικές ώρες.

Τις τελευταίες ημέρες, βρισκόταν στην μονάδα αναζωογόνησης του ΚΑΤ, καθώς είχαν παρουσιαστεί νέες επιπλοκές στην υγεία του.

Η κηδεία του Γιώργου Αμερικάνου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (8/10) στις 16.30 στον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών, στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου.
Λίγες ώρες αργότερα, η κόρη του εκλιπόντος, δημοσιογράφος και μέλος του ΔΣ του ΠΣΑΤ, Χριστίνα Αμερικάνου, έγραψε πολύ συγκινητικά, αλλά και… υπερήφανα λόγια στο «προφίλ» της στο «Facebook»:
«Μας βαρέθηκε και πήγε να βρει τον Φαίδωνα τον Ματθαίου και τον Γιώργο τον Κολοκυθά να στήσουν μια από τις πλάκες που φτιάχνανε μαζί στα νιάτα τους. Όταν έχουν χρόνο από τα γέλια τους και τις φωνές θα βαράνε και κανά σουτάκι… »Εγω θα φοράω παλτό και εσείς θα είστε με τη φόρμα. Για ένα μπουκαλάκι θα παίξουμε», σα να τον ακούω! Ποτέ δεν θα φύγει η φωνή του από τα αυτιά μου. Ψιτ Αμερικάνε, σ’ αγαπώ!»…
Από τους πρώτους που έσπευσαν να εκφράσουν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Αμερικάνου ήταν η ποδοσφαιρική ΑΕΚ, η οποία στην ανακοίνωσή της τόν χαρακτήρισε ως τον «τον κορυφαίο αθλητή της ομάδας στο μπάσκετ».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΕΚ: «Η ΑΕΚ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Αμερικάνου που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών ύστερα από χρόνια ταλαιπωρία αφού αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του. Ο Γιώργος Αμερικάνος υπήρξε ο κορυφαίος αθλητής της ομάδας μας στο μπάσκετ. Κατέκτησε 6 πρωταθλήματα (1963,1964,1965,1966,1968,1970) και αναδείχθηκε 2 φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος.
Ήταν ο ηγέτης της ΑΕΚ στο Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης τη σεζόν 1965-66. Η σημαντικότερή του στιγμή στην ομάδα ήταν το 1968 ως Αρχηγός στον μεγάλο Τελικό απέναντι στη Σλάβια Πράγας, όταν ο Σύλλογος έγραψε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες στην ιστορία του με την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο μπάσκετ, του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου από ελληνική ομάδα».
Πιο περιεκτική ήταν η ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης: «Ο πρόεδρος και το ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης μόλις πληροφορήθηκαν τον θάνατο του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα, Γιώργου Αμερικάνου, εξέφρασαν την βαθιά τους οδύνη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ο »Παγκόσμιος» θα συναντήσει στην »γειτονιά των αγγέλων», τον Γιώργο Κολοκυθά, και άλλους παλιούς φίλους και συμπαίκτες μιας σπουδαίας γενιάς μπασκετμπολιστών».
Μεταξύ των πολλών φορέων, που εξέδωσαν ανακοινώσεις, ήταν και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, ο οποίος εκτός από το «αντίο» στον «Παγκόσμιο» θέλησε να πει κι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ: «Βαρύ πέπλο θλίψης έχει σκεπάσει από το πρωί της Δευτέρας το ελληνικό μπάσκετ. Ο Γιώργος Αμερικάνος, ένας εκ των κορυφαίων παικτών στην ιστορία, έφυγε από τη ζωή κάνοντας φτωχότερο το άθλημα. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης επιθυμεί να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και μαζί με το τελευταίο «αντίο» να πει και ένα μεγάλο «ευχαριστώ».
Ο Γιώργος Αμερικάνος (ο «Παγκόσμιος», όπως τον έλεγαν) πέθανε σε ηλικία 71 ετών, έχοντας δώσει τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη μάχη να κρατηθεί στη ζωή ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Συνέδεσε το όνομα του με την ΑΕΚ, οδηγώντας την στην κατάκτηση πρωταθλημάτων, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το ’68. Φόρεσε και τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και τελικά αποσύρθηκε από τα γήπεδα ως ένας εκ των μεγαλύτερων σκόρερ που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα. Για μια σεζόν πέρασε και από τους πάγκους, το 1986-87, αναλαμβάνοντας χρέη (υπηρεσιακού) προπονητή».
Ποιος ήταν ο Γιώργος Αμερικάνος
Ο «Παγκόσμιος», όπως ήταν το προσωνύμιό του, ξεκίνησε την καριέρα του στη ΧΑΝ Νίκαιας, από την οποία μετεγράφη στην ΑΕΚ. Με την «Ένωση» κατέκτησε έξι πρωταθλήματα Ελλάδας (1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970) και αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος (1965, 1968). Ήταν ο αρχηγός της ομάδας που συμμετείχε στο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1966, αλλά κι εκείνης που κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων δύο χρόνια αργότερα, στις 4 Απριλίου 1968, απέναντι στη Σλάβια Πράγας. Στον ιστορικό τελικό, μάλιστα, στο Καλλιμάρμαρο, είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ σημειώνοντας 29 πόντους.
Υπήρξε 68 φορές διεθνής με την Εθνική Ελλάδας των Ανδρών και μία φορά με την Εφήβων έχοντας 1.076 και 18 πόντους αντιστοίχως. Ήταν πρώτος σκόρερ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στα Ευρωμπάσκετ 1961 και 1965, ενώ συμμετείχε στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1967, στα Προολυμπιακά Τουρνουά του 1960 και του 1964 και σε τέσσερα Βαλκανικά Πρωταθλήματα (1962, 1964, 1967 και 1969).